home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Búcsú a XII. Vajdasági Szabadegyetemtől
GAZSÓ Orsolya, GYURKOVICS Virág
2014.07.16.
LXIX. évf. 29. szám
Búcsú a XII. Vajdasági Szabadegyetemtől

Az évről évre visszajáró diákok és előadók ékes bizonyítékai annak, hogy a Vajdasági Szabadegyetem jó úton halad. Az idén július 10-étől 14-éig szervezték meg a kishegyesi Kátai Tanyán Vajdaság egyetlen olyan táborát, ahol ismert és nagyra becsült hazai, valamint határon túli szakemberek munkásságával ismerkedhetnek meg a tanulni vágyó fiatalok. Mi a szombat és a vasárnap délutáni kerekasztal-beszélgetéseknek voltunk tanúi.

A több napig tartó esőzés után szombat délutánra végre a Kátai Tanyán is kisütött a nap. Ettől jó kedvre derültek az előadók, a szervezők és a diákok is. Ebéd után két, kultúraközvetítéssel kapcsolatos beszélgetés kezdődött a tanyasi amfiteátrumban. Elsőként Lovas Ildikó író, a Magyar Nemzeti Tanács művelődési tanácsosa, Hajnal Jenő kulturális mediátor, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója és Virág Gábor író, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója társalogtak a többi közt a könyvterjesztésről mint kultúrmisszióról, a dokumentumok digitalizálásának szükségességéről, az olvasási szokásokról, a vajdasági magyar kulturális identitás megőrzésének módjairól, a multikulturális tér kihívásairól. A következő beszélgetés részvevői — Andrási Attila, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatója, Gyarmati Kata, az Újvidéki Színház művészeti vezetője, Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója és Virág György, a Zentai Kamaraszínház művésze — színházi jelmezekről, polgárpukkasztó előadásokról, a vajdasági színházak gazdasági helyzetéről, a fiatalok színház-látogatási szokásairól, a félig megtelt nézőterekről és az emögött meghúzódó okokról diskuráltak.

A két kerekasztal-beszélgetés után Varga Diósi Viola, a Vajdasági Szabadegyetem fő szervezője, a Vajdasági Szabad Katedra Egyesület elnöke beszélt nekünk a Vajdasági Szabadegyetem jelentőségéről.

— Az elmúlt években egyre több olyan fórumot, szabadegyetemet és konferenciát szerveznek a világban, amelyen a fiatalok iskolán kívül is tanulhatnak. Kevés azonban az olyan hely, ahol a vajdasági magyarok ügyeiről beszélgetnek. Erre kitűnő alkalom a Vajdasági Szabadegyetem. Az előző évekhez képest az idén több helyi előadót hívtunk meg, a csütörtöki nyitóelőadás témája is a vajdaságiak és a határon túliak helyzete volt. Minden évben körülbelül nyolcvan-kilencven ember lakik itt a Kátai Tanyán. Néhány erdélyi vendégen kívül az idei jelentkezők közül mindenki vajdasági. Úgy vélem, nagyon hasznos ez a négy-öt napig tartó együttlét, hiszen többen egy-egy szabadegyetemi előadás után döntöttek a továbbtanulás kérdésében, és kisebb vállalkozások is születtek már a meghívott előadók sikerén fölbuzdulva.

Csikós Tibor szervező, a Vajdasági Ifjúsági Fórum elnöke megosztotta velünk, mi minden kell ahhoz, hogy a Vajdasági Szabadegyetem évről évre létrejöhessen.

— Sikeres pályázatokra és lelkiismeretes szervezőcsapatra van szükség egy jól működő szabadegyetem megvalósításához. Mivel négy napon keresztül reggeltől estig együtt dolgozunk, fontos, hogy jól ismerjük egymás erősségeit, illetve gyengéit, és hogy összeszokjunk. A tábor kezdete előtt csapatépítő tréninget is szoktunk tartani. Abban reménykedem, hogy az, amit ez alatt a tizenkét év alatt elértünk, fönn tud maradni a továbbiakban is, és bízom benne, hogy nem lesz akadálya annak, hogy a jövő évi, XIII. Vajdasági Szabadegyetemet is megtartsuk.

A vasárnapi közéleti kerekasztal-beszélgetések témája a vajdasági magyarság politikai helyzetének jelenére, illetve az ide vezető eseményekre és a jövőképre reflektált. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár vázolta, hogy a nemzetpolitika legnagyobb gondja Magyarországon az elmúlt huszonöt évben — a rendszerváltás óta, amióta erről egyáltalán beszélhetünk—, hogy a kormányváltások következtében hullámzó anyaországi pártfogás bizonytalan képet festett a külhoni magyarság támogatásának tekintetében. Pásztor István, a Vajdasági Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke kifejtette, hogy az elmúlt négy évben ez a kapcsolat — az azonos ideológia és értékrend, illetve a jobb emberi viszonyok által — jelentősen javult. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hatékony nemzetpolitika kulcsa két dologban, egyrészt a cél megfogalmazásában, másrészt az eszköz megtalálásában rejlik. A vajdasági magyarság helyzetének jobbá tétele érdekében folytatott tevékenység célja egy élhetőbb jövő képének kialakítása a külhoni magyarok számára a szülőföldjükön, az eszköze pedig a szót értés, amely az elmúlt négy évben Magyarország szemszögéből Vajdasággal működött a legsikeresebben a Kárpát-medencében.

A tábor utolsó napján a nyári egyetem hallgatóinak és szervezőinek egyaránt átadták a diplomákat, valamint az idén első ízben megtartott csapatversenyek győzteseinek is a nyereményeket. A szervezők azonban a hivatalos zárás után sem hagyták unatkozni a részvevőket, a labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzésének megtekintése és egy közös szurkolás után a XII. Vajdasági Szabadegyetem műsora egy meglepetésvendég, Pély Barna, a United zenekar frontembere koncertjével zárult.

Képgalériák:

1. Vasárnap délután a XII. Vajdasági Szabadegyetemen
2. A XII. Vajdasági Szabadegyetem első napján

(Fotó: Szabó Attila)
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..