home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Borral mosdik, kolbásszal törülközik
B. FOKY István
2013.10.19.
LXVIII. évf. 42. szám
Borral mosdik, kolbásszal törülközik

Kissé elgondolkodtatott a címbeli, fajtánkat jellemző Dugonics András-gondolat, hiszen a sorunkat ritkító bajok fő forrásaként tartják számon az egészségügyben járatosak. Doktort említettem, nevezzem hát meg név szerint is Török István barátomat, aki most már minden bizonnyal megérdemelt nyugdíjaséveit pergeti. Még valamikor régen, a Pelješac-félsziget orebići csúcsán ülve örökül hagyta rám annak igazságát, hogy aki sertéskarajt mond, annak kerüljön látáskörébe a hal fogyasztása is.

Ha módomban állna, akkor évente két alkalommal is arra vetemednék, hogy a tengerparti adottságokat számba véve csupán az utazásra és az elszállásolásra költsek, a kosztot pedig magam állítanám elő. Ez azt jelenti, hogy mindazért, mi szem-szájnak ingere, meg kellene dolgoznom, és kétszer izzadhatnék: a tengeri halak horogra kerítésekor meg az élvezhetővé tevésükkor, minek eredményeként halat ennék hallal. Bárki mondhatja, hogy sületlenség, amit propagálok, én azonban bizonygatom, hogy a módszer jóvoltából nem egy régi jó ismerősöm hagyta a sós víz mellett felesleges kilóit, melyeket sörhas formájában lötyögtetett odafelé a kocsija ülésén. Rendben, kiskomám, de ha semmi nem akad a horogra, akkor fölkopik az állam? — kérdezné az érdekelt fél, mire a válaszom csupán annyi, hogy a sima víz — mivelhogy vízből vagyunk — megteszi ideig-óráig, bárhogy üvöltene is a pocak némi vigasztaló, derekabb falat után.

És ha már itt tartunk, akkor ugorjunk fejest a habokba! Az ulcinji nagy homok gyönyörű gyakorlópályának mutatkozik, akárha a szépséges Bojana folyócska torkolatánál próbáljuk — a helyi szakikat megfigyelve, azokat utánozva — kirántani a kora reggel mutatkozó tengeri pérek némelyikét. A puszta homokpart és annak megannyi viszontagsága várt ránk. Ilyen helyeken azonban elkaparinthatjuk a szerencse farkát, akár angolnát, akár arra halászó farkassügért akasztunk. Megint csak figyelmeztetnék: a magunk szakállára ne dolgozzunk, alkalmi ismerőst kerítsünk — akár a mélyvízből is —, és módszerét követve tegyük próbára szerencsénket meg türelmünket! A szaktársaknak két szempontot különösen a figyelmébe ajánlok: a tengerparton bárki horgászhat, de előfordulhat, hogy valamilyen engedélyt is ki kell váltani. Másodjára: a legmegfelelőbb horgászidő a dagály tetőzése előtti és utáni két-két óra, mert a halak ilyenkor a part közelébe jönnek táplálkozni. Apálykor pedig csaligyűjtéssel üthetjük agyon az időt. Ez abban merülhet ki, hogy garnéla-, tarisznya- vagy vajrákot vadászunk a sziklás pocsolyákban. Számításba jöhet még a homokban rejtőzködő csaliféreg, illetve íriszféreg, a kagyló puha teste, valamint a tintahal karjának horogra tűzése.

Elhiszem, hogy mindezt a műveletet nem könnyű éhgyomorra megemészteni, de nélküle nemigen lehetünk eredményesek a tengerparti horgászatban. Ami viszont biztató, hogy a tengerben van hal, és nem koptatjuk hiába farhúsunkat a fövenyt, a folyó- vagy patakdeltát megülve. Legközelebb kissé közelebb hozom szaktársaimhoz a móló és a sziklás part horgászélményének körülírását, addig viszont — a jó fogás reményében — essen még néhány szó a felszerelésről, valamint a mediterrán ízvilág zsákmányunkkal való ismertetéséről.

A felszerelés: egy spiccbot — más semmi. Botocska. Szinte farzsebpeca, mivel az akció part menti. Ehhez igazítjuk a többi szükségest, damilunk végén pedig csúszó vagy végólmos szerelék. Csúszó esetében a távolabbihoz egy horog kötendő, a végólmoson három oldalági horog fityeg. A legeredményesebb csali ezeken a kenyérrózsa.

Közönséges tőkehal vajban: előkészítése, vagyis tisztogatása, belseje eltávolítása és megmosása, majd felaprítása. Forró ecetes vizet öntünk rá, és húsz percig állni hagyjuk. Ezzel egyidejűleg sós vízben hagymát, fokhagymát, 1-2 babérlevelet, borsot és kaprot felforralunk, a halat ecetestől belerakjuk és puhára főzzük. Olvasztott vajjal leöntve, párolt rizzsel, tartármártással tálaljuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..