home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Borban az igazság
Kovács Laura
2023.09.06.
LXXVIII. évf. 36. szám
Borban az igazság

Bonum Vinum elnevezéssel második alkalommal tartották meg a vajdasági borászok fesztiválját Szabadkán, az idén a Szentháromság-szobor előtti téren. Az esemény a városnapi programsorozat kisérőrendezvényeként valósult meg az 56-os Műhely Civil Szervezet rendezésében.

— A fesztivál egyik célja a helyi, illetve a régió borainak a népszerűsítése — emelte ki lapunknak Kudlik Zoltán, a Bonum Vinum fő szervezője. Mint mondta, a cél az, hogy azok az emberek, akik kilátogatnak a városnapi programsorozatra, megismerjék a Szabadka környéki borászok borait, és fogyasszák őket, mert nagyon fontos, hogy akik ezzel a borkultúrával foglalkoznak, azoknak a termékeit megismerjék a helyi lakosok. Ez a három nap nagyon jó alkalom arra, hogy különböző borokat ízleljenek meg az emberek ezen a csodálatos téren a város központjában. Hozzátette, versenyt hirdettek, és a közönség szavazhat a legjobb fehér-, vörös-, illetve rozé borra.


Kudlik Zoltán

— A verseny célja, hogy az ide kilátogató borászoknak ez ne csak egy sima fesztivál legyen, hanem versenyjelleget is adjunk neki.

A kínálat igen gazdag volt, így a Szentháromság-szobor előtti téren mindenki megtalálhatta a neki tetsző borokat. Gáspár Endre, a bácskossuthfalvi Dimalisz pincészet borásza elmondta, hogy az ő profiljuk a reduktív borok készítése, így ennek fényében sauvignon blanc, rajnai rizling, illetve kékfrankos és cabernet sauvignon volt az asztalukon.


Gáspár Endre

— Nagyon sokan választják a sauvignon blanc-okat. Szerencsénkre az általunk is választott technológiát, a reduktív borokat sokan szeretik, és valamilyen szinten most ennek a bornak van divatja. A terméssel kapcsolatban a szőlésznek nem volt könnyű munkája, és a permetezéssel nem igazán tudta utolérni magát. Sokat elvitt a betegség, de ami megmaradt, az elég jó minőséget mutat. A termés mennyisége nem lesz 100 százalékos, de egy 50 százalékos terméssel elég jó minőséget ad — tudhattuk meg a borásztól. Hozzátette: a Dimalisz borászat a kezdetektől olyan módon lett kialakítva, hogy legyen lehetőség borkóstolókra. Van egy ötven személyt befogadó kóstolóterme, ahova szeretettel várnak minden borkedvelő társaságot. 

Bajić Natália a topolyai Brindza Borászat képviseletében jelent meg a fesztiválon. Mint mondta, a borászat 2008-ban és 2009-ben ültette el az első ültetvényeket, majd 2012-ben kezdett el borkészítéssel foglalkozni.

— Háromféle fehérborral érkeztünk, egy rozéval és kétféle vörösborral. Ezek: merlot, 264 cuvée, mely merlot és cabernet sauvignon házasítása, sauvignon blanc, rozé, rajnai rizling és tramini. Ezeken kívül nagyon sokféle vörösbor található a borászat pincéjében, 2016-os és 2017-es évjáratú merlot, cabernet 2019, újféle házasítású, 2022-beli rozé, valamint sauvignon — mesélte Bajić Natália a standon felsorakoztatott borokról. Mint mondta, a borászatban előzetes bejelentkezéssel borkóstolón lehet részt venni. Kisebb borkóstolókat általában munkaidőben tartanak 7-től 3-ig vagy megbeszélés szerint 4-ig, 5-ig. Népesebb csoportok számára a nagyobb, borvacsorával egybekötött kóstolókat is megszervezik. Hozzátette, fontosnak tartják, hogy részt vegyenek ilyen rendezvényeken, hogy bemutassák a saját boraikat, melyeket saját szőlőből készítenek. Egyfajta reklámként tekintenek az ilyen fesztiválokra.


Vörös Annamária

Ha valaki a borok kóstolása után még fogyasztott volna valamit, nem kellett csüggednie, mert hatalmas sajtválaszték is várta a látogatókat a fesztiválon. Vörös Annamária igyekszik mindig minél többfélét elhozni a sajtjaiból, ami most sem történt másképp. Megtalálhatóak voltak nála az ordával töltött tekercsek, a kemény, érlelt sajtok különböző ízesítésekben, a füstölt sajtok, a parenyica, illetve áfonyával, aszalt szilvával töltött sajtféleségek is.

— Vannak, akik a sima, egyszerű sajtokat kedvelik, de a mai világban inkább a füstölt dolgokat szeretik az emberek, mondjuk, a parenyicából adok el a legtöbbet, de az ordával töltött tekercseimet is nagyon kedvelik.

Annamária azt is elmondta, hogy szerinte a finom borhoz az érlelt sajtokat érdemes fogyasztani.


Budemac család

A pálinkakedvelőknek is kedveztek a fesztivál szervezői. A Budlinka-ház színes pálinkakínálattal várta az érdeklődőket. Budemac Hari, a Budlinka pálinkabérfőzde tulajdonosa fontosnak tartja, hogy népszerűsítsék a vajdasági kézművestermékeket, mivel úgy gondolja, ennek van jövője.

— Erre a rendezvényre alma-, szilva-, körte-, sárgabarack- és birsalmapálinkát hoztunk, kereskedelmi forgalomban viszont csak a birsalmát, a sárgabarackot és a szilvát áruljuk. Mindezek mellett készítünk még ágyazott és hordóban érlelt kisüstit is. A pálinkafogyasztás népszerűsége mindig is töretlen volt, melyből még most sem veszített — tette hozzá Budemac Hari.

A fesztivál látogatói sok ínycsiklandozó étel és ital közül választhattak. Sinkovics Eleonóra Csantavérről érkezett a város központjába, s éppen egy fehérbort ízlelgetett, amikor a fesztiválról kérdeztük.

— Azért látogattunk ide ki, mert nagyon szép volt az idő, sétálásra alkalmas. Örültünk, hogy kint van a vásár, és természetesen minden kapható, ami szem-szájnak ingere. Borfogyasztás szempontjából én inkább a fehéret szeretem, és mindenképp az édeset. Ha én bort iszom, akkor általában nem sültek vagy desszert mellé, hanem azért, hogy egy kicsit megadja az este hangulatát. Nagyon szép itt elnézelődni a városban, sok kézművesbor van, illetve olyanok is, amelyeket talán még én is kipróbálnék, aki egyébként nem vagyok gyakori borfogyasztó.

A rendezvényt Szabadka Városa és Vajdaság AT mezőgazdasági és erdőgazdálkodási titkársága támogatta.

Fényképezte: Kovács Laura

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..