home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Bonika és Tonika — az illem cimborái
Zséli Ágnes
2020.04.26.
LXXV. évf. 17. szám
Bonika és Tonika — az illem cimborái

A 2003-ban alapított, törökbecsei Álom Műhely kisszínház sem ül tétlenül a koronavírus ellen bevezetett rendkívüli állapot idején. A láthatatlan ellenség megjelenése óta ugyanis a kéttagú csapat gyermekeknek készít kisfilmeket, melyek szereplőit Zerebélyi Tényi Edit és Jovanov Mónika jeleníti meg.

Ők ketten zoknibábok szerepébe bújva szólnak a kicsikhez, és mesélnek mindazokról a tudnivalókról, amelyek manapság a legfiatalabb korosztály életvitelébe is beleszóltak. A legjobb zoknitestvérek, egyúttal hű cimborák, Bonika és Tonika humoros párbeszéde által a kisleányok és a kissrácok hallhatnak mind a vírusról, mind a maszk használatáról, emellett pedig betekinthetnek a különféle viselkedési normákba is. Miközben a kicsik a kisfilmeket nézik, észre sem veszik, hogy az illemtanról tanulnak a törökbecsei Álom Műhely Bontonika című új projektumának segítségével.


Edit a két zoknibábbal (a szerző felvételei)

Zerebélyi Tényi Edit, a kisszínház alapítója megjegyezte, a helyes viselkedéssel már korábban is foglalkoztak, hiszen öt évvel ezelőtt indították el az Illemtan nevű előadás-sorozatot, melyet Vajdaság több településének óvodáiban, iskoláiban bemutattak. Az idén márciusban az Illemtan az internetre költözött. 

— A csapatban ketten vagyunk — mondta Edit, és hozzáfűzte, abban az esetben, ha az emberek kiegészítik egymást, akkor valódi csapatmunkáról beszélhetünk, hiszen enélkül a Bontonika sem működhetne. — A darabok forgatókönyvét én írom, a díszletet pedig közös erővel építjük meg. Bonika és Tonika mellett minden történetben kellékekre is szükség van. A stúdiónkat a férjem segítségével a családi otthonomban alakítottuk ki, vagyis ez az a hely, ahol a megírt szövegek életre kelnek. A mai társadalomban az emberek életvitelét a gyorsaság, a stressz, az illemszabályokról való megfeledkezés jellemzi, s mi ketten, illetve Bonika és Tonika, a zoknitestvérek éppen erre irányítjuk rá a nagyközönség figyelmét. A kisfilmek szerb és magyar nyelven szólnak a gyerekekhez, eddig tizennyolc rész készült el. Az érdeklődők a Radionica Snova Álom Műhely nevű YouTube-csatornánkon nézhetik meg őket. Nekem színészi végzettségem van, míg Mónika színházi bábkészítő, jelenleg azonban könyvtárosként dolgozik. Mindketten az erkölcsi nevelés fáklyavivői vagyunk, ez a küldetésünk, sőt a jövőbeli tervünk is. A gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt meg kell érteniük, hogy a társadalomban az illemnek és a tiszteletnek jelen kell lennie. Ezt kell Bonikának és Tonikának főként a kicsik és a fiatalok gondolkodásmódjába elültetnie — részletezte tevékenységük célját Edit. 

A Bontonika című bábelőadások üzenete tehát nem más, mint az, hogy nem szégyen illedelmesnek lenni, hiszen ettől leszünk jó emberek, és a világunk is ettől lesz szebb.


Jovanov Mónika és Zerebélyi Tényi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..