home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Bodorrózsa és szemléletváltás
Ivanics Elizabetta
2023.10.15.
LXXVIII. évf. 41. szám
Bodorrózsa és szemléletváltás

A növények hatékony összetevőinek széles skálája képes az immunrendszer sejtjeit serkenteni, közvetlen vírusellenes hatóerő jellemző rájuk, vagy korlátozzák a vírusok terjedését. Ezenfelül a gyógynövények esetében nem alakul ki rezisztencia, és a megfelelő alkalmazás esetén a mellékhatásoktól sem kell tartani.

Az elmúlt években a világjárvány és a bezárások sorozata sok embert arra késztetett, közöttük engem is, hogy legyek tudatosabb, tájékozottabb. Elengedhetetlen, hogy változzunk, és változtassunk az eddigi életmódunkon, s eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Annyiszor halljuk a tudatosság szót, hogy szinte már közhely, ezért szeretném kifejteni, számomra mit is jelent, mert nemcsak a tudatos kézmosás a fontos, hanem a mentális érzékeink fejlesztése is.

A tudatosság az én értelmezésemben azt jelenti, hogy kikerülsz a múltból hozott viselkedésminták, programok csapdájából, nem a beléd nevelt, megszokott módon reagálsz minden helyzetben, hanem a jelenben éled meg a maga teljességében azt, ami körülötted és benned van, azt, aki te valójában vagy.

Tehát már nem automata üzemmódból, tudattalanul működsz és reagálsz a beléd nevelt minták szerint, hanem a válaszod a pillanatból születik. Ehhez szemlÉLETváltásra van szükség. Ideje kikeveredni a zombi/robot üzemmódból — tehát hogy panaszkodsz, a sorsot, a szüleidet, a környezeted hibáztatod a veled történtekért, és a jól megszokott viselkedésmintákat alkalmazod —, és felébredni. Amikor elkezded magad figyelni, és felfedezni, mi van benned, milyen érzés, gondolat, reakció jelenik meg egy-egy helyzetben, még ugyanúgy reagálsz, és sokszor csak utólag látod, hogy már megint mit tettem, mondtam ahelyett, hogy… és meglátod az ismétlődéseket. Egyre többször vagy jelen az életedben, a fókusz egyre inkább önmagadon belülre kerül, már a szituációk közben is észreveszed a mintáidat. Elkezded megélni azt, aki te vagy, harmóniában vagy, együtt áramolsz az élettel, a változásokkal, szépen teremtgeted mindazt, amire vágysz, megtapasztalod az egységet és a valóságot.

„Mindaddig, amíg a tudattalan nem válik tudatossá, a tudatalatti irányítja az életed, és te azt sorsnak nevezed” (Jung).

 

A természet ereje a vírusok ellen

A testemet is tudatosan figyelem, így azt is idejében fel tudom ismerni, ha vírus jutott be a pajzson. Tudatosan a természethez fordulok, és utánajárok, mi számomra a legmegfelelőbb gyógymód. Ezek közül az egyik leghatásosabb gyógynövény a bodorrózsa (Cistus incanus), amit az újabb kutatások is alátámasztanak. Ezek igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa kivonata gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is.

A CMC Déli Klinika kutatócsoportja Jankovics István virológus és klinikai mikrobiológus vezetésével kimutatta, hogy a vírusszaporodás vizsgálatához elterjedten használt szövettenyészeten a Cistus creticus elpusztítja, de legalábbis semlegesíti az új koronavírust, jelentősen gátolva a szaporodását. „Az elért eredmények igazolták, hogy a bodorrózsa nemcsak gátolja a vírusok növekedését, hanem egyben irányítja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is, így csökkenti a betegség súlyosságát. A SARS, MERS és madárinfluenza esetében a bodorrózsa-kivonat irányítja az úgynevezett citokin vihart, tehát egy súlyos immunreakciót, amivel a megtámadott emberi szervezet immunsejteket és proteineket termel, melyek más szerveket károsíthatnak. Egyes szakemberek szerint éppen ez az immunreakció lehet a fiatal COVID—19 betegek halálának az okozója” (Jankovics István).

Balázs Anna, a CMC Déli Klinika vezérigazgatója az eddigi kutatási eredmények alapján ismertette, hogy a bodorrózsában található speciális hatóanyag koncentrált formában tartalmaz úgynevezett polifenolokat, melyek az új koronavírus semlegesítése mellett gátolják a vírusok felszínén lévő fehérjét (az úgynevezett neuraminidáz enzimet), így a vírusok nem tudnak bejutni a sejtekbe, és szaporodni, ezzel megakadályozzák az influenza (egyéb vírusfertőzések) kialakulását. Szignifikánsan csökkentik a felső légúti fertőzések tüneteit. A magas koncentrációjú polifenoltartalomnak köszönhetően jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk is van, ekképp támogatják a szervezet védekezőképességét, illetve növelik a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Emellett nemcsak vírus-, hanem baktériumellenes hatásuk is van.

Mivel a bodorrózsa nemcsak a légúti vírusok, baktériumok bejutását és növekedését gátolja, hanem pozitív irányba tereli az immunológiai reakciókat, és természetes gyulladáscsökkentő hatással is bír, több fontos támadáspont gátlásával segíti az új koronavírus, az influenza és más légúti fertőzések kialakulásának a megelőzését, illetve a tünetek súlyosságának a csökkentését.

Már a Kr. e. IV. században is alkalmazták a bodorrózsát. A görög mitológia szerint a gyógynövények úgy keletkeztek, hogy az olimposzi istenek bizonyos növényeket gyógyító erővel ruháztak fel. A legenda szerint amikor az istenek a kegyeiket osztogatták, a bodorrózsát duplán áldották meg, ezért ilyen sok a jó tulajdonsága. Az ókori egyiptomiak is ismerték és szerették ezt a növényt, a bodorrózsából kapott gyantát a piacokon árulták parfümként. A görög szerzetesek is előszeretettel alkalmazták egészségügyi problémáik kezelésére. 1999-ben megkapta az Európa Gyógynövénye címet.

„Az egyetlen módja annak, hogy megváltoztassuk az életünket, ha megváltoztatjuk az energiánkat. Ezzel megváltoztatjuk a folyamatosan sugárzott elektromágneses mezőt. Más szavakkal: ahhoz, hogy megváltoztassuk a létállapotunkat, meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat és az érzéseinket” (dr. Joe Dispenza).

(Forrás: Claudia Ritter: Vírusok ellen a gyógynövények erejével)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..