home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
„Bízzál, s virágzóbb századokat remélj!”
VARJÚ Sára
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
„Bízzál, s virágzóbb századokat remélj!”

Több ezer ünneplő vett részt szombaton Palicson, a Vajdasági Magyar Szövetség Szent István-napi központi rendezvényén, amelyre immár tizennyolcadik alkalommal került sor. Az előző évekhez hasonlóan az idén is nagy kirakodóvásár kínálatából lehetett válogatni. Az emlékezés délután Szabadkán, a Szent Teréz-székesegyházban a dr. Varga Lajos váci segédpüspök által celebrált hálaadó szentmisével kezdődött államalapító királyunk szentté avatásának 930. évfordulóján. A szentmisére Vajdaság minden tájáról érkeztek hívők, csaknem ötven autóbusznyi ünneplő magyar volt jelen a misén.

A palicsi központi rendezvényen az új kenyeret a római katolikus egyház képviseletében dr. Varga Lajos váci segédpüspök, Verebélyi Árpád plébános, doroszlói kegyhelyigazgató, Orosz Attila bácskai református esperes és az evangélikus egyház nevében Dolinszky Gábor püspökhelyettes áldotta meg.
Az ökomenikus kenyérszentelés után a rendezvény díszvendége, dr. Fazekas Sándor Magyarország vidékfejlesztési minisztere Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét és a magyar kormány jókívánságainak átadását követően beszédében kiemelte:

— A 2010-es alaptörvényünkkel lehetőség nyílt arra, hogy minden magyar megkapja a magyar állampolgárságot. A valódi határokon átívelő nemzetegyesítésnek köszönhetően újra elértük azt, amit Szent István király üzent, hogy minden magyart közjogi kötelék kössön össze. A következő lépés az, hogy szorgos munkával erősítsük újra azokat a szálakat, amelyek összekötnek bennünket, hiszen akkor érezzük igazán az összetartozást. Hozzátette: — A keresztény hit és a szülőföld szeretete volt az az erő, amely megtartotta a magyarságot a történelem legnehezebb időszakaiban is. Ma mindehhez egy fontos dolog társul, a hitelesség, ami a mai világban különösen becses. Fontos, hogy amit megígérünk, teljesítsük, amit vállalunk, azt elvégezzük. A nemzeti ügyek kormánya vállalta, hogy megadja a kettős állampolgárságot, és megadta. Vállalta, hogy támogatja a délvidéki magyarságot, és támogat minden olyan kezdeményezést, amelyet az MNT megfogalmaz. Ez így lesz a jövőben is — ígérte dr. Fazekas Sándor, majd mindenkit arra biztatott, hogy vállalja magyarságát, tegye le az állampolgársági esküt.
— Fontos, hogy mindenki részt vegyen a közügyekben. Aki letette az állampolgársági esküt, válasszon, szavazzon a határ mindkét oldalán. Ezáltal tudjuk megtartani magyarságunkat és erősíteni azt az identitást, amely összeköt bennünket. Minden magyar felelős minden magyarért, ezt a szellemiséget erősíti meg a VMSZ.

Pásztor István, a VMSZ elnöke ünnepi beszédében az elmúlt év eredményeit összegezte.
— Évfordulókhoz van kötve az idei ünnepünk! A vajdasági magyar közösségnek ez a 18. palicsi emlékezése. Gondolják csak végig, milyen utat futottunk be, mi mindenen mentünk keresztül az elmúlt tizennyolc évben, 1996-tól máig! Nem tartom túlzásnak, hogy a Szent István-i palicsi ünnepségek mindig összébb fontak bennünket, erőt adtak. Ilyen értelemben kincs is ez az ünnep, az összetartozás mindig megújításra váró, aktualizálandó szükségének terepe, felhajtó ereje. A palicsi ünneplést nem a megszokás tartotta életben, hanem az, amit az ünnep lelkiekben mindannyiunknak jelent.
Pásztor István többek között a közelgő magyarországi és nemzeti tanácsi választások jelentőségét is hangsúlyozta.
— Az elmúlt napokban a Nemzeti Választási Iroda hozzálátott azoknak a leveleknek a megküldéséhez, amelyek alapján a külhoni állampolgárok a névjegyzékbe való feliratkozással jelezhetik, élni kívánnak szavazati jogukkal, részt kívánnak venni a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokon. A VMSZ nemcsak erre buzdít, de segíteni is kíván, segíteni is fog, hogy a szükséges formaságok intézése minél zökkenőmentesebb legyen. Szeptember elejétől fel kívánunk keresni minden vajdasági magyart, mint ahogy akkor tettük, amikor az MNT választási névjegyzékét hívtuk életre. Legális keretek között kívánunk segíteni mindenkinek, hogy jogot szerezhessen a jövő évi választásokon való részvételre, de abban is, hogy akik még nem igényelték a magyar állampolgárságot, de szeretnék, megtehessék azt. Ennek az összetett és fontos  feladatnak a sikeres ellátása, meggyőződésem szerint, nemzeti érdek, a mi érdekünk is. Ez az előttünk álló hónapok egyik legfontosabb feladata — fogalmazott az elnök.

Az állampolgárság igénylése töretlen lendülettel halad. Többen azért is igénylik a magyar állampolgárságot, mert a magyar útlevél tágabbra nyitja a munkakeresés lehetőségének kapuit.
— Megértéssel vesszük tudomásul, hogy az állampolgárság nemcsak érzelmi kötődés, hanem plusz biztonság és kapaszkodó is. Nem kívánunk ebbe belenyugodni, hanem felelősséggel mindent meg kívánunk tenni annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban alapjaiban megváltozhasson a helyzet — fejtette ki Pásztor István.
Néhány héten belül bemutatják, majd el is fogadják a gazdaság- és térségfejlesztési elképzelés munkaváltozatát, közösségi konzultáció után.
— Fontos, hiánypótló vállalkozás ez, aminek a megvalósulása enyhít majd gondjainkon. A gazdasági, szociális gondok országos jellegűek, ezért csakis országos szinten kezelhetőek. Ezért országos, tartományi, önkormányzati és települési szinten ezután is elvszerű partnere kívánunk lenni mindenkinek, akit ilyen szándék mozgat. Csak így teremthetjük meg az esélyét annak, ami mindannyiunk közös érdeke, hogy itthon lehessen boldogulni, ne kelljen elmenni, akik pedig elmentek, visszajöhessenek. Számunkra továbbra is a közösségi érdek érvényesítése a szent és sérthetetlen, a mindenek felett álló. Van-e mindehhez kellő erőnk, képességünk? Van! Rengeteg bizonyítékot sorolhatok, csak az utóbbi hónapokra gondolva! Hadd említsek néhányat: a közbiztonság ügyének kezelése, Csúrog, a kollektív bűnösség elítéléséről szóló parlamenti deklaráció — ez mind nem lehetett volna, ha nincs, ha nem maradt volna kellő erőnk, tekintélyünk. Az ötvenedik Gyöngyösbokréta, az egyre népesebb és színvonalasabban megszervezett KMV, az Illés-napi körmenet, a Vajdasági Vágta, a márciusi, júniusi, augusztusi ünnepeink tömegessége és hangulata. Ha nem lenne közösségi erőnk, hogyan is tudtak volna embereink idén nyáron majd negyven tábort szervezni, kétezernél is több gyereket megmozgatni?! Erőnk maradt, van! A munkától se félünk, minden feltételünk adva van rá. Tudjuk, mit akarunk, mit kell tennünk. Ezért idézhetjük Berzsenyit: „Bízzál, s virágzóbb századokat remélj! Elődeidnek szép kora visszatér!” — hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

Az ünnepi beszédeket követően az újkenyeret dr. Fazekas Sándor és Pásztor István szegték meg. A Szent István Lovagrend képviselői magukkal vitték Szent István ereklyésített kardmásolatát, s az ünnepi beszéd és a kenyérosztás után megérinthették a polgárok. Az ünnepségen koncertet adott a Szabadkai Fúvószenekar, fellépett a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ Ibolya gyermek-néptáncegyüttese, Balla Georgina szólista, a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus énekelt, majd pedig Balázs Fecó és Korál együttes koncertje zárta a rendezvényt.

Kérjük, tekintse meg Molnár Edvárd további felvételeit lentebb, a galériában.

 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..