home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bizony résen kell lenni
VITKOVIĆ Aleksandar
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám
Bizony résen kell lenni

Telecskán az idén (is) gondok voltak a kenyérgabona minőségének (nedvessége, szennyeződése mértékének) a meghatározásával. Természetesen a földművesek kárára történtek tévedések.

A legnagyobb igyekezet ellenére sem sikerült egyetlen „becsapott” termelőt sem rábírni (még név nélkül sem!), hogy elmondja, milyen szabálytalanságokat tapasztalt a kenyérgabona átadásakor. A hallgatást mindegyikük azzal indokolta, hogy egy felvásárló van a településen, és ha nyilatkoznának, akkor jövőre át sem venné a terményüket.
Bántott a dolog (no meg a főszerkesztői utasítás is kötelezett), ezért felkerestem egy termelő barátomat. Megdöbbentő dolgokra hívta fel a figyelmemet — és remélem, nemcsak az enyémet!
Íme mit mondott:
— Az első dolog, amit ellenőrizni kellene, hogy a terménymérleg mikor lett kalibrálva. Ezt sajnos kevesen teszik meg.
— A második dolog, amellyel megvezethetik a termelőt, a mintavétel. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy azt a szabályoknak megfelelően végzik-e, vagy pedig ismeretség alapján, esetleg az átvevő utasítása szerint. A helyes mintavétel a pótkocsi oldalától 30 centiméterre történik a kocsi nagyságától függetlenül. A minták számát a pótkocsi nagysága és terhelhetősége határozza meg: héttől kilenctonnásig 9 mintát kell venni, az ennél kisebb kocsik esetében pedig 6 minta is elegendő. Ezekből az egyedi mintákból készül az átlagminta, melyből egyet kap a termelő, egyet a kivizsgáló és egyet a felvásárló. (Erre még később visszatérek.)
— Azt sem ellenőrzik, hogy a nedvességmérőt mikor kalibrálták.
— Az sem mindegy, hogy a nedvességmérőt a szabálynak megfelelően lapáttal vagy kézzel töltik-e meg. Az utóbbi esetén mintegy 2%-kal növekszik a termény nedvessége.
— Oda kellene arra is figyelni, hogy a mérőeszközt teljesen megtöltik-e búzával vagy sem, illetve hogy a régebbi, csavaros fedelű műszeren a fedelet mennyire szorítja rá az illetékes. Ez is befolyásolja a mérés pontosságát.
— A termény nedvessége attól is függ, hogy milyen minőségű a nedvességmérő. Egy olcsóbb fajta 15 százalékos nedvességhez mérten akár 3 százalékot is tévedhet. A drágább készülékeknél is van eltérés, csak az sokkal kisebb.
— A szennyeződés meghatározása a mintavevőtől függ, azaz attól, hogy milyen rostát használ. Minél nagyobb lyukú a rosta, annál több szennyeződés marad a mérőtálban — és ezzel arányosan csökken az átadott termény mennyisége. (Tudomásom szerint a telecskai gazdák ezt kifogásolták a legjobban.)
— A korábban említett átlagmintát háromfelé osztják: egyet kap a termelő, egyet elvisz a bevizsgáló, egy pedig marad a felvásárlónak, és ha a termelő elégedetlen a mintavétel eredményével, akkor újra bevizsgáltathatja a terményét.
Barátom szerint nagyon nagy hátrány, hogy nincs független vizsgálóintézmény, amelyhez a termelő fordulhatna akár a terménye minőségének ellenőrzéséért, akár csupán azért, hogy összehasonlíthassa az átadáskor kapott eredményeket. Az elégedetlen gazda mi mást tehetne, újra ugyanahhoz a kivizsgálóhoz viszi a mintát, mint aki a termény átadásakor is végezte az ellenőrzést. Volt olyan termelő — emelte ki a barátom —, aki újra bevizsgáltatta az átlagmintát az illetékesekkel, ugyanazokkal, akik a búza átadásakor is jelen voltak, és láss csodát, még rosszabb eredményt mutattak ki! Szóval boldog lehet a termelő, ha „csak” átverik, mert ha ellenkezik — még rosszabbul járhat.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..