home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Billie Eilish komolyabb előadó, mint gondolnánk!
Zvekán Péter
2020.10.02.
LXXV. évf. 39. szám
Billie Eilish komolyabb előadó, mint gondolnánk!

Billie Eilish, eredeti nevén Billie Eilish Pirate Baird O’Connell egy kaliforniai énekesnő és dalszerző, aki egy igazi úttörőnek számít a zenei világban. Állandóan valami újjal próbálkozik, nemcsak a zenéjében, hanem az éneklési technikájában is. A sikeréhez hozzátartozik, hogy testvérével, Finneas O’Connell-lel dolgozik együtt, aki egy nagyon komoly producer és zeneszerző. Egy kicsit több mint egy éve jelent meg a Bad Guy című daluk, mely egyből a csillagokig repítette őket. Ám amíg az egyszerű hallgató csak annyit érzékel, hogy jól szól a dal, addig a háttérben kemény munka folyt annak érdekében, hogy ez így történjen. Elemezzük ki egy kicsit a Bad Guy című szerzeményt!

Az egész egy basszusalappal indult. Akkoriban Billie-nek volt egy stúdiósarka a szobájában, a szülei házában, és a tesójának is volt egy. Egy nap Billie egy őrült basszusalapot játszott le, amibe belerengett a ház. A tesója felfigyelt erre, és megjegyezte, hogy nagyon jól hangzik, de egy kicsit finomítani kellene rajta, hogy ne legyen kaotikus. Így született meg a dal outrója, azaz a vége. Ezt az egészet egy lábcintányérral egészítették ki, valamint Billie nevetésével. Ez is egy véletlen volt, az énekesnő nevetett, a tesója felvette, majd millió kompresszoron engedte át, mire egy démoni effekt lett belőle. Az összhang elképesztő lett, ennek ellenére a mű egy évet csak állt a „polcon”.

Egy év múlva elkezdtek egy basszusline-on dolgozni, melyhez egy ritmus párosult. Érdekes, hogy Billie a basszusvonalat hallva mindig dúdolgatta azt, amit a tesója utólag mindig kivett, míg egyszer arra gondoltak, mi lenne, ha benne maradna. Így született meg a jellegzetes hümmögős/basszusos intró, melyet ma már az egész világ ismer. Ez már kész volt, jöhetett a vokál, mely állítólag egy örökkévalóságig tartott. Egyszerűen azért, mert az egyik szabályuk az, hogy digitálisan nem javítanak az éneken, a másik az, hogy bár úgy tűnik, a szöveg suttogva van, igazából egy tizenhárom sávos, összetett harmónia. Egy zeneszámban fontos még a hook (rövid, fülbemászó dallam, mely „beakad” a fülünkbe vagy az agyunkba, és sokáig nem tudjuk eltávolítani onnan) szerepe is. A mi dalunkban ez akkor következik be, amikor Billie kimondja, hogy I’m a bad guy. Az alapelképzelés és a melódia már megvolt, de valamivel fel szerették volna dobni, és a véletlen egészen Ausztráliában talált rájuk. Billie és az anyukája éppen úton voltak, és egy nap hazafelé sétáltak, vissza a hotelbe. Az út menti villanyrendőr az a fajta volt, amelynek meg kell nyomni a gombját ahhoz, hogy egy idő múlva zöldre váltson. Ilyet már mi is láttunk. A meglepetés viszont az volt, hogy amint regisztrálta a rendszer, hogy valaki át szeretne kelni az úton, egy ritmust kezdett el sugározni, melynek végén egy hirtelen váltással egy még izgalmasabb ritmusra váltott át. Billie-nek ez annyira megtetszett, hogy rögtön felvette a telefonjára. Hazavitte, a testvére feldolgozta, így ha figyelmesen megfigyeljük a dal hook részét, akkor a cintányér mellett hallhatunk benne egy ausztrál villanyrendőrt is.

Ezzel megszületett a szerzemény összes eleme, már csak össze kellett rakni, ami szintén nem egy egyszerű dolog. Ez már Finneas dolga szokott lenni, de mivel ő perfekcionista, mindig talál egy részt, melyet Billie-nek újra kell vennie. Az énekesnő szerint számára ez a legidegesítőbb időszak. Egyszerűen azért, mert ilyenkor rendszerint azt gondolja, hogy az ő része már le van tudva, ám a tesója mindig előáll egy új problémával.

Ennek a hozzáállásnak viszont az az eredménye, hogy olyan dalok kerülnek ki a kezeik közül, mint a Bad Guy, mely egy gigaméretű világsláger lett. Billie-t azóta nagyon felkapták, és ő maga is egy szupersztár lett, aki azóta is ontja a slágereket.

Képek: dailymail.co.uk és refinery29.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..