home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Betyárok és lovasok ünnepe
Tóth Tibor
2023.10.05.
LXXVIII. évf. 40. szám
Betyárok és lovasok ünnepe

A ludasi vásártéren verőfényes napsütésben, az évszakhoz képest kellemes időben rendezték meg a környék egyik legnagyobb tömegeket vonzó rendezvényét, a Ludasi Betyárnapot, melynek keretében bográcsfőző versenyt és különféle lovas játékokat tartottak.

Már a reggeli órákban a bográcsok alá gyújtottak a szakácsok, és ötvenkét csapat versengett abban, melyikük készíti el a legízletesebb marhapörköltet vagy sertéspaprikást. A Kiskunsági Bócsából érkezett Szabó Csaba már öt éve állandó résztvevője a ludasi eseménynek. Harminc személyre főzte a marhapörköltet, melynek illata már reggel messze szállt.


Betyárok és szervezők

— A korabeli parasztok is fekete-fehér öltözetet viseltek, éppen olyat, amilyet ma felöltöttem, de a betyárok is szívesen jelentek meg hasonló ruházatban. Sokan vagyunk, akik próbáljuk a betyárok által képviselt kultúrát bemutatni az utókornak, feleleveníteni a hajdani betyárok életét. A betyárok megítélése nagyon megosztó az emberek körében, egyesek kedvezőtlen véleményt alakítottak ki róluk, míg mások egész másként tekintenek rájuk — mondta Csaba, hozzáfűzve, hogy november 11-én Tázláron rendezik meg a Kiskuntor elnevezésű Kiskunsági Böllértalálkozót, május utolsó hétvégéjén pedig a Kiskunsági Gulyásfőző Találkozónak adnak otthont.

A főzők között sétálva az öttagú szenttamási Horgász csapatra lettem figyelmes, és azonnal a halat kerestem. Mint kiderült, halnak nyoma sem volt, a bográcsban sertéspörkölt rotyogott.

— Régi, hagyományos, édesanyámtól örökölt recept alapján főzöm a pörköltet. Először megpirítjuk a hagymát, majd a bográcsba beletesszük a húst, a sót és a borsot. Más fűszert nem adunk hozzá, hiszen elődeink is csak e két fűszerrel ízesítették az ételt, sokszor még ez sem állt a családok rendelkezésére. Sűrűre főzzük, az ételnek nem szabad nagyon forrnia. Lassú tűzön mintegy két órát főzöm, ennyi idő elég ahhoz, hogy a hús finom puha legyen. Minden hétvégén főzünk valahol, ez a hobbim. Negyedszer vagyok Ludason, szeretek itt, nagyon szép a környezet, kiváló a szervezés — mondta Horgász József, a csapat vezetője.


A lovas játékok évről évre nagy sikert aratnak

A megnyitóünnepségen először Aladics Tibor, Ludas Helyi Közösségének tanácselnöke, az alkalomhoz illően, kék betyárruhában szólt a közönséghez.

— Tele van a szívem szeretettel, büszkeséggel és örömmel, hiszen csodálatos képet látok magam előtt. Az aréna megtelt lovakkal, lovasokkal, hiszen több mint ötven lovast üdvözölhetünk ma. Köszönetet mondanék mindazoknak, akik segítettek a rendezvény megszervezésében, lebonyolításában. Tegnap legalább harminc ember dolgozott önkéntesen azon, hogy önöket ez a látvány fogadja. Ludas mindig összefogott, és ez így lesz a jövőben is. Élt egy igazi betyárember Ludason, akit úgy hívtak, Kocsmár György. Annak idején együtt kezdtük ezt a lovastalálkozót, mely Ludas egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb rendezvényévé vált — hangsúlyozta Aladics Tibor, majd köszönetet mondott idősebb Gyarmat Istvánnak, valamint segítőjének, Illés Ferencnek és Burány Ferencnek, akik mindig hűségesen a rendelkezésükre állnak.

Gyivánovity Dániel, a VMSZ Szabadkai Városi Szervezetének elnöke, a Közbefektetési Minisztérium államtitkára elmondta, mindig nagy örömmel látogat Ludasra, hiszen a településen kitűnő rendezvényeket tartanak.

— A lovastalálkozó rangos rendezvénnyé nőtte ki magát, ami arról tesz tanúbizonyságot, hogy Ludason tenni akaró, szívós magyar közösség él, mely itt van itthon, itt a hazája, és itt akar, illetve fog boldogulni. Ebben a VMSZ mindig partner lesz, amit az elmúlt időszakban a településen megvalósult beruházások bizonyítanak. Gondolok itt a Ludast és Kispiacot összekötő út teljes szélességének a kiépítésére, a 14 km hosszú gázvezeték lehelyezésére, mely 141 új csatlakozási pontot nyújt a lakosok és a vállalkozások számára, a Kosztolányi-ház felújítására, mely épület három civil szervezetnek ad otthont. Megoldottuk a posta működését a településen, az Ecolacus program keretében nemcsak a Palicsi-, hanem a Ludasi-tavat is védjük, és beszélhetnék még a Prosperitati Alapítványról is. Kívánom, hogy a ludasiak továbbra is ilyen szívósak maradjanak, különösen az elkövetkező időszakban, mert érdekes hónapok elé nézünk. A mai napot illetően megjegyzem, hogy a ló a magyar identitástudat és a szabadság jelképe is. A sok fiatalt látva örömmel tölt el, hogy egyre többen térnek vissza a gyökereikhez — mondta Gyivánovity Dániel.


Az eseményen több mint ötven lovas vett részt 

Az MNT-t Mészáros György képviselte, aki már több mint húsz éve tiszteletbeli ludasi polgárnak érzi magát.

— Az MNT képviselőjeként sokat tehetek Ludasért, a ludasiakért, a ludasi anyanyelv ápolásáért, a ludasi magyarság megmaradásáért, a ludasi iskoláért. A magyar lovas nemzet. Ez a rendezvény, mely az MNT számára kiemelt jelentőségű, nemcsak sport-, gasztronómiai, kulturális, hanem valódi hagyományőrző és közösségfelélesztő esemény is. Örömmel látom, hogy Ludason és környékén emelkedik az egy évben született gyermekek száma. Az egy hónappal ezelőtt átadott noszai Művelődési Házban kapott helyet a Vackor bölcsőde, mely egyelőre 14 férőhelyes. Hajdújáráson az elmúlt egy évben 14, Ludason pedig 12 kisbaba született, így az MNT óriási feladat előtt áll, ez pedig a noszai Vackor bölcsőde folyamatos bővítése, mert Palics és Horgos között nincs egyetlen bölcsőde sem. A noszai Vackor bölcsőde a ludasiaké, a kispiaciaké, a királyhalmiaké, a hajdújárásiaké és a noszaiaké is.

A lovas játékokra nyolc kétfős csapat nevezett be. A versenyszámoknak találó elnevezést adtak a szervezők, hiszen a programban szerepelt A betyárok lovat lopnak, A betyárok bort lopnak, A betyárok szablyával rendet vágnak, A futárszolgálat és a Pálinkabegyűjtés elnevezésű játék, de nyolc résztvevővel fogatoskocsikázást, majd lószépségversenyt is tartottak. Az öt szám végén a bírók összeadták a pontszámokat, és így a győzelmet a Kubik Patrik — ifj. Gyarmat István-kettős szerezte meg, a második helyen Csikós Attila és Csikós Csaba, a harmadikon pedig Branislav Zubrecki és Pajo Belančić végzett, különdíjat pedig a legfiatalabb versenyző, a tizenkét éves Fodor Tamás és Remete Tamara kapott. Fogathajtásban a legjobbnak Farkas Endre bizonyult, a dobogó második fokára Bózsó Tamás, a harmadikra pedig Babarci Illés állhatott.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, ők kötélhúzásban, kukoricamorzsolásban és zsákban futásban mérettettek meg, majd következett a tombolasorsolás, melynek fődíja egy szárítógép volt. A Ludasi Betyárnapot Ludas Helyi Közössége és a Ludasi Közösségfejlesztő Egyesület szervezte.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..