Betlehem, Betlehem...

Betlehem, Betlehem...

Mottó: „Bármerre visz a sorsod útja, haza vágyol a csendes kis faludba” (üzenet egy székely varrottasról)

Huszonkettedszer, Székelykevén pedig immár ötödik alkalommal tartották meg a Dél-bánáti Betlehemes Játékok és Karácsonyi Szokások Találkozóját. Azt az 1997-ben útjára bocsátott vándortalálkozót, amelynek révén a decemberi furtina időjárás sűrejében is egybegyűlhet az egyre elnéptelenedő régió eleitől örökölt hagyományát éltető szórványmagyarsága.

2018. december 15-e volt. Nagy havazással is gazdagított kalendáriumi nap, mely az ennél sokkal fajsúlyosabb megpróbáltatásokat is kibírt délieket legfeljebb körültekintőbb közlekedésre inté, de odahaza veszteg nem marasztalá.

A házigazdák igyekezetét jelenlétükkel a hertelendyfalviak, az ürményháziak, a sándoregyháziak, a verseciek, a torontálvásárhelyiek, a keveváriak, a fejértelepiek és az udvarszállásiak karolták fel. Összesen mintegy kétszázötven aktív résztvevővel, mely nem valami óriási szám. Hiszen volt ez a rendezvény tömegesebb is. Ha azonban megnézzük, hogy a felsorolt települések egyikén-másikán már összességében sem él ennyi ember — magyar ajkúakról nem is beszélve! —, akkor ez a számadat is más értelmezést kap. És persze, érkeztek vendégek Dettáról is, a romániai Bánságból. Alkalmi varázslatot hozott a helyi Varrócska kézimunkacsoport is, a kézművesportékák értékesítéséből befolyó összeget pedig a falu óvodájának ajánlották fel a kezdeményezők. 

A protokolláris nyitányt a szervezők hozták. Köszönetet nyilvánítva minden együttműködőnek, akik közül elsősorban a székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskolát, az MNT-t, illetve a helyi önerőre hagyatkozó támogatókat illette megkülönböztetett méltatás. Itt kért szót Papp Mária, a Szalmaszál ME elnök asszonya, illetve ft. Csipak Csaba plébániai kormányzó. Utóbbi egy rendhagyó példabeszédet is felhasználva. Üzenvén: „amit eggyel a legkisebbek közül tesztek, velem teszitek” (Máté 25:40).

S a folytatás? Erről nem szól a fáma. Ha viszont az Úrnak is így lészen akaratja...


A szerző felvételei

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Betlehem, Betlehem...
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Betlehem, Betlehem...
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink