home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Békaprojektum
Tóth Péter
2020.12.05.
LXXV. évf. 49. szám
Békaprojektum

Sok száz évig az európai nemzetek folyamatosan háborúztak egymással még annak ellenére is, hogy az uralkodóházak sok esetben közeli rokoni kapcsolatban is álltak. A beházasítás nem hozott tehát tartós békét, a birodalomépítőket gyakran eltérő vagy éppen azonos, és ezért a másik szempontjából ellenséges elképzelések vezérelték. Európa egyesítésének elképzelését is a tartós béke megteremtése motiválta.

Kormányfőnk a napokban is emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió békeprojektum volt, ma is az, s ebben az értelemben az emberiség történetének legsikeresebb kezdeményezése. Leszögezte, a cél az, hogy Szerbia 2024-ig végrehajtsa a kulcsfontosságú reformokat, hogy 2025-ben csatlakozhasson az Európai Unióhoz. Azt is hozzátette, hogy nincs úgynevezett B terv, az uniós tagságnak nincs alternatívája. Osztozunk ebben az értékrendben, már gazdaságilag és földrajzilag is az unió része vagyunk — jelentette ki Brnabić.


(Szalai Attila rajza)

Valóban így van minden, ahogyan mondta, de ahhoz, hogy a tagság valóság legyen, le kell még nyelni egy-két békát, így aztán a békeprojektum bizonyos nézőpontból békaprojektumnak is nevezhető. Az unióban a sajtószabadság és a jogállamiság terén várnak további előrelépést az új kormánytól — ezt viszont Várhelyi Olivér bővítési biztos nyilatkozta. Azt mondani sem kell, hogy a Belgrád és Pristina közötti rendezetlen viszony is akadályozza a közeledést az unióhoz, és a jövőre nézve talán ez lesz a legnagyobb béka, melyet a béke érdekében le kell majd nyelni. 

Biztató jelek ugyan vannak, de továbbra is nagy talány, hogy a koszovói kérdést hogyan lehet majd megoldani. Mert egyfajta balkáni gordiuszi csomóként kibogozhatatlannak tűnik, legalábbis rövid távon. Úgy tűnik, Pristina nem enged a szerinte már véglegesnek tekinthető teljes függetlenségéből, vezető politikusaink pedig továbbra is azt hangoztatják, hogy nem ismerik el azt. Természetesen történelmi távlatokban és sok más szempontból nézve sem lehet a dolgokat ennyire leegyszerűsíteni, de a mérhetetlenül bonyolult gordiuszi csomó is végül egy egyszerű és „primitív” módszerrel oldódott meg. Gyakran említik metaforaként a gordiuszi csomó legendáját azokban az esetekben, amikor egy látszólag megoldhatatlan problémát valaki egy váratlan húzással egy csapásra hatástalanít. A leginkább elterjedt verzió szerint miután Nagy Sándor egy ideig tanácstalanul nézte a bogot, végül egyszerűen elvágta. Az ókori legenda szerint aki ki tudja bontani a csomót, az lesz Ázsia ura. Lehetségesnek tartják azonban, hogy ezt csupán Nagy Sándor hívei és támogatói találták ki, hogy az egykori macedón királynak kedvezzenek.

Az uniós tagság tehát stratégiai cél, de ahhoz, hogy ez valóság legyen, kompromisszumokat kell kötni. Szerbia állampolgárai Oroszországot és Kínát tartják a legjobb barátaiknak, míg a legfontosabb külpolitikai prioritásnak Koszovó megőrzését Szerbia részeként, valamint az együttműködés megerősítését a szomszédos országokkal és Oroszországgal — derült ki a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ (BCBP) közelmúltban elvégzett közvélemény-kutatásából.

Bizonyosan a járványhelyzet is hozzájárult, hogy többségbe kerültek azok, akik nem támogatják az ország EU-tagságát. A reprezentatívnak mondott felmérés szerint ők most a lakosság 51 százalékát teszik ki. Viszont 46 százalék határozottan EU-tagság-párti. Három évvel ezelőtt ugyanennek a központnak az azonos módszerekkel készített felmérése azt mutatta, hogy a lakosság 35 százaléka nem támogatta az EU-tagságot. A hibahatárt jócskán meghaladó különbségben a trend jól felismerhető, és egyúttal intő jel lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..