home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Barangolás a múltba
Talpai Lóránt
2014.05.14.
LXIX. évf. 20. szám

Időutazás a Google segítségével — eCall, avagy internetes segélyhívó rendszer — Káprázatos képsorok a Nagy-korallzátony élőlényeiről

Időutazás a Google segítségével

Az időben is utazhatnak már a Google Maps online térképes szolgáltatás felhasználói. Egy új funkcióval ugyanis nyomon követhetik a fényképes emlékek feljegyzése óta eltelt változásokat. Aki mindig is időutazásról álmodozott, annak most meg is van rá a lehetősége — mondta Vinay Shet, a Google Streetview termékigazgatója az új funkció bemutatásakor. A Google segítségével például végigkövethető a brazil világbajnokságra készült futballstadion felépülésének, a 2011. évi cunami által lerombolt japán területek újjáépítésének vagy a New York-i új World Trade Center főtornya felépítésének folyamata. „A mai gyerekek ötven év múlva újra megtalálhatják az utcákat, ahol ifjúságukat töltötték” — jelentette ki Urs Hölzle, a Google infrastruktúráért felelős alelnöke.

eCall, avagy internetes segélyhívó rendszer

Az Európai Unió az egész kontinensen szeretné bevezetni az úgynevezett eCall segélyhívó rendszert, amely baleset esetén automatikus riasztást ad a hatóságoknak és a mentőszolgálatoknak. Emellett az út közben elérhető online információs és szórakoztató szolgáltatásokat is szeretné lehetővé tenni. Az autóipar azon nyomban megpróbál megfelelni az elvárásoknak. A Vodafone és a Volkswagen Group között létrejött megállapodás értelmében 2015-től az új Audi modellek autóipari alkalmazásra kifejlesztett, beépített SIM adatkártyával csatlakoznak majd az internetre. Az autóipar kulcsfontosságú szereplője lesz az M2M (machine-to-machine, azaz gépek közötti) adatforgalmi piacnak — mondta Erik Brenneis, a Vodafone M2M üzletágának igazgatója.

Káprázatos képsorok a Nagy-korallzátony élőlényeiről

Daniel Stoupinnek köszönhetően fantasztikus videofelvételt tekinthetünk meg a Nagy-korallzátony élőlényeiről. A film szerzője csaknem kilenc hónapon át filmezte és fényképezte a Nagy-korallzátony lakóit, amelyek szabad szemmel tökéletesen mozdulatlannak tűnnek, ám a felgyorsított és felnagyított felvételen láthatjuk, hogy ez nem így van. A projektum célja, hogy az emberek jobban értékeljék ezeket a csodálatos élőlényeket, és hogy odafigyeljenek környezetükre, például a Nagy-korallzátonyra is Ausztráliában, ahol a film is készült. Ez a korallzátony 1429 mérföldnyi területet fed le, és méretéből adódóan még az űrből is látható. A videó:

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..