home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Bajnokok a serdülők
Tóth Tibor
2014.05.07.
LXIX. évf. 19. szám
Bajnokok a serdülők

A Spartacus Asztaliteniszklub sokáig a Jadran épületében, meglehetősen mostoha körülmények között készült a versenyekre. Az új asztalitenisz-központ átadásával a klubnak kiváló feltételek állnak rendelkezésére, ami az eredményeken is megmutatkozik. A Spartacus serdülőegyüttese a Szabadkán megtartott országos csapatbajnoki négyes döntőn három győzelemmel teljesen megérdemelten szerezte meg az országos bajnoki címet. A Bognár Bence—Nikša Martinović—David Havedič alkotta csapat előbb a Csókát (3 : 0), majd a belgrádi STAK csapatát (3 : 0), a döntőben pedig a Temerin együttesét (3 : 1) múlta felül.

— Tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, de a fiatalok remekül játszottak — mondta Mirko Gavrilović, a csapat egyik edzője. — Legutóbb 2004-ben a juniorok nyertek országos csapatbajnoki címet, tízévnyi szünet után most a serdülők értek fel a csúcsra. A temeriniek elleni döntő volt a legnehezebb, hiszen tőlük a Vajdaság-bajnokságon vereséget szenvedtünk. A győzelem annál édesebb, hogy a döntőben épp őket győztük le, és visszavágtunk nekik a korábbi vereségért. Klubpolitikánk szerint saját nevelésű játékosokkal dolgozunk. Kiváló fiatalabb serdülő- és miniserdülő-csapatunk van, valamint a felnőttcsapatunk is saját nevelésű játékosokkal szerezte meg az ötödik helyet a Szuperligában. Azt mondom, hogy saját nevelésű versenyzőkkel, habár Halász Krisztián horgosi játékos, de mi rá is úgy tekintünk, mintha a mi nevelésünk volna. Stefan Kostadinović, Takarics Róbert és Halász Krisztián alkotják az első csapatot, és a jövő még előttük áll. A Crvena zvezda elleni hazai mérkőzésen 3 : 2 arányú állásnál Halász az ötödik játszmában 10 : 7-re vezetett a belgrádi játékos ellen, három meccslabdánk is volt tehát, végül azonban a piros-fehérek nyertek. De ez benne van a sportban, nem panaszkodunk, a következő év majd jobb lesz. Halász még csak tizennyolc éves, a csapatkapitányunk huszonkettő, és itt vannak még az országos csapatbajnokit nyert serdülők, akik már tartalékok az első csapatban.

A hetedik osztályos Bognár Bence öt éve asztaliteniszezik, és a mostani aranyérmét tartja pályafutása eddigi legjobb eredményének.

— Igaz, hogy a döntőben a temerini Vranešević elleni mérkőzésen volt esélyem a győzelemre, végül vereséget szenvedtem, de meg vagyok elégedve, hiszen országos bajnokok lettünk. Jövőre, remélem, bekerülök a válogatottba. Most még fiatalabbként az idősebbek között játszom, egy év múlva azonban már több tapasztalatom lesz, és egyéniben lesz esélyem bejutni az ország legjobb négy asztaliteniszezője közé — mondta Bence.

David Havedič az általános iskola végzős diákja, asztalitenisszel negyedikes korában kezdett foglalkozni.

— A STAK elleni elődöntő is nehéz volt, de a Temerin csapatával játszott döntőben még jobban megizzadtunk. Három éve a horgosi Mihálovity Dominikkel megnyertük a páros, országos bajnokságot, de a csapatbajnoki aranynak is ugyanúgy örülök. Minél tovább szeretnék a Spartacusban maradni, majd később Németországban, a jóval erősebb Bundesligában folytatnám pályafutásomat — mondta David.

Nikša Martinović hétéves kora óta asztaliteniszezik aktívan, a válogatottal részt vett a serdülők Balkán– és Európa-bajnokságán, az előbbin csapatban és párosban is bronzérmet szerzett.

— Az elődöntő és a döntő is rendkívül szoros volt, habár az eredményt látva könnyebb győzelemre lehetett számítani. Egyáltalán nem volt könnyű, ellenfeleink is kitűnően felkészültek, de sikerült legyőznünk őket. A Spartacusban minden feltétel adva van a fejlődéshez, így még egy darabig biztosan itt játszom, a későbbiekben pedig majd meglátjuk, mi lesz — vázolja elképzeléseit Nikša.

Branko Brstina, a csapat másik edzője elmondta, hogy az aranyérmes trió tagjai május 16-án egy ranglistaversenyen állnak asztalhoz, ahol pontokat lehet szerezni a Top 12-be való jutáshoz. Május 25-én Martinović a junior Top 12-n vesz részt Zentán, majd a szabadkai rendezésű Top 12 következik, amelyen — a ranglistaverseny függvényében — esély van rá, hogy a Spartacus három versenyzőt is indítson.

A Spartacus II. csapata (Milan Trbović, Pósa Károly, Aleksandar Radosavljević, Nikša Martinović) tizenöt győzelemmel és három vereséggel az első helyen végzett a II. liga északi csoportjában.

— Végig az élbolyban voltunk, legnagyobb riválisunknak a Topolya, az újvidéki Egység és a Zmajevo bizonyult. Hétvégén mi rendezzük a nyolcas döntőt, melyen két-két vajdasági, kosovói, valamint egy Niš és egy Belgrád környéki csapat indul. Minden bizonnyal nagy csata lesz, hiszen az első két helyezett csapat felkerül az I. ligába. Valószínűleg felfiatalítva — két fiatalabb és egy idősebb játékossal — állunk asztalhoz. A második csapatunkon kívül a Bognár—Radosavljević—Trbović összetételű, harmadik számú csapatunk a városi asztalitenisz-liga A osztályában az élen végzett, úgyhogy azt hiszem, meg lehetünk elégedve ezzel az idénnyel — értékelt Brstina.

A Spartacus részéről jó döntés volt hazai erőkre alapozni. Inkább saját nevelésű sportolóikban bíznak, akik játékukkal és — ahogy látható is — eredményeikkel meghálálják a beléjük fektetett bizalmat, valamint a rájuk fordított energiát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..