home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Bácska felfedezőjére emlékeztek
Talpai Lóránt
2023.11.20.
LXXVIII. évf. 46. szám
Bácska felfedezőjére emlékeztek

A Moravicai Értelmiségi Fórum (MÉF) szervezésében Bácskossuthfalván megtartották a XIV. Papp Dániel-emlékestet. A program Papp Dániel bácskossuthfalvi származású író emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött a Moravicai Értelmiségi Fórum székházánál. Az egybegyűlteket a szervezők nevében dr. Crnkovity Gábor, a MÉF elnöke köszöntötte.

Papp Dániel író, újságíró 1868-ban született Bácskossuthfalván. A jogot a Budapesti Egyetemen végezte el, 1893-tól a Pesti Napló, majd számos lap (Budapesti Hírlap, Országos Hírlap, Új Idők, Új Magyar Szemle, Magyar Géniusz, Esti Újság, A Hét) cikkírója volt. Az irodalmárok Bácska felfedezőjének tartják, novelláinak témáit innen merítette, a bácskai táj sokszínűségét örökítette meg bennük. A vajdasági magyar irodalom előtörténetének kiváló íróegyénisége volt. 2009-ben a Moravicai Értelmiségi Fórum azzal a szándékkal indította útjára az irodalmi emlékestet és hirdetett fogalmazás-, valamint esszéíró pályázatot általános és középiskolások részére, hogy Papp Dániel írót a szűkebb helyi és a tágabb vajdasági magyar közösségben népszerűsítse, továbbá hogy a fiataloknak lendületet és kedvet adjon írói tehetségük kibontakoztatásához.


Dr. Crnkovity Gábor

A koszorúzás után az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban irodalmi estet tartottak, mely a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanulóinak zenei programjával kezdődött. Az egybegyűlteket dr. Crnkovity Gábor köszöntötte, és elmondta, 2009-ben kezdődött Bácskossuthfalván Papp Dániel kultuszának felelevenítése. A faluban csak egy utca viselte az író nevét, ma már emléktáblával is tisztelegnek a település híres szülöttjének emléke előtt. Immár tizennegyedik alkalommal emlékeznek meg róla, és nemcsak irodalmi rendezvény, hanem a vajdasági diákok számára kiírt képzőművészeti és irodalmi pályázat is kapcsolódik ehhez az eseményhez, melyet hagyományteremtő szándékkal indítottak útjára. Az első részben az irodalomé a főszerep, majd a gyerekeké, akik közül senki sem távozik üres kézzel, hiszen a szervezők mindig igyekeznek, hogy minden résztvevőt és felkészítő tanárt megjutalmazzanak.

Crnkovity Éva a pályázati felhívás témáját ismertetve kiemelte, ebben az évben is szép számban érkeztek be munkák. A 3. és a 4. osztályos tanulók képzőművészeti pályázatra küldhettek rajzokat, az 5—6. osztályosok fogalmazást írhattak a következő címek alapján: Szüret az én vidékemen, Régi családi hagyományok, Településem emlékei. A 7—8. osztályosokat A ködbe burkolózott táj, az Ősz, az elmúlás ideje és a Susognak az elsárgult falevelek témák ihlethették meg, a középiskolás kategória résztvevőitől novellát, illetve esszét vártak a szervezők „Itt születtem én ezen a tájon…”, In vino veritas, illetve Mesélnek a régi házak címmel.

Három tudományos előadást is hallhattak a jelenlevők, Csőke Márk, Torda Dorina és dr. Ispánovics Csapó Julianna voltak a XIV. Papp Dániel-emlékest vendég előadói.

Csőke Márk doktorandusz a visszacsatolt Délvidékről és a Délvidéki Magyar Közművelődési Szövetségről értekezett. Történelmi kontextusban vázolva ismertette a szövetség megalakulását, politikai, valamint szakmai tevékenységét, szakosztályait, jelentőségét és utóéletét. Torda Dorina doktorandusz Nyelvi attitűd Topolyán és Bácskossuthfalván a szleng vonatkozásában címmel tartott előadást. A szlenggel kapcsolatos szociolingvisztikai kutatás eredményeit ismertette, összegezve a kérdőívek eredményét a kiemelt iskoláknál, illetve elemezve a szlenget mint a diákok körében elterjedt és közkedvelt kifejezésmódot. Dr. Ispánovics Csapó Juliannától, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanárától A szerelem Papp Dániel szövegeiben című előadást hallhatták a jelenlevők. A reménytelen, a megalkuvó és a beteljesült szerelem címszavak mentén elemezte Papp Dániel novelláit, rámutatva az életmű értékeire és a századforduló irodalmában betöltött jelentőségére, írói újításaira.

Az irodalmi műsor programja a XIV. Papp Dániel-emlékest alkalmából meghirdetett fogalmazás-, esszé- és novellaíró, valamint a képzőművészeti pályázat eredményhirdetésével és az ünnepélyes díjátadóval ért véget. A zsűri nevében Répás Erika magyartanár (Szentes, Magyarország) és Forró Krisztián, a bácskossuthfalvi művésztelep vezetője értékelte a beérkezett pályamunkákat, a régmúlt és a hagyomány fontosságát hangsúlyozva. Répás Erika az irodalmi pályázat eredményét ismertetve elmondta, a munkák kiértékelésének alkalmával nem volt könnyű dolga a zsűrinek, a beérkezett írások terjedelmileg és tartalmilag is megfeleltek az elvárásnak, és az irodalmi nyelv gazdag szókincsének használata kiforrott műveket eredményezett. A szakmai zsűri elsősorban az alapján döntött, hogy a választott téma iránti érdeklődés, a személyes kötődés mennyire volt jelen a munkákban.

Az általános és a középiskolás diákok, valamint felkészítő tanáraik munkájának eredményeként 152 pályamunka érkezett az esszé és fogalmazás kategóriában, valamint 128 képzőművészeti alkotás egész Vajdaság területéről.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..