home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
BIA, málna, számla — a múlt hét szerbiai eseményei röviden
Markovics Annamária
2024.06.17.
LXXIX. évf. 24. szám
BIA, málna, számla — a múlt hét szerbiai eseményei röviden

Új vezetője van a BIA-nak — Túl olcsó a málna — Minden lakás gazdára talált — Külföldi beavatkozás nélkül — Koszovó a felszabadulásának 25. évfordulóját ünnepelte

Új vezetője van a BIA-nak

Vladimir Orlić lett a Biztonsági Információs Ügynökség igazgatója (BIA), erről döntött a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, ezt pedig a kormány is megerősítette. A köztársasági parlament korábbi elnöke 1983-ban született, és a Belgrádi Egyetem telekommunikációs szakán szerzett diplomát 2007-ben, majd doktori fokozatot 2011-ben. 2008-ban lépett be a Szerb Haladó Pártba, 2021 óta a párt főbizottságának alelnöke. A BIA-t 2023 decembere óta megbízott igazgató vezette azután, hogy Aleksandar Vulin korábbi igazgató lemondott.

 

Túl olcsó a málna

A Szerbiai Málnatermelők Szövetsége és a mezőgazdasági miniszter már hetek óta tárgyal a málnatermesztés problémáiról, illetve arról, hogy a termesztők szerint túl alacsony a bogyós gyümölcs felvásárlási ára, és még ezt az árat sem akarja mindenki kifizetni. A Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium közleményben kérte arra a felvásárlókat, hogy csatlakozzanak ahhoz a május 31-ei megállapodáshoz, amely a málna kilogrammonkénti 250 dináros felvásárlási árára vonatkozik. Szerbiában évente 70-80 000 tonna málna terem, és a fagyasztott málna exportja tavaly meghaladta az 1 millió dollárt. Mivel Kína és Szerbia között július 1-jén lép életbe a szabadkereskedelmi megállapodás, és a málna az egyik legfontosabb termék, melyet Kína szeretne importálni, várható, hogy a jövőben még nagyobb értékben szállíthat ilyen gyümölcsöt Szerbia külföldre.

 

Minden lakás gazdára talált

Egyelőre véget ért a Vedd el a számlát, és nyerj! nevű játék, mind a tíz belgrádi lakás gazdára talált. A játék azonban szeptemberben folytatódik, Siniša Mali pénzügyminiszter ráirányította a figyelmet arra, hogy addig is érdemes gyűjteni a számlákat, mert azok mind részt vesznek majd a következő húzásokban. A 2017 óta működtetett játék célja a szürkegazdaság felszámolása volt, vagyis az, hogy mindig mindenki kérjen számlát, mindig minden eladó vagy szolgáltató adjon számlát, és ezzel megelőzhetőek legyenek az adócsalások. Az állampolgárok alaposságát pedig egy-két-három-négy szobás belgrádi lakásokkal jutalmazzák. Most a játék hatodik köre zárult le, és eddig összesen 75 lakás talált gazdára.

 

Külföldi beavatkozás nélkül

Aleksandar Vučić köztársasági elnök szerint a Balkánon a külföldi beavatkozás okozza a legnagyobb problémát, és a feszült helyzet majd csak akkor tud rendeződni, amikor mindenki békén hagyja az itt élőket, hogy saját maguk oldják meg a saját gondjaikat. „Beszéljünk egymással, de legyünk egyedül” — húzta alá a szerb államfő, aki szerint nincs szükség közvetítőkre, hanem az itt élő népeknek kell a saját kezükbe venniük a saját sorsukat.

 

Koszovó a felszabadulásának 25. évfordulóját ünnepelte

Jugoszlávia NATO-bombázásának a befejezését, a szerbek kivonulását, illetve a NATO békefenntartóinak a bevonulását, összességében a felszabadulásának 25. évfordulóját ünnepelte Koszovó egy hete. Igaz, hogy hivatalosan csak 2008. február 17-én vált függetlenné, Albin Kurti miniszterelnök szerint Koszovó már kilenc évvel korábban elnyerte szabadságát és függetlenségét Szerbiától. Ezt Szerbia továbbra sem ismeri el, ahogyan a világ mintegy száz országa szerint is független országról van szó. Miloš Vučević szerb miniszterelnök ezzel összefüggésben azt mondta, Belgrád továbbra is készen áll tárgyalni Koszovóval. Egyúttal feltette a kérdést, ha a nemzetközi közösség szerint már lezárt témáról, megoldott esetről van szó, akkor miért kell folyamatosan ekkora nyomást gyakorolni Szerbiára külföldről.

Fotók: Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..