home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
B. Szabó György, a Híd és a diákok
Sándor Zoltán
2004.12.08.
LIX. évf. 49. szám
B. Szabó György, a Híd és a diákok

Koszorúzás B. Szabó György sírjánál Újvidéken Palkovics Sándor fotójaA nagybecskereki Petőfi Művelődési Egyesület szervezésében tizenötödik alkalommal tartották meg a B. Szabó György Emléknapokat. A háromnapos rendezvény az újvidéki Futaki úti temetőben kezdődött, ahol a barátok, ismerősök...

Koszorúzás B. Szabó György sírjánál Újvidéken Palkovics Sándor fotója

A nagybecskereki Petőfi Művelődési Egyesület szervezésében tizenötödik alkalommal tartották meg a B. Szabó György Emléknapokat. A háromnapos rendezvény az újvidéki Futaki úti temetőben kezdődött, ahol a barátok, ismerősök és tisztelők jelenlétében koszorút helyeztek el B. Szabó György sírján. A központi rendezvényre másnap került sor. Először Ormay Attila, a nagybecskereki Petőfi ME elnöke megkoszorúzta az egyesület udvarában lévő B. Szabó György-emléktáblát, majd a műsor az egyesület nagytermében folytatódott.
Bálint Aranka, a rendezvény szervezőbizottságának tagja elmondta, hogy az emléknapi rendezvény idei mottója: B. Szabó György és a Híd, lévén, hogy a Híd irodalmi és művészeti folyóirat az idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját.
Dr. Csáky Sörös Piroska tanárnő a 70 éves a Híd című kiállítását ismertetve a folyóiratról, annak jelentőségéről és szerepéről szólt. Külön kitért a Papp József-korszakra, amelyben nagyon érezhető volt B. Szabó György tevékenysége is, ebben az időben tervezte ugyanis a Híd fedőlapját. Bordás Győző, a Forum Kiadó igazgatója a Híd 1950. áprilisi számáról beszélt, amelyet B. Szabó György készített a köré gyűlt fiatalokkal, és nagy vitákat váltott ki. Szloboda János nyugalmazott zentai magyartanár B. Szabó Györgyről új megközelítésben, magáról az emberről szólt, és egykori diákjaként megemlítette különleges oktatói és nevelési módszerét. Németh Ferenc művelődéstörténész Farkas Geizáról (1874--1942) tartott rövid ismertetőt, aki a leggazdagabb bánáti család leszármazottja, Kis Ernő aradi vértanú dédunokaöccse volt.
A megemlékezés úgynevezett Diáknapján hirdették ki az idei irodalmi és képzőművészeti pályázat eredményeit. Az irodalmi részben öt kategória volt. Az alsósoknak Példaképem címmel kellett fogalmazást írniuk. A Kovács Jolánka magyartanár és könyvtáros, Jódal Dezső nyugalmazott magyartanár és Tabacski Edit könyvtáros összetételű zsűri a következő kisdiákokat díjazta: az első díjat Kádár Andor, a másodikat Kamrás Leona, a harmadikat pedig Fülöp Tímea kapta, míg Gligor Krisztián dicséretben részesült. A többi kategória résztvevőinek interjút vagy riportot kellett készíteniük egy ismert személlyel. Az ötödik és hatodik osztályosok közül első díjban Szabó Erna, másodikban Losoncz Arnold és Horváth Dénes, harmadikban pedig Fülöp Mária és Molnár Krisztina részesült. A hetedik-nyolcadikosok kategóriájában az első díjban Szakáll Ina és Kovács Birkás Tamara osztoztak, míg a másodikat Faragó Tünde és Kovács Arnold érdemelte ki. Az első és második osztályos középiskolások közül az első díj legjobb pályamű Olimpia jeligével érkezett be, a második díjat Kocsis Tímea érdemelte ki, harmadik díjban pedig Farkas Izabella és Bognár Eleonóra részesültek, míg Koncz Hajnalka és a Torontálvásárhely jeligével ellátott pályamű szerzője dicséretet kaptak. A legidősebbek kategóriájában -- harmadik és negyedik osztályos középiskolások -- az első díjat Szakáll Ferenc, a másodikat Táncos Emese, a harmadikat viszont Varga Roland érdemelte ki. Dicséretben részesült Martonosi Mirella, Mákszem Klára, Gyurics Zsolt és Penov Anita. A képzőművészeti pályázaton versillusztrációval vehettek részt a diákok. Ðokiæ Hajnalka és Gyermán Tóth Márta az alsósok kategóriájában első díjban Kálmán Laurát részesítette, második lett Horváth Ibolya, harmadik Boljeviæ Viktória. A felsősök kategóriájában a legjobbnak Milena Vraèart értékelte a bizottság, a második helyen Visnyei Leontina, a harmadikon pedig Kovács Anikó végzett. A középiskolások között az első díjat Bakos Krisztina, a harmadikat pedig Jakab Dezső érdemelte ki. Második díjazott nem volt.
Az idei B. Szabó György-díjat, amelyet minden évben olyan fiatal érdemel ki, aki az elmúlt évben a Petőfi ME-n belül aktív tevékenységet fejtett ki, Vajda Dénes kapta.
Mindkét esten felléptek az Ifjúsági Színpad tagjai, valamint Varga Roland zongorázott.



 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..