home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Az ősz ajándéka
Szakáll Laura
2023.11.19.
LXXVIII. évf. 46. szám
Az ősz ajándéka

Karotinoidokban, C- és B-vitaminokban gazdag, laktató, tápláló, desszertekhez, levesekhez, köretekhez is kiváló alapanyag, dekoratív tulajdonságai miatt is közkedvelt, a bőrhibákat is hatékonyan kezeli, sőt még kígyómarás esetén is bevethető — ez az ősz egyik legjellegzetesebb terménye, a sütőtök.

Eredete    

Több forrás szerint Észak-Amerika a sütőtök őshazája. Más feltételezések szerint Közép- vagy Dél-Amerika a származásai helye, vélhetően ugyanis texasi és mexikói indiánok termesztették. Felismerték jótékony hatásait, és ültetvényeket hoztak létre. Mint oly sok más terményt, a sütőtököt is a spanyol hódítóknak köszönheti Európa, ők hozták be a kontinensre a változatosan felhasználható növényt. Világszerte termesztenek sütőtököt — mely egyébként a gyümölcsfélékhez tartozik — takarmánytököt (atlanti óriás, halloweentök) és dísztököt. Az utóbbi enyhén mérgező, fogyasztásra alkalmatlan. Szezonja szeptembertől januárig tart.


Fotók: Szakáll Laura

Termesztése

A tök nem válogat a talajban, de hálás a tápanyagban gazdag földért. Magas a vízigénye, nyáron bőséges öntözésre van szüksége. Szabad földbe május elején ajánlott vetni, de palántaként is előnevelhetjük. A takarmány- és a sütőtök nem igényel támrendszert, de a dísztököknek erre szükségük van. Lugason, dróton terem a legszebben. A betegségekkel szemben ellenálló, de a lisztharmat gyakran károsítja. Október második felében, az első fagyok előtt érdemes betakarítani.

 

Mire jó?

A tök jól ismert az egészségre gyakorolt hatásairól. 90 százaléka víz, így azok is bátran fogyaszthatják, akik diétáznak, figyelmet fordítanak a kalóriabevitelre. Számtalan ásványi anyag és vitamin megtalálható benne, mint például kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, A-, B1-, B6-vitamonok, melyek amellett, hogy táplálják a szervezetet és erősítik az immunrendszert, a hangulatra is jó hatással vannak, akár a feszültség, a stressz oldásában is hasznosak. A tök rendszeres fogyasztása szebbé teszi a bőrt, a népi gyógyászat a szeplők kezelésére is használta. Elődjeink székrekedés esetében is alkalmazták a minden ház kertjében megtalálható terményt.

 

A konyhában

Az őszi esték hangulatát idézi a konyhában terjedő sült tök illata. A finom csemege egyszerűen és gyorsan elkészíthető. A rétesekhez és a pitékhez is kiváló töltelék, de levesek, raguk, köretek alapanyaga is lehet. A különleges kávékat kedvelők az őszi szezonban sütőtökös italokat is készítenek, a sütőtökös latte például világszerte népszerű.

 

Sütőtökös muffin

Hozzávalók: 250 g sütőtök, 2 tojás, 80 ml olívaolaj, 150 g finomliszt, 150 g barna cukor, 1 kk. fahéj, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só.

Elkészítése: A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, darabokra vágjuk, és felforrósított sütőben kisütjük. Ezt a pürésítés követi. A masszát hagyjuk hűlni. Egy nagyobb tálban hozzáadjuk a tojásokat, az olívaolajat. Egy másik edényben a száraz alapanyagokat, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót homogenizáljuk. A két tál tartalmát összedolgozzuk. A 12 darabos muffintepsibe elhelyezzük a muffinpapírokat, szétosztjuk a masszát, majd 190 fokon megsütjük.

Sütőtökös krémleves

Hozzávalók: 60 dkg sütőtök, 1 szál póréhagyma, 3 db burgonya, víz, 4 db leveskocka, gyömbér, só, bors, 2,5 dl tejszín, egy kevés sajt, felkockázott pirítós.

Elkészítése: A tököt és a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A póréhagymát karikákra vágjuk. Felöntjük 2 liter vízzel, amikor már gyöngyözik, belemorzsoljuk a leveskockákat, fedő alatt puhára főzzük. 10-15 burgonyakockát kiveszünk az edényből, a többit turmixgéppel pépesítjük. Hozzáadjuk a fűszereket és a krumplikockákat, majd még egyet rottyantunk rajta. Kockákra vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk.

A sütőtök fővárosa az Illinois államban található Morton. Itt termelnek a legtöbbet belőle. Évente 12 300 hektárnyi területről takarítják be. Az Illinois-i Egyetem szerint az USA-ban elfogyasztott tök 95 százaléka itt terem.

Amerikai pite

Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 ek. hideg víz, 1 tojás, 1 csipet só. A töltelékhez: 40 dkg sütőtökpüré, 15 dkg porcukor, 3 tojás, 2,5 dl tejszín, 0,5 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor, 1 ek. kukoricakeményítő, fahéj, gyömbér, szegfűszeg.

Elkészítése: Átszitáljuk a lisztet, összemorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót. A közepébe egy mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, majd belekanalazzuk a vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. A töltelékhez habosra keverjük a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a fűszerekkel, majd hozzáadagoljuk a tejszínt, a tejet, a keményítőt és a sütőtökpépet, és homogénre keverjük. Pihentetés után kinyújtjuk a tésztát, vajjal kikent, liszttel megszórt formába helyezzük, megszurkáljuk, majd beletöltjük a töltelék masszáját. Előmelegített sütőben 170 fokon körülbelül 40 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, tejszínnel tálaljuk.

 

Észak és dél

Az Amerikai Egyesült Államokban az első hálaadást 1621-ben ünnepelték meg a telepesek. Hivatalosan, országos szinten, George Washington hirdetett először hálaadást, 1789-ben, majd Abraham Lincoln elnök tette rendszeres ünneppé 1863-ban. Akkor november utolsó csütörtökén ülték meg az ünnepet, Franklin Roosevelt pedig pontosított, a hónap negyedik hosszú hétvégéjére állította be a dátumot. A menü az 1890-es évektől alakult ki, hiszen az ünnep az 1861 és 1865 között dúló polgárháború okozta sebek begyógyítását, a nagyszámú bevándorló asszimilációjának megkönnyítését is szolgálta. Egyes források szerint egy női magazin szerkesztője dolgozta ki az ajánlott hálaadásnapi menüt, mely olyan alapanyagokból készült, amelyek minden államban, az USA minden pontján megtalálhatóak. A főételként felszolgált pulykát sütőtökös pite vagy torta követte. Napjainkban is ezek az ételek kerülnek az asztalra az Egyesült Államokban az egyik legfontosabb nemzeti és családi ünnepen.

 

Őszi dekoráció

Nemcsak a halloween főszereplője a tök, melyet kifaragnak és gyertyával világítanak meg, hanem a hálaadás is elképzelhetetlen tökös dekoráció nélkül. A faragott tök a magyar népszokásoktól sem áll távol, hiszen elődjeink is készítettek tökvicsorit. A tök mint lakásdísz világszerte elterjedt, sok helyen nem hiányozhat az étkezőasztalokról, a nappaliból. A látványos, nagy méretű sütőtökök mellett sokféle dísztök is beszerezhető.

A pumpkin (a tök angol elnevezése) a görög eredetű pepon szóból származik, mely nagy dinnyét jelent. Az őslakos amerikaiak jóval a telepesek megérkezése előtt is termesztették és használták. A zarándokok általuk ismerték meg a terményt, tőlük tanulták meg az elkészítési módokat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..