home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Az örömhírt juttatja el az otthonokba
Fehér Márta
2023.11.23.
LXXVIII. évf. 47. szám
Az örömhírt juttatja el az otthonokba

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a Mária Rádió

Húsz év nagy idő egy ember életében, akárcsak egy katolikus rádió esetében. Milyen érzéseket ébreszt önben az elmúlt két évtized tapasztalata? — kérdeztem ft. Palatinus István műsorigazgatót.

— Nagy öröm, hiszen egy olyan csodálatos műnek vagyunk a részesei, amely egyaránt a Jóisten és az ember műve. A Mária Rádió küldetése, hogy hirdesse Jézus Krisztus örömhírét, reményt adjon az emberiségnek, bátorítást, hogy állandóan megtapasztaljuk azt, nem vagyunk egyedül. A Mária Rádió az imádság rádiója. Nagyon boldog vagyok, hogy ennek a húsz évnek a kezdetektől a részese vagyok. A Mária Rádió világviszonylatban negyven évvel ezelőtt kezdte el akkor még csak tapogatózó ténykedését, először egy kis egyházközösség életén keresztül: amikor Emanuele Ferrario nagy tejgyáros felesége súlyosan megbetegedett, egy Milánó melletti kisvárosban élve azzal a kéréssel fordult az ottani plébánoshoz, találjanak megoldást arra, hogy felesége otthon, a betegágyban is valamilyen formában részesülni tudjon a szentmisékben, hallhassa az evangélium hirdetését. Ekkor indítottak el egy kis, plébániai rádiót, melyet több hónapon keresztül először csak a család hallhatott, aztán kiszélesedett egy egész plébániaközösségre, utána egy egyházmegye területére, majd az első tíz évben, azaz 1983-tól 1993-ig megerősödött Olaszországban, és ezután elkezdődött egy, a világra kiterjedő Mária Rádió-hálózatnak a születése.


Borbély Áron felvételei

* Mi volt nehezebb: a létrehozás vagy a folyamatos fenntartás, működtetés?

— A folyamatos fenntartás nem egyszerű egy országban sem, hiszen a rádiónk nem sugároz olyan műsorokat, sem reklámokat, amelyek garantálnák az anyagi hátterét. Az anyagi háttere a hívek, a rádióhallgatók, sőt akár cégek, vállalkozások adományaiból születik. Vannak persze kisebb közösségek, mint amilyenek mi is vagyunk, ahol a fönnmaradásunk mindig egy kicsit az isteni gondviselésen áll. És ez a húsz év azt mutatja, hogy a Jóisten nem szűnik meg gondoskodni rólunk. Nagy hálával tartozunk mindenekelőtt Pásztor István elnök úrnak, aki amikor a legnehezebb krízisben volt a Mária Rádió, megértette annak misszióját, a segítségünkre sietett, és a magyar kormánynál elérte, hogy a világon egyedülállóként egy kormány segítse egy kisebbségi, vallási rádió működtetését. Köszönet az elnök úrnak és a magyar kormánynak, hogy ez a gondoskodás folyamatosan életben tartja a mi rádiónkat, mert enélkül nem szólna a Mária Rádió magyar nyelven itt a Délvidéken. 

* A Mária Rádió műsorát önkéntesek készítik — e tekintetben is érezni a Jóisten szüntelen gondoskodását?

— Hála istennek, a kezdetektől fogva vannak önkénteseink, és talán ezt éppen azoknak az embereknek köszönhetjük, akik elindították itt nálunk a Mária Rádiót. Ha visszatekintek a húsz évre, ki kell emelnem Harmath Károly ferences rendi szerzetes nevét, aki oly sok területen a jónak, a kegyelemnek a mozgatója és a megerősítője. Már a ’90-es években megismerte a Mária Rádió működését, és nagyon szerette volna meghonosítani nálunk, ám a háborúnak a szörnyűsége ezt akkor nem tette lehetővé. Így majd csak 2003. november 13-án, a ferencesek újvidéki rendházában, mégpedig a padlástérben kialakított stúdiórészben indult el a Mária Rádió működése. Károly atya és szerzetes testvére, Vojnović Tádé ferences atya nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy hamar találtak munkatársakat, önkénteseket. A Mária Rádiónak nagy kincsei azok, akik érzik, hogy tudnak valamit adni az embereknek. Az egész program és a Mária Rádió élete négy alappillérből áll. Először is az imádságból, mindenekelőtt a rózsafüzér imádkozásából, csúcspontja azonban a napi szentmise, mely elhozza hozzánk Isten igéjét, napról napra az üzenetét, a megértését, a magyarázatát, az elmélyítését, és lehetőség van egy úgynevezett lelki áldozásra, mely nagyon sokat számít a betegeknek, a dolgozóknak, a kisgyermekes anyukáknak, a családoknak. A másik fontos dolog az egyház tiszta tanításának az átadása, a forrásból merítve, mely Jézus Krisztustól ered. A harmadik nagy csoport az életvezetés, a lélekápolás. Nagyon fontos, hogy megmutassuk, mindenekfölött a jóra való törekvés ad igazi értelmet és boldogságot, az, hogy minél többet adunk másoknak önmagunkból, minél jobban odafigyelünk másokra, s ezáltal mi magunk is mindinkább gazdagodunk. A negyedik pedig a keresztény kultúrának — a zenének, irodalomnak, művészeteknek, színháznak, filmeknek — a bemutatása, közelebb hozása a rádió segítségével. Ezért nagy öröm, hogy minden területről vannak, akik szívesen jelentkeznek, akik hajlandóak adni másoknak a saját kincseikből. Mindig várjuk ezeknek a nagyszerű embereknek a jelentkezését.

* Milyen bővítésekben gondolkodnak, vagy milyen hosszabb, illetve rövidebb távlati céljaik vannak?

— Nagyon nagy fájdalom számunkra, hogy éppen ott, ahol a keresztény többség van, frekvencián nem vagyunk hallhatóak. Igaz, hogy a kábelszolgáltatók készségesen a segítségünkre, pártunkra álltak, hiszen ingyenesen hallgathatóvá tették a Mária Rádiót, és az is igaz, hogy ma már egy modern világban élünk, és az interneten vagy okostelefonos alkalmazással is hallgathatóak vagyunk bárhol, viszont a mi fölmérésünknek a valósága a frekvencián való hallhatóságnak az igényét igazolja vissza. Nagy szomorúságként éljük meg, hogy Bánát egésze nem hallhatja frekvencián a Mária Rádiót. Újvidék hallgatóságának naponta 12 óra magyar és 12 óra horvát nyelvű műsort sugárzunk. Szabadka környékén a frekvencia 12 óra műsort ad a pravoszláv egyház számára, és ugyanennyit a katolikus egyház Mária Rádiója számára, ez 6-6 órás műsornak felel meg magyar, illetve horvát nyelven. Zomborban is van frekvenciánk, ahol még kevesebb idő jut a Mária Rádió részére. De hála istennek, a kilátások nem reménytelenek, és mindig élvezzük, érezzük a közösségépítők és a közösségvezetők támogatását, akik fölismerték azt, hogy a Mária Rádiónak a küldetése, a jelenléte Vajdaságban nagyon-nagyon fontos. Különösen nagy öröm számunkra a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség — mint a magyarságunk bástyájának, hiteles közösségi szerveződésének — a támogatása, illetve az, hogy kiváló az együttműködésünk a pravoszláv, a református, az evangélikus és a zsidó testvérekkel.


Hálaadó szentmise a Mária Rádió fennállásának 20. évfordulóján Szabadkán

Bálint Ágota, a Mária Rádiónkért Egyesület elnöke a kezdetektől fogva aktív, lelkes hallgatója a Mária Rádió műsorainak, 2014 óta pedig az egyesület elnökeként is követi a magyar szerkesztőség munkáját.

— Óriási jelentősége van a Mária Rádiónak itt, Szerbiában, a Délvidéken, Vajdaságban, mert egyetlen katolikus rádióként szól horvát és magyar nyelven. Nagyon sok beteg, otthon levő idős ember követi. Sokaknak ez az egyetlen vigaszuk. Visszajelzéseket kapunk arról is, hogy sokan munkába menet hallgatják, vagy éppen mindennapi tevékenységeik közben. Mindennap szükség van a lelki megerősítésre, melyet a Mária Rádió közvetít. Mi úgy tartjuk, hogy a Mária Rádió a Szűzanya ajándéka, folyamatosan fiára, Jézus Krisztusra mutat, és az egyház szolgálatában áll. A négy magyar nyelvű Mária Rádió közül a délvidéki szólalt meg legelőször, és aztán következett a budapesti, az erdélyi és a felvidéki.

* Hogyan lett lelkes hallgatóból vezetőségi tag?

— A szabadkai ferences templomba jártam 2008-ban, amikor még Dukai Zoltán atya volt a rendházfőnök, majd miután elment, a következő évben ft. Palatinus István atya lett a Szent György-templom plébánosa, és a gyermekeim ott folytatták a hitoktatást, én pedig oda jártam rendszeresen szentmisére. 2014. február 11-én, a lourdes-i Szűzanya napján (mely egyúttal a születésem napja is) István atya megszólított, hogy maradjak a szentmise végén, szeretne velem néhány szót váltani. Hatalmas megtiszteltetés volt számomra, amikor felkért, hogy a következő szombaton vegyek részt a Mária Rádió alakuló közgyűlésén, melyen megválasztottak elnöknek. Jövőre lesz tízéves a Mária Rádiónkért Egyesület, és hálát adunk a Jóistennek, hogy szól a Mária Rádió Szerbiában; hogy aktív és megbecsült részesei lehetünk ennek a nagy családnak; hogy mi magunk, a magyar szerkesztőség is egy nagy családként működünk; a sok jó emberért, aki csatlakozott hozzánk — legutóbb ft. Horváth Endre lelki asszisztensként —; a folyamatosan gazdagodó műsorunkért; az atyáknak a szentmisékért; az élő közvetítésekért; a katolikus rendezvényeken való jelenléteinkért; a saját szervezésű eseményeinkért, a hallgatóink visszajelzéséért; a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiemelt támogatásáért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..