home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az ördög sem tudja
Tóth Lívia
2006.07.12.
LXI. évf. 28. szám
Az ördög sem tudja

- Szabó Attila fotójaA hétvégén ismét felkerekedtek a színházkedvelők Vajdaság több csücskéből, hogy Kavillóba, ebbe a Topolya és Ada közé ékelődött kis faluba zarándokoljanak, ahol a lakosság száma alig haladja meg a kétszázat. Elindultak, elsősorban azért, hogy megnézzék a Tanyaszínház im...

- Szabó Attila fotója

A hétvégén ismét felkerekedtek a színházkedvelők Vajdaság több csücskéből, hogy Kavillóba, ebbe a Topolya és Ada közé ékelődött kis faluba zarándokoljanak, ahol a lakosság száma alig haladja meg a kétszázat. Elindultak, elsősorban azért, hogy megnézzék a Tanyaszínház immár huszonkilencedik bemutatóját, de nem utolsósorban azért is, hogy találkozzanak, beszélgessenek, nosztalgiázzanak. Mert ilyenkor, a véletlenszerűen összeverődő kisebb-nagyobb csoportokban, amelyekben biztos akad egy-egy újságíró, színházi ember, sőt, nem ritkán politikus is, szóba kerülnek az emlékek, a régi előadások, a szereplők... Azok, akik már nincsenek közöttünk.
Kir Januli, avagy az ördög tudja - ez a címe annak a fergeteges vígjátéknak, amellyel útra keltek a vándortrupp tagjai. A rendező és a dramaturg, a Tanyaszínház két régi tagja, akik az idén ismét részt vesznek a munkában, Nagypál Gábor és Gyarmati Kata Méhes György és Caragiale műveit használták fel, s maguk is átírták őket egy kicsit. Az idén igen népes a csapat, itt vannak az újvidéki Művészeti Akadémia két magyar színészosztályának a növendékei, ketten a Zentai Színtársulatból, és egy újabb visszatérő, Faragó Edit, az Újvidéki Színház művésznője. Említsük meg a többiek nevét is, hiszen megérdemlik: Soltis Lehel, Béres Márta, Kardos Krisztián, Mészáros Árpád, Táborosi Margaréta, Vágó Krisztina, Kokrehel Júlia, Sirmer Zoltán, Mészáros Gábor, Huszta Dániel, Mikes Imre, Raffai Ágnes, Buza Ákos, Kónya Róbert, Gombos Dániel, Crnkovity Gabriella, Mácsai Endre, Gombos Kornél. A díszlet és a jelmez a budapesti Csík György alkotása, a plakátot Markulik Balázs grafikus készítette, a zeneszerző Bakos Árpád, a fő koordinátor Magyar Attila.
A könnyed, helyzetkomikumokkal teli csípős vígjáték az emberi gyarlóságokat figurázza ki. Ősi kérdéseket feszeget, amelyeknek a középpontjában a nő áll. Milyen is a női természet? Kiismerhető-e, és hogyan lehet védekezni a trükkjei ellen? Létezik-e olyan férfi, aki ki tudja vonni magát a hatása alól? A nők teszik-e pokollá a férfiak életét a Földön? Azon a Földön, ahova egyébként még az ördög sem szívesen megy, inkább vállalna bármilyen más küldetést. Pedig jó pénzt kap érte. Azt azonban még a fő ördög is megállapítja, hogy ,,Egy év a Földön megfizethetetlen'. Ugyanis az anyagiak, a kereskedőszellem, embertársaink becsapása, sanyargatása is a mondanivaló szerves részét alkotja.
Nagypál Gábor, akinek ez volt az első rendezése, elmondta, az eddigi tradíciónak megfelelően Tanyaszínház jellegű darabot kerestek.
- Kiváló karakterek, jól elkülöníthető helyzetek vannak benne, megspékelve egy kis természetfelettivel. Van egy ördögi párosunk, amelynek az ,,erősebbik' tagja szeretne rájönni, mit is akar a nő a férfitól. Nem új probléma, nem új kérdés, de örökös. Én egyébként nagyon jól érzem magam ismét a Tanyaszínházban, de azt máris kijelenthetem, hogy fenn a színpadon jobb volt. Nem bántam meg, hogy kipróbáltam magam ebben a szerepkörben is, hiszen már régóta szerettem volna, és bízom benne, hogy ,,pofás' előadást kerekítettünk. A turné befejezése után vár rám a pesti munka, augusztus 21-én már kezdek dolgozni a Bárka színházban, ahova még egy évadra szerződtem.
A bemutató közönsége jól szórakozott, amit a gyakran felhangzó kacagás is tanúsított. Igaz, az idén voltak olyanok is, akik nem a meseszalag mögött, hanem a sátor alatt foglaltak idejekorán helyet, és a darab csendesebb részeiben tisztán hallatszott a csevegésük, nevetgélésük. Ami, valljuk be, zavarta azokat, akik a szekérszínpadon zajló történéseket is szerették volna figyelemmel kísérni.
Az időjárás ezúttal kegyes volt hozzánk, habár a csillagtalan, borús égbolt nem sok jót ígért. Néha lehetetlen volt megállapítani, hogy a felvillanó fényt villámlás, vagy a fényképezőgépek vakuja okozza-e. Az egyik pillanatban pedig az eső is szemerkélni kezdett. Jaj, csak bírja ki! - sóhajtott fel mellettem egy néni, majd ismét elmerült a pergő cselekmény élvezésében.
Hogy a feltett kérdésekre Durumó ördög Kir Januli kereskedő bőrébe bújva megtalálta-e a választ? Nos, ez nem ilyen egyszerű. Hiszen, mint tapasztalhattuk, még a pokolból érkező felderítő is döbbenten állt az emberi természet furcsaságai, visszásságai előtt. Vagyis igazából az ördög sem tudja!
A Tanyaszínház útvonala a következőképpen alakul: júlis 19-e Budiszava, 20-a Piros, 21-e Szenttamás, 22-e Bácsfeketehegy, 23-a Kishegyes, 24-e Bajsa, 25-e Nagyradonovác, 26-a Hajdújárás, 27-e Palics, 28-a Orom, 29-e Csantavér, 30-a Bogaras, 31-e Adorján, augusztus 1-je Zenta, 2-a Ada, 3-a Mohol, 4-e Péterréve, 5-e Törökfalu. Mindenütt este 9-kor kezdődnek az előadások, előtte a szokásos csalogatóval hívogatják színházba a település apraját-nagyját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..