home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az igazi ékszer nem csupán kiegészítő
Szakáll Laura
2023.05.30.
LXXVIII. évf. 21. szám
Az igazi ékszer nem csupán kiegészítő

A magyarországi Panyi Zsuzsi ékszerkészítő családanyaként másfél évtizede vágott bele álmai megvalósításába, végigjárta a vásárokat, és ma már jövedelmező vállalkozást, illetve webáruházat tudhat magáénak. Felismerte az online felületek adta lehetőségek előnyeit, mert ezeket a kézművesség terén is kiemelten fontosnak tartja.

A minap Szabadkára látogatott a Népkör Magyar Művelődési Központ meghívására, ahol a sikeres vállalkozás és vásár fortélyairól mesélt az érdeklődőknek. Beszélgetésünk az előadás előtt készült, mely során azt is elmondta, hogy a nagyapja Szabadkán született.

— 2007-ben egy cipősdoboznyi üveggel és egy öreg üvegvágóval kezdtem bele az üvegékszer-készítésbe az építészdiploma megszerzése után. Már az első alkotásaimnak óriási sikerük lett a vásárokon, így fél év elteltével saját kemencét vásároltam. A vállalkozásom kicsi gyerekeim mellett indítottam el, otthon terveztem és készítettem az ékszerkollekcióimat, és online értékesítem őket. Mára csaknem húszezres rajongótáborral büszkélkedhetek, terveztem ékszert többek között Ugron Zsolnának és Karafiáth Orsolyának, alkottam üvegtárgyat a Köztársasági Elnöki Hivatalnak és Nico Rosberg Forma—1-es autóversenyzőnek is. Kicsi gyerekkorom óta mindig készítettem valamit a kezemmel, de igazán elmélyülten csak az üveggel foglalkoztam.


A Pannon RTV felvétele

Ragyogó színek, letisztult formák, tökéletes kivitelezés — talán ez a három legfontosabb hozzávaló, mely alapján felismerhető a Panyizsuzsi-stílus. Az üvegből, ezüstből és más fémötvözetekből készült dizájnékszerek — bár önmagukban is szépek — nem magukra vonják a figyelmet, hanem viselőjük szépségét ragyogtatják. Az igazi ékszer nem tereli el a figyelmet a nőről, nem csupán kiegészítő, hanem szinte a test része. Egy pipacspiros gyűrű a szürke kiskosztüm apró kiegészítőjeként jelzi a nőiességet. Egy modern, türkiz medál a tiszta tengervíz frissítő látványát csempészi a hétköznapokba.

* Online marketinggel is foglalkozik. Hogyan indult el ezen az úton?

— 4000 forintból kezdtem a kézműves-vállalkozásomat. Végigjártam a vásárokat, de a gyermekek mellett nem tudtam mindenhol jelen lenni. Így kényszerből kezdtem el online értékesíteni, ami mára a vállalkozásom legnagyobb erőssége. Felépítettem a márkanevet, a webáruházat, és ma már jövedelmező vállalkozást tudhatok magaménak. Eközben megszereztem az online marketing diplomát. Az egyetem mellett éjszakákon át tanultam az interneten, kísérleteztem a legújabb marketingeszközökkel. Voltak nagy kudarcaim, és sok minden jól működött. A Panyizsuzsin, mely a vállalkozásom, teszteltem mindent, amit ma tanítok.

* Mi kell ahhoz, hogy egy kézműves érvényesüljön?

— Nem marketingguruk vagy szerencse szükséges a jövedelmező kézműves-, iparművész-vállalkozáshoz. Én is találkoztam rengeteg marketingszakértővel, aki ugyanazt az okosságot akarta eladni, amely például egy autógyárnál bevált. De az alkotó vállalkozásokra nem lehet ráhúzni ezeket a módszereket. Ez egy speciális terület, itt más eszközök működnek. Abból, amit tanultam, és kipróbáltam a saját cégemen, azt adom át, ami bevált.

A Mákgubót azért hoztam létre, hogy iparművész, kézműves és alkotó nőknek mutassam meg, hogyan menedzseljék önmagukat, a vállalkozásukat, és érjenek el anyagi sikereket, megőrizve mindeközben az alkotói szabadságukat. Ehhez képzéseket és személyes segítséget nyújtok. Számos alkalommal hívnak Magyarországon és határon túl is előadást tartani a témában. Az évek alatt rengeteg remek művészt ismertem meg, akik minőségi, gyönyörű kézművestermékeket állítanak elő. De láttam, hogy másik munkát kell mellette vállalniuk, hogy megéljenek, sokszor olyat, amelyet nem szeretnek. Szomorúan hallgattam, hogy nem tudnak továbblépni, nem tudják elindítani vagy beindítani a céget. Ilyenkor mindig egy mákgubót láttam magam előtt, ahogy bent zörögnek a mákszemek, és nem tudnak kitörni. Hát ezért lett a Mákgubó, hogy segítsünk végre kitörni az iparművészeknek és a kézműveseknek!

* Mit tapasztal, Magyarországon a kézművesek a rendezvényeken vannak inkább jelen, vagy az internet adta lehetőségekkel élnek?

— A pandémia alatt azok, akik addig főként vagy kizárólag vásárokban, illetve viszonteladók közvetítésével értékesítettek, jelentős bevételkimaradással szembesültek. Ebben az időszakban az értékesítési csatornák átrendeződtek, és az árusítás az online tér felé tolódott, valamint a járvánnyal is jöttek új trendek. Minden irányból nagyon erős volt a hazai termékek vásárlására buzdító kampány, mely hihetetlenül sok embert ért el, és számos vevőt hozott az online értékesítő alkotóknak. Sokan találták meg ebben a számításukat. Számos kézműves kezdte el használni a közösségi médiát és épített webáruházat, meglátva benne a lehetőséget, és azóta is működteti.

* Mik a távolabbi tervei?

— Most, egy válság közepén, nincsenek világmegváltó terveim. Egyszerűen csak teszem a dolgomat a legjobb tudásom szerint: új ékszertervek, kollekciók születnek, előadásokra készülök, a Mákgubó-tanítványaimat a személyes tanácsadáson fogadom, és tudásommal támogatom.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..