home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az idő szorításában
(—)
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám

Nemcsak Vojislav Šešelj és a Hágai Nemzetközi Bíróság küszködik az idő szorításával, hanem a szerb gazdaság is, amelynek állapotával egyre többet foglalkoznak a politikusok. A jól értesült belgrádi sajtó immáron nem zárja ki azt sem, hogy a demokraták országos szinten is a haladókkal lépnek majd koalícióra, sőt a kormányzatban is részt vállalnak majd. A héten Vojislav Koštunica is villantott, amikor az ország hanyatlásának a megállításáról beszélt, igaz, konkrétumokat nem mondott.

A haladókkal lépnének koalícióra a demokraták

A Kurir napilap úgy tudja, hogy miután Dragan Đilas vélhetőleg még az idén megválik a Demokrata Párt elnöki székétől, lehetőség nyílik majd arra, hogy a párt a haladókkal lépjen koalícióra. A belgrádi napilap szerint a demokraták megosztottak a kérdésben, nagyjából 50 százalék körül van egy ilyen koalíció támogatottsága. Dragomir Anđelković politikai elemző ugyanakkor úgy véli, hogy a két párt koalíciójához nem elég csupán Đilas leváltása, „a Demokrata Pártban attól jóval mélyebb változásokra van szükség.” Az elemző szerint a demokratáknak először is el kell majd határolódniuk az előző periódustól, mert a korrupcióellenes közdelem gyakorlatilag annak az időszaknak az öröksége, amikor a demokraták kormányoztak. (Kurir)

Katasztrofálisan vezették a közszférát

Ezt állítja Saša Radulović gazdasági miniszter, aki úgy értékelte, hogy az állami vállalatok igazgatói székére kiírt pályázatok elsősorban a politika hatáskörébe tartoznak, amelybe ő személy szerint nem szeretne belefolyni. A miniszter a parlament pénzügyi bizottságának ülésén ugyanakkor bejelentette, hogy az új törvény a közszférában előrelátja az igazgatók engedélyeztetésének a rendszerét, valamint a felügyelőbizottságok professzionalizációját is. (Beta)

Šešelj rákos?

A Večernje novosti arról cikkezett, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság orvosai arra gyanakodnak, hogy Vojislav Šešelj rákban szenved. A napilap szerint nem zárható ki, hogy a radikálisok vezetőjét a közeljövőben meg kell majd műteni. Šešelj, akit már tíz éve tartanak fogva, s még mindig nem ítélték el jogerősen, tavaly óta küszködik egészségügyi problémákkal. Ez akkor derült ki, amikor rosszul lett az egyik tárgyaláson. (Večernje novosti)

Dačićot cáfolják

Német és brit diplomáciai források cáfolták Ivica Dačić szerb kormányfő azon kijelentését, miszerint egyes országok azért szállnak síkra, hogy márciusra halasszák Szerbiával az EU integrációs tárgyalásokat. „Nem tudjuk, hogy Dačić miniszterelnök hogyan jutott ilyen információhoz. Ez egészen egyszerűen nem igaz. Azt feltételezzük, hogy kizárólag bel- és pártpolitikai megfontolásról lehet szó, talán a rendkívüli választásokkal lehet összefüggésben, ugyanakkor Dačić motivációinak a vizsgálatába nem kívánunk belebocsátkozni” — hangsúlyozták a miniszterelnök kijelentésére reflektálva német és brit diplomáciai körökben. (Danas)

Babušnica bank nélkül maradt

Bank nélkül maradt Babušnica község, ezért mintegy kétszáz vállalkozó kényszerül arra, hogy a napi forgalmát a harminc kilométerre levő Pirotba juttassa el. Maguk a polgárok sincsenek jobb helyzetben, s Saša Stamenković polgármester egyenesen katasztrófaként értékelte a történteket. „Babušnicán először a bírósági egységet szüntették meg, most meg már bankunk sincs. Mindenki nagy költségekkel szembesül most, magának az önkormányzatnak a működése is veszélybe került. Hiába teszünk meg mindent annak érdekében, hogy vállalkozókat hozzunk ide, ha még bankunk sincs, nincs miről tárgyalnunk” — nyilatkozta a polgármester. (B92)

Megállítani az agyelszívást

Szerbia világrekorder az agyelszívás tekintetében, s ezzel a kérdéssel a kormányzatnak is kezdenie kell valamit. Éppen ezért számos olyan alapot hoztak létre, amelyik támogatja az innovációs elképzeléseket. Az alapok tőkével való ellátását az állam és a magánszektor közösen végzi, összesen négy milliárd dinár áll a rendelkezésre. (B92)

„Mi vagyunk az utolsó védvonal”

A december 15-ei hódsági időközi választásokon összesen tíz lista indult, ezek egyike volt az ún. Patrióta Blokk, amelyet a Szerb Demokrata Párt, az Oltárajtó Mozgalom (Dveri) és a Szerb Krajina Egyesület alkot. A kampány során Vojislav Koštunica, a Szerb Demokrata Párt elnöke is a helyszínre látogatott, ahol többek között azt nyilatkozta, hogy a Patrióta Blokk arra tesz ígéretet, hogy megállítja Szerbia hanyatlását. Szerinte mindezt nyomatékosítja a három formáció listájának a neve is, amely a hódsági választásokon „Ez a mi országunk” elnevezéssel indult. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..