home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az európai politikai színtéren felmerülő időszerű kérdésekről
Tóth Tibor
2015.11.15.
LXX. évf. 45. szám
Az európai politikai színtéren felmerülő időszerű kérdésekről

Deli Andor, a VMSZ európai parlamenti képviselője lakossági fórumot tartott péntek este Szabadkán, a Magyar Házban. Az európai politikai színtéren felmerülő aktuális kérdésekről esett szó, az est vendége pedig Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője volt.

Deli elmondta, hogy Szerbia csatlakozási folyamat alatt álló ország, ők a magyarországi érdekek képviseletét is felvállalták, melynek megjelenítése szintén fontos az itteni polgárok számára. 2014-ben az volt a cél, hogy azok a magyar közösségek is bekapcsolódhassanak az európai döntéshozatali mechanizmusokba, amelyeknek az országa még nem európai uniós tagállam. Így Kárpátaljáról Bocskor Andrea, Vajdaságból pedig Deli Andor jutott a Fidesz—KDNP listájára, ami egy új momentumnak számít az össznemzeti, összmagyar politizálásban.

— A nemzeti listának köszönhetően több mint száz év szünet után létrejött egy olyan politikai fórum, ahol az összes magyar közösség jelen van. Nemcsak különféle alkalmakra, konferenciákra, szakmai gyülekezetekre jövünk össze, hanem állandó jelleggel együtt vagyunk, együtt dolgozunk, megbeszéljük a mindennapjainkat. Ez a fajta együtt gondolkodás ebben a pillanatban többletminőséget ad a magyar politikának, és olyan gyors információáramlást, adatcserét tesz lehetővé, amilyenre eddig, még az internet korszakában sem volt példa. Ez a határon túli közösségeinket is összébb kovácsolta, karéjba szervezte, személyes meglátásom szerint ugyanis a határon túli közösségek nem ismerik egymást elég alaposan, mindenki saját közösségének a gondjait ismeri leginkább. Így, hogy mi Brüsszelben együtt dolgozunk, sokkal több mindent megtudunk a határon túli közösségekről is. Korábban gyakran az anyaországon keresztül kommunikáltunk a határon túli nemzettársainkkal — mondta Deli.

Európa legnagyobb jelenkori kihívása a kontinenst érintő bevándorlás. A magyar kormány már februárban jelezte, hogy létezik egy szárazföldi útvonal a migránsok vonatkozásában.

— Nagyon kevés figyelem övezte a balkáni útvonalat. A magyar kormány észrevételeit nem hallgatták meg Brüsszelben, sőt, ezek a megoldási javaslatok kemény ellenállásba ütköztek az Európai Parlamentben. Elsősorban a baloldali és a liberális képviselőknek nem tetszett a zöldhatárt lezáró kerítés, illetve az sem, hogy egy országnak a saját határai megvédése is a feladatai közé tartozik. Az ősz elején a menekülthelyzet átlépte az ingerküszöböt azokban az országokban és kormányokban, amelyek szembesülni kényszerültek az emberáradattal. Az Európai Néppárt — melybe a Fidesz—KDNP és a VMSZ is tartozik — felismerte, hogy a magyar kormány lépései reálisak és indokoltak voltak. A VMSZ 2007 óta a néppárt megfigyelő tagja volt. Az idén szeptemberben tagságbővítésre került sor, és a VMSZ emelt tagságot kapott. Szerbiából a VMSZ-en kívül más pártnak még megfigyelő tagsága sincs a legnagyobb európai pártcsaládban. A VMSZ ezáltal egyfajta belépőt kapott azokba a legfelső körökbe, amelyek meghatározóak számos kérdésben. Immár a VMSZ is részesévé vált ezeknek a megbeszéléseknek. Négy szavazati jogot kaptunk, így az RMDSZ-szel, a Fidesz—KDNP-vel és az MKP-vel egy nagyon erős magyar blokkot hoztunk létre az Európai Néppárton belül — mondta Deli.

Fontos a szerbiai integrációs folyamatok követése. A magyar kormány segíti Szerbiát abban, hogy európai integrációja zökkenőmentesebbé váljon. A magyar közösségnek is célja, hogy Szerbia mihamarabb bejusson az európai népek és országok családjába.

— A kisebbségi jogok és az identitásmegőrzés kérdésein kívül a közlekedés témakörével is foglalkozom Brüsszelben. Megfelelő közlekedési hálózat nélkül nincs bekapcsolódás az európai vérkeringésbe. Nem normális az az állapot, amely szerint a régióban az európai fővárosokat nem kötik össze autópályák. Ezen változtatni kell — emelte ki Deli.

Sógor Csaba, az RMDSZ EP-képviselője azt hangsúlyozta, hogy Európa morális válságban van, nem csak a migrációs kérdések miatt, hiszen a kisebbségvédelem terén is bőven akad tennivaló. Elsősorban egységesített uniós kisebbségvédelmi jogszabályok meghozatalára van szükség.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..