home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az épületek üzenete
(Tha)
2014.12.11.

Zentára érkezett a Zsinagógaépítészet Kelet-Közép-Európában 1782–1944 című vándorkiállítás, amelynek szervezője Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség. Az összeállítást a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából életre hívott eseménysorozat záró rendezvényeként láthatja több vajdasági település közönsége.

Klein Rudolf építésztörténésznek, fotóművésznek, a szabadkai Építőmérnöki Kar professzorának a képeiből összeállított tárlat időbeli utazásra invitálja a látogatókat: megismerhetik, mekkora utat jártak be a zsidók Kelet-Közép-Európában a felvilágosodástól a vészkorszakig, a mai Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ukrajna, Románia, Horvátország, Szlovénia, Szerbia falvaiban, mezővárosaiban és nagyvárosaiban.


Dr. Takács László

Zentán, a Művelődési Ház kiállítási termében az egybegyűlteket Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója köszöntötte, majd dr. Takács László, Magyarország szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja következett, aki beszédében kitért arra is, hogy az anyaország kormánya mintegy százmillió forinttal támogatja a szabadkai zsinagóga felújítását. 


Ceglédi Rudolf

A jelenlévőkkel megosztotta gondolatait Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára is.


Kovács Róbert

„A Kelet-Közép Európa zsinagógáit bemutató kiállítás tablóin egymás mellett láthatók az egykor virágzó zsidó élet elpusztított, vagy romjaikban is lenyűgöző emlékei és a megújult, régi szépségükben megcsodálható, ma is működő templomok, emlékeztetve minket arra, hogy veszteségeink felmérhetetlenek. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a társadalom egészének küldetése, hogy ezt az örökséget megőrizze és a közönség elé tárja. A kiállítással emlékeztetni kívánunk az újabb tragédiák elkerüléséért érzett közös felelősségünkre.” (Részlet Kirschner Péternek, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnökének szövegéből, amely a kiállítást kísérő kiadványban található.)

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..