home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az emberek között és nem felett
Kartali Róbert
2024.03.21.
LXXIX. évf. 12. szám
Az emberek között és nem felett

Tóbiás József lett a Vajdasági Magyar Szövetség XX. Tisztújító Közgyűlésén megválasztott ötvenegy tagú tanács elnöke, emellett ő a VMSZ hat köztársasági parlamenti képviselője közül az egyik, ami további súlyt ad pozíciójának és felelősségének.

Arról kérdeztük, hogyan alakult karrierje, mivel foglalkozott korábban, és politikai szerepvállalásával milyen célokat tűzött ki maga elé, valamint milyen elképzelései vannak a vajdasági magyar közösség fejlődésének és érdekeinek alakulásáról.

— Egy adai, többgenerációs vállalkozói családból származom. A családi vállalkozásunk a kötőipar területén tevékenykedik, főként pulóverek gyártásával foglalkozunk. Jelenleg a hazai piacon nem vagyunk jelen, kizárólag külföldi értékesítésre és bérmunkákra fókuszálunk. Ezt főként a húgom, édesanyám és sógorom irányítja, akik vezető szerepet töltenek be a cégben. A vállalkozás hagyatéka, mely mindannyiunk számára nem csupán kötelezettség, hanem az elődök tiszteletének megőrzése is, hogy fenntartsuk és eredményesen működtessük a céget. Ennek köszönhetem azt, hogy gazdasági téren nagy a gyakorlatom. Megemlíteném a sporttevékenységemet is, hiszen negyvenhat éves koromig aktívan kézilabdáztam. Egyébként 1971-ben születtem, tehát az idén leszek ötvenhárom éves. Húsz éve vezetem az adai Potisje-Pletex Férfi-kézilabdaklubot, mely nagyon jelentős utánpótlás-nevelést folytat, az óvodáskortól az U16-osig minden korosztályban versenyszerűen: az U12, U14, U16-ban. Nálunk sajnos nincs U18, ez egy kis gondot okoz az U16 és a felnőttcsapat közötti átmenet miatt. A felnőttcsapattal nagyon jó úton haladunk, hogy feljussunk a Super B ligába. Jelen pillanatban első helyen állunk, és ha minden sikerül, akkor elmondhatjuk, hogy a ’90-es évek után ismét országos, második szintű ligában játszhat a csapat.


Forrás: VMSZ-iroda

* A gazdaság, illetve a sport mellett ön az utóbbi években aktívan részt vett a közéletben is, mégpedig mint pártfüggetlen politikai közszereplő. Önéletrajzában az olvasható, hogy 2018-ban lett a Vajdasági Magyar Szövetség tagja.

— Két mandátumban voltam egyéni tartományi képviselő. Ez abban a periódusban volt, amikor még úgy történt a választás a tartományi képviselőházban, hogy hatvan képviselő egyénileg jutott be, illetve hatvan a pártlistáról. Ebben az időszakban építettem ki az alapokat a politikában, és szereztem tapasztalatot, illetve ismeretséget. Emellett a tartományi képviselőház mezőgazdasági bizottságában tevékenykedtem, és két mandátumban képviselő voltam az adai községi képviselő-testületben. Pásztor Istvánnak, a VMSZ korábbi elnökének a kérésére Adán megújítottuk előbb a helyi, később a párt községi szervezetét, majd az elnök úr kérésére átvettem a községi szervezet irányítását. Egy nagyon ütőképes csapatot sikerült összeállítani, ezt pedig az elmúlt időszak eredményei is alátámasztják. Illúzió lett volna azt gondolni, hogy egyik napról a másikra sikerül mindent megvalósítani, előbb építkezni kell, és ez az egyik legnagyobb büszkeségem, hogy egyrészt kiváló munkatársaim vannak a szervezetben, másrészt pedig, hogy tenni akaró fiatalokat sikerült beintegrálni a VMSZ helyi szervezetébe. Közülük már többen szerepeltek a VMSZ tartományi vagy köztársasági listáján, illetve néhányan az MNT-be is bekerültek. Mindez azt bizonyítja, hogy a tevékenységükre a párton belül is felfigyeltek. Az előző években megtartott választásokon produkált eredményeket látva, és az adai községi szervezet fejlődése okán, a 2023. május 20-án Kishegyesen megtartott tisztújító közgyűlésen bekerültem a VMSZ tanácsába, Pásztor István elnök úr pedig tanácselnök-helyettesi pozícióra javasolt. Szintén az ő döntése volt, hogy én kerültem a VMSZ listáján a negyedik helyre a decemberben megtartott köztársasági választáson, és ennek köszönhetően egyike vagyok a VMSZ hat köztársasági képviselőjének. Az elnök úr halála után az idén ismét szükség volt tisztújító közgyűlésre, melyen Adáról Rigó Flóriánnal együtt bekerültünk a VMSZ tanácsába, és dr. Pásztor Bálint elnök úr javaslatára a tanács alakuló ülésén megválasztottak a tanácselnöki pozícióra. Nagyon jólesett az elnök úr javaslata, igyekezni fogok rászolgálni a bizalmára.

* Visszatérve Adára: a község magyar többségű, de jelenlegi vezetőségét nem a VMSZ politikusai alkotják. Közeledik az önkormányzati választás, milyen ambícióik vannak?

— Természetesen nagy ambíciókkal várjuk a választást. Sikerült kialakítani egy jó csapatot, mely folyamatosan fejlődött. Nem a létszámát tekintve, hanem minőségben, és ezt nagyon fontosnak tartom. Úgy gondolom, hogy a közeljövőben további bővülésre számíthatunk. Ez alapján fogjuk összeállítani a helyi listánkat is, melyről meggyőződésem, hogy a legerősebb helyi lista lesz, és bízunk abban, hogy nagyon hosszú idő után a Vajdasági Magyar Szövetség többséget fog szerezni a községi képviselő-testületben.

* Milyen kölcsönhatási vonatkozásban említené meg a köztársasági parlamenti képviselői szerepét, illetve az adai származását?

— El kell mondani, hogy ebből a térségből a VMSZ-en kívül lehet, hogy más párt is indított jelöltet, de más nem került be, így a község és a vajdasági magyarság érdekei mellett az egész Tisza mentére is kell fókuszálnom. Fontos számomra az a lehetőség, hogy már a választási kampányban a mezőgazdasági csapattal végigjártam Vajdaság nagy részét, és ezt most, a választások után nem kampányként, hanem a megszokott mezőgazdasági fórumokon jelen pillanatban is gyakoroljuk.

* Köztársasági parlamenti képviselői szerepében leginkább a mezőgazdaságra összpontosít majd?

— A régió vonatkozásában, az itt élő emberek tevékenységének tekintetében fontos szerepe van a mezőgazdaságnak. Ezért is jelentős a VMSZ számára a mezőgazdaság, a mezőgazdasági bizottságban betöltött szerep. Éveken keresztül Fremond Árpád végezte ezt a feladatot. Február 20-ától egy hónapon át tartottunk lakossági fórumokat a mezőgazdasági termelőknek, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkárral, Ótott Róberttel, a tartományi mezőgazdasági titkárság titkárhelyettesével, illetve dr. Molnár Viktorral, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatójával. Egy hónap alatt két csapatra osztva huszonhárom helyszínen voltunk, a köztársasági intézkedéseket és a pályázati lehetőségeket, illetve a tartományi mezőgazdasági titkárság és a mezőgazdasági fejlesztési alap adta lehetőségeket — egyrészt pályázatok, másrészt kölcsönök vonatkozásában — ismertettük a gazdákkal. A körút kezdetén más volt a helyzet, akkor még mindenki annak a tudatában élt, hogy a területalapú támogatásokat március 1-jéig kell igényelni, ami valójában lehetetlen volt. Aztán meghosszabbították április 1-jéig, és minden folyamatos változást beiktatunk az előadásunkba. Egyrészt aktualizáltuk, másrészt a terepen feltett kérdésekre adott válaszokat felhasználtuk a későbbiek folyamán, és ezért is volt jó ez a folyamatos terepi kapcsolat a termelőkkel. Én egyébként is egy olyan típusú ember vagyok, akit könnyű megközelíteni, szeretem a másokkal való kapcsolatot. Többször elmondtam már korábban, és most is hangsúlyozom: az emberek között és nem az emberek felett szeretem folytatni a tevékenységemet. Nagyon fontos, hogy egy ilyen emberközeli kapcsolatot alakítsunk ki a terepen a gazdákkal, hogy megosszuk velük a rendelkezésünkre álló információkat, ők pedig azokról a problémákról számoljanak be nekünk, amelyekkel szembesülnek. Ha nem tudunk azonnal segíteni vagy választ adni, mert olyan specifikus helyzetek, kérdések is vannak, akkor bizony komolyabban utána kell nézni, és ezen dolgozni.

* Milyen célokkal és elképzelésekkel kezdi meg a parlamenti munkát?

— Szeretném szolgálni a közösséget, ez a legfontosabb a küldetésemben, merthogy én erre küldetésként, misszióként tekintek. A mezőgazdaság ugyan prioritást fog élvezni a tevékenységemben, de minden területen arra összpontosítok majd, hogy megoldást találjunk az önkormányzatok, illetve az emberek gondjaira, és szeretném a hozzám fűzött reményeket ezzel beváltani. Fontosnak tartom, hogy ez a munka négyéves ciklus legyen, időközi választások nélkül, mert azok sok területen gátolhatják az érdemi munkát. Így látok reális esélyt arra, hogy el tudjuk érni a kitűzött céljainkat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..