home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az élni vágyás csodálatos ereje
P. M.
2014.01.18.
LXVIII. évf. 37. szám
Az élni vágyás csodálatos ereje

Vincer László huszonéves csantavéri fiú ötödik éve küzd a gyilkos kórral. Állapota az elmúlt hónapok alatt súlyosbodott, a vizsgálatok eredménye sajnos nem túl biztató. A Lászlóval készített legfrissebb beszélgetést a napokban tesszük közzé. Addig olvassa el Perc Márta korábbi interjúját, amelyből kiderül, hogyan kezdődött a fiatal fiú kálváriája.

Fiatalos, mosolygós és roppant lendületes. Ezzel a három jelzővel fejezhetném ki talán a leginkább, milyen is a riportalanyom. Vincer László csantavéri huszonéves fiú a megbeszélt időpontban barátnőjével együtt érkezik. Látszik rajtuk, hogy mennyire szeretik és tisztelik egymást. Laci először beszél nyilvánosan a betegségéről. Még nagyon fiatal, mégis ötödik éve küzd már a gyilkos kórral...

• Mikor és hogyan derült ki a betegséged?

— Nekem sajnos melanómám, vagyis a legagresszívebb bőrrákom van. 2009 nyara volt, mikor reggelizés közben, egy hirtelen mozdulat következtében kivérzett egy anyajegy a hátamon. Azelőtt is zavart, hogy ott van, de miután megsérült, fájni is kezdett. Nem kerekítettem nagy feneket a dolognak, de mivel meglehetősen vérzett, felkerestem az orvosomat. Ő azt javasolta, menjek el bőrgyógyászati szakrendelésre. Mivel a kórházban hónapokat kell várni, mire bejut az ember a szakorvoshoz, menjek egy magánrendelőbe, mondta. Megtettem. Helyi érzéstelenítéssel egykettőre eltávolították az anyajegyemet, a szövetmintát pedig patológiai vizsgálatra küldték.

• Mennyi idő után érkezett meg az eredményed, és mit tudtál meg belőle?

— Amikor a sebből eltávolították a cérnát, szóltak, hogy az orvosom szeretne velem beszélni az időközben megérkezett eredményről. Ott várt a levél az orvosi szoba asztalán, benne a diagnózissal. Ekkor tudtam meg, hogy rákos vagyok. Az eltávolított anyajegy belsejében ugyanis egy rosszindulatú daganatot találtak.

• Nehéz lehetett szembesülni a tényekkel...

— Mélyzuhanásként éltem meg a közölt hírt. Eszembe jutott anyai nagyapám és édesanyám, akik sajnos már nincsenek velünk, hiszen őket is a gyilkos kór ragadta el tőlünk. Ekkor gondoltam arra, hogy velem is megtörténhet hamarosan ugyanaz, ami velük. Szembe kellett néznem a valósággal, nem volt más választásom.

• A szeretteid hogyan fogadták a rossz hírt?

— Őszintén szólva nem is érdeklődtek túlságosan. Nem szerettek volna ,,bántani’’, hogy az ő kifejezésükkel éljek. Tímeával, a párommal próbáltuk átbeszélni a dolgokat.

• A diagnózis felállítása után megkezdődött a kezelés. Mivel biztattak a szakorvosok?

— Legelőször is újraműtötték a sebet. Erre Újvidéken a plasztikai sebészeten került sor. A kórházban eltöltött napok után terápiamentesen bocsátottak el a kórházból. Én ennek örültem is nagyon, hiszen az ellenőrző vizsgálatok azt mutatták, hogy javul az állapotom.

• Mégis szükség lett a kemoterápiára...

— Azt mondják, a jó után a rossz következik, és ez fordítva is igaz. Nos, ez az én esetemben is így történt. Az idő múlásával éreztem, hogy fájdalmaim vannak. Megdagadtak a karjaim s a lábaim, nehéz volt emelnem, ülnöm. Nem szerettem volna ismét az orvosokhoz járni, de erőt vettem magamon, és elmentem. Már nem bánom, hiszen akkor küldtek el Kamenicára, és az ott megállapított nyirokcsomó-daganatokat sürgősségi beavatkozással eltávolították. Ekkor már áttétet képeztek a szervezetemben a ráksejtek. Összesen 43 nyirokmirigyet operáltak ki a testem különféle részeiből. Hosszú lábadozás várt rám és további vizsgálatok. A tüdőmet is megvizsgálták meg a májamat is. Mindkét szervet elérte a kór. Nem műthetőnek nyilvánítottak. Élet és halál között voltam. Ekkor vezették be a kemény kemoterápiát, amelyet bizonyos időközönként, folyamatosan, intravénásan kapok. A mellékhatásokat nehezen, de zokszó nélkül viselem. Nem szeretném, ha velem együtt szenvednének azok, akik körülöttem vannak. 36 terápián vagyok túl és hamarosan kezdődik az újabb sorozat.

• Mégis, mi ad neked reményt a következő naphoz esténként, amikor álomra hajtod a fejed?

— Hogy nem szabad elveszítenem a reményt! Amióta tudom, hogy nem vagyok egészséges, és a gyilkos kór próbál uralkodni felettem, másként tekintek a dolgokra. Megtanultam értékelni olyan apró emberi gesztusokat, mint például egy mosoly vagy egy baráti üdvözlet. Mindig reménykedve gondolok a másnapra, mert hiszek abban, hogy eljön. Timinek sokat köszönhetek. Régen nem tartana ilyen erősen az élet, ha ő nincs mellettem...

Olvassa el Perc Márta Lászlóval készített legfrissebb beszélgetését: Fogjunk össze Laciért!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..