home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene története — A New York garage (1. rész)
Talpai Lóránt
2015.05.07.
LXX. évf. 18. szám
Az elektronikus zene története — A New York garage (1. rész)

Az Egyesült Államokban a nyolcvanas években egyértelműen a soul, a funk és a diszkózene hódított. Ebben az időszakban az említett stílusok keverékéből jött létre egy merőben új hangzás, a house zene.

A történet valahol Manhattanben kezdődött, ahol egy olasz származású amerikai, David Mancuso 1970-ben megalapította a Loft klubot, mely a modern partikultúra kifejlődésének szimbóluma lett. A jó diszkózene, a fülledt erotika és a go-go táncosnők a modern szórakozásmód meghatározó „kellékeivé” váltak.



Abban az időben a Lofton kívül a másik nevezetes klub a Gallery volt Nicky Siano vezetésével. A Loft és a Gallery szellemisége, hangulata adta az inspirációt a brooklyni származású Larry Levannak, aki 1978-ban Michael Brodyval megalapította a Paradise Garage nevű underground szórakozóhelyet. A Paradise Garage a King Street 84. alatt 1987. szeptember 26-áig vonultatta fel a modern feketezene nagyjait csodálatos diszkóestjein. Természetesen innen ered a garage kifejezés is. Ez a stílus a későbbiekben más zenei, illetve ütemalapokkal kiegészítve egy kissé átalakult, és főként Angliában vált divatossá 2-step néven. Larry Levan modern amerikai klubjával két dolgot nyújtott a New York-i fiataloknak: felhőtlen szórakozást és a függetlenség érzését. Ezt az életérzést főként az afroamerikaiak és a latin-amerikaiak keresték. 1987-ben a klub bezárása kapcsán talán pontosan ezért is láttak napvilágot olyan híresztelések, hogy az amerikai hatóságok nem igazán akartak fenntartani egy feketeklubot. Azt azonban mindenféleképpen hozzá kell tenni, hogy tíz évig működhetett. Ha tehát nagyon akarták volna, akkor már az elején bezárhatták volna. A másik jelenség pedig — melyet a szórakozni járó közönség szeretett elhallgatni — az volt, hogy bizony a szórakozóhelyen javában folytak különféle illegális tevékenységek. Erről csak az nem vett tudomást, aki nem akart, vagy aki szemet hunyt felette.

Visszatérve a zenéhez, Larry Levan művei főként az akkori diszkóslágerek újrakeveréséből álltak. A feldolgozott zeneszámok 12 inches lemezeken jelentek meg, rendszerint az eredetinél hosszabb változatban.

Levan nagyon fiatalon, 38 esztendős korában hunyt el. Ezért a modernebb New York-i house-hangzás inkább más személyekhez köthető. Olyanokhoz, mint Little Louie Vega, Kenny „Dope” Gonzalez, David Morales vagy Todd Terry.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..