home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az éhezők segítését szorgalmazta
(—)
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám
Az éhezők segítését szorgalmazta

A pápa húsvéti beszéde — Kompbaleset

A pápa húsvéti beszéde

A világot sújtó éhezés és konfliktusok leküzdését, a védtelen és a kizsákmányolt emberek védelmét szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilikában olasz nyelven elmondott beszédében. A szentatya Szíriáért, az iraki testvérháború áldozataiért, Közép-Afrikáért és Venezueláért imádkozott. A pápa az izraeli—palesztin béketárgyalások újraindulásával támasztott remények erősítését kérte. Egyúttal a nemzetközi közösség kezdeményezését szorgalmazta a megbékélésért és az erőszak megakadályozásáért Ukrajnában.

Ferenc pápa beszéde után urbi et orbi áldását adta Róma városára és az egész világra.

Ferenc pápa vigaszt kért azoknak, akik akaratuk ellenére szeretteiktől elválasztva töltik a húsvétot, a világ különféle térségeiben túszul ejtett laikusoknak és egyháziaknak, a hazájukat jobb jövő reményében elhagyó bevándorlóknak, akik nem mindig gyakorolhatják szabadon vallásukat.

A napsütötte és virágokkal díszített Szent Péter tér és a Vatikán környéke zsúfolásig megtelt hívőkkel és turistákkal. Olaszok és külföldiek tömött sorokban álltak a Szent Péter tértől az Angyalvárig. 

A Vatikán több mint 200 000-re becsülte a tömeget. Az embereket megerősített biztonsági szolgálat terelte, de néhol a túlzsúfoltság miatt a betegeknek vagy a rosszul levőknek fenntartott biztonsági folyosók is eltorlaszolódtak. A mobiltelefonos és az internetes szolgáltatás akadozott. Az olasz hatóságok szerint ez volt a főpróbája XXIII. János és II. János Pál pápa április 27-ei szentté avatásának, amelyen hasonló zarándoktömegre számítanak — csak a Szent Péter téren és a Vatikánnal szembeni sugárúton. Ugyanekkora esemény volt II. János Pál boldoggá avatása is 2011-ben, amely gond nélkül ment végbe.

Kompbaleset

A mentők vasárnap reggelig 13 újabb holttestet találtak a hajóban, és 6-ot a roncs körül lebegve, ezzel a dél-koreai hajókatasztrófa halálos áldozatainak hivatalos száma 52-re emelkedett. 256 utast még mindig eltűntként tartanak nyilván. A komp szerdán süllyedt el 460 utassal a fedélzeten. A katasztrófa okát még mindig nem tudták kideríteni. Egy feltevés szerint a komp túlságosan éles és gyors fordulót vett, ezért borulhatott fel. Azt gyanítják, hogy a kapitány tapasztalatlan tengerészre bízta a hajó irányítását, és ráadásul felügyelet nélkül hagyta magára a hajóhídon. A 69 éves kapitányt a dél-koreai hatóságok őrizetbe vették, hanyagságért és a tengerjog megsértésért kell felelnie. A nyomozás elsősorban arra keresi a választ, miért vett a komp egy éles kanyart közvetlenül a borulás előtt, illetve vizsgálják azt is, hogy hány ember életét lehetett volna megmenteni egy kellő időben kiadott evakuálási paranccsal.

A hajó kapitánya és a hajótársaság egyaránt bocsánatot kért a balesetért, de a felelősséget még senki sem vállalta magára.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..