home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Az atomfegyver nélküli világért
2024.10.17.
LXXIX. évf. 42. szám
Az atomfegyver nélküli világért

A Nihon Hidankjo mozgalom Nobel-békedíja — Európa külső határainak biztonsága — Feloszlatta a parlamentet a japán kormányfő

A Nihon Hidankjo mozgalom Nobel-békedíja

A Hirosima és Nagaszaki túlélői által 1956-ban útnak indított japán mozgalom, a Nihon Hidankjo kapta a Nobel-békedíjat, jelentették be Oslóban. Az alulról szerveződő szervezet Hirosimában és Nagaszakiban az amerikai atomtámadás túlélőiből jött létre, és az azóta eltelt évtizedekben globálisan is a nukleáris fegyverek bevetése ellen, illetve a leszerelésükért kampányolt. A szervezet tisztviselői mind olyan személyek, akik túlélték a két atomtámadást. 2016-beli adatok szerint Japánban még több mint 174 000 túlélő volt életben. Az indoklás szerint a Nobel-békedíjjal a Nihon Hidankjo atomfegyver nélküli világért indított küzdelmét akarják elismerni, mely Hirosima és Nagaszaki túlélői, a hibakusák vallomásai által győz meg arról, hogy atomfegyvert soha többé nem szabad bevetni.


Forrás: Pixabay

 

Európa külső határainak biztonsága

Európa külső határainak biztonsága az Európai Bizottság egyik legfontosabb prioritása, ez áll migrációs és biztonsági politikánk középpontjában — jelentette ki Margarítisz Szkínász uniós biztos Strasbourgban. Az európai határok külső védelméről szóló vitában a biztos elmondta: az elmúlt öt év során példátlan kihívás elé nézett az unió a külső határok megerősítésével kapcsolatban. Mint mondta, a kihívások jelen voltak Európa-szerte, Evroszban, Lampedusán, Lengyelország és Lettország, valamint Litvánia és Fehéroroszország határainál, a finn—orosz határon, a Kanári-szigeteken és Cipruson is. „Mindezen kihívásra, nehézségre és fenyegetésre válaszul határozottan cselekedtünk, mind a helyszínen, ahol ez a válság történt, mind pedig a szabályozási fronton, ahol olyan fejlesztéseket hajtottunk végre, amelyek az elkövetkező generációkat szolgálják majd” — hangoztatta.

 

Feloszlatta a parlamentet a japán kormányfő

Japán új miniszterelnöke, Isiba Sigeru feloszlatta a parlament alsóházát az október 27-ei előre hozott parlamenti választások előtt. „Tisztességesen és őszintén akarunk szembenézni a választásokkal, hogy a kormány elnyerje a közvélemény bizalmát” — mondta a miniszterelnök. Az alsóházban a házelnök, Nukaga Fukusiro felolvasta a miniszterelnöknek a császár pecsétjével ellátott levelét, melyben hivatalosan bejelentette a feloszlatást. A múlt hét óta hivatalban lévő vezető a szavazást mandátumának megszilárdítására kívánja felhasználni, hogy végrehajtsa a biztonság és a védelem megerősítésére, az alacsony jövedelmű háztartások támogatásának növelésére és a japán vidék újjáélesztésére irányuló programját. Elődje, a csaknem három éve hivatalban lévő Kisida Fumio kormánya történelmi mélyponton volt a népszerűségi felmérések szerint, részben egy finanszírozási botrány miatt, mely a Liberális Demokrata Pártot érintette, melynek Isiba is tagja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..