home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az aracsi pusztatemplom emlékünnepe
Kónya-Kovács Otília
2015.08.10.
LXX. évf. 31. szám
Az aracsi pusztatemplom emlékünnepe

A Kárpát-medence magyarsága, anyaországiak, vendégek a testvértelepülésekről, Romániából, vajdaságiak, továbbá egyházi méltóságok és világiak, a vajdasági magyar közösség vezetői, tagjai ünnepeltek együtt az aracsi pusztatemplom búcsúján, az emlékünnepen, melyet augusztus 2-án 17. alkalommal rendezett meg a tordai Aracs Hagyományőrző Társaság.

A magyarság szimbólumaként emlegetett pusztatemplom ezúttal is megtelt zarándokokkal. Az ünnepi szentmisét Mellár József atya törökbecsei plébános celebrálta, akinek segítségére volt Csápek József magyarkanizsai diakónus, ezenkívül az egybegyűltekhez szólt Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes is, aki arról beszélt, hogy a pusztatemplom erőt és hitet ad, hogy megértsük: van értelme annak, amit csinálunk, van értelme annak, hogy küzdünk, innen reménységgel térünk haza. A jelenlevőkhöz szólva Orosz Attila református lelkipásztor-esperes egy Ige-gondolatot értelmezve az emberekről, a jelen levő emberekről szólt, akiknek azt kívánta, hogy egy olyan közösséget alkossanak, amelyre az összetartás, az egybe tartozás, a szeretet, az összefogás jellemző.

Az emlékünnepen elsőként Vajda János, a tordai Aracs Hagyományőrző Társaság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Arról értekezett, hogy a kezdetekkor mi volt a céljuk, és elmondta, továbbra is azon fáradoznak, hogy minél szélesebb körben továbbvigyék a pusztatemplom hírét, hogy minél többen ellátogassanak ehhez a szent helyhez feltöltődni, erőt meríteni.

Dobai János, Torontáltorda helyi közösség elnöke ünnepi beszédet mondott, melyben arra is kitért, hogy a pusztatemplom ódon falai azt bizonyítják, hogy a magyarság milyen régóta él ezen a vidéken, és hogy az őseink, de mi, utódok is arra törekedtek/törekszünk, hogy megkapaszkodjunk, megtartsuk gyökereinket — fogalmazott a szónok, aki abbéli reményének adott hangot, hogy a jövőben még nagyon sokáig fogunk ezen a helyen együtt ünnepelni, különösképpen, ha arra törekszünk, hogy megóvjuk örökségünket, amelyért az anyaország is sokat tesz.  

Az alkalmi ünnepségen felléptek az Aracs Hagyományőrző Társaság tagjai, a tordai Nagy Szabina, a törzsudvarnoki Gúth Emília, a vendégelőadók közül pedig Tímár Béláné Tiszaalpárról, a csókai Pannónia kórus és Tápai Tibor előadóművész.


Most pedig tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képgalériát is, melyet kicsit lejjebb megtalálhat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..