home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az amerikai mosolyú filmcsillag
AGÁRDI Gábor
2014.07.30.
LXIX. évf. 31. szám
Az amerikai mosolyú filmcsillag

James Garner Clint Eastwoodot tekintette legjobb cimborájának, akivel ismertté válásuk hajnalán — még valamikor az ötvenes években — a Sunset Boulevard egyik füstös lokáljában, sörmámorban szenderegve álmodoztak a népszerűségről. Mindketten ekkoriban kaptak állandó munkát egy-egy tévésorozat főszereplőjeként. Eastwood a Rawhide című folytatásos vadnyugati történetben csillogtathatta meg tehetségét, Garner pedig a Maverick című westernszéria sztárjaként vált — szinte egyetlen éjszaka alatt — a közönség kedvencévé.

James egy olyan közvetlen fickó volt, akit a nagyérdemű szívesen vendégül látott volna nappalijában — s az amerikai tévénézők készülékük révén ezt minden vasárnap este meg is tették. A hatvanas évekre pedig a pénzes producerek is rájöttek: Jim a kopottas mozivásznon is jól mutatna, ha valaki lehetőséget adna számára a kis dobozból való kitörésre.

Napjainkban az úgynevezett televíziós színészekből nagyon könnyen válhat filmsztár, mintegy hat évtizede azonban ezért még keményen meg kellett dolgozni. Akkoriban egyfajta előítélet alakult ki a kis képernyő hírességeiről, a nagy stúdiók moguljai ugyanis mind úgy vélték: az emberek úgysem fizetnek azért, hogy moziban lássák kedvelt szereplőjüket, ha otthon minden héten ingyen „találkozhatnak” velük. Hősünk azonban rácáfolt erre az elméletre, és neki köszönhetően olyan — immár legendává lett — művészek kaphattak kiugrási lehetőséget, mint Steve McQueen vagy Charles Bronson.

Az álomgyárban sokan úgy vélték, hogy Garner úr nem más, mint Cary Grant reinkarnációja. Egy igazi charmeur, aki a dráma és a könnyed vígjáték világában is otthonosan mozgott — s mindez Hollywood aranykorában ritkaságnak számított.

Annak pedig, ha valakit Cary Grant utódaként tartottak számon, megvoltak a maga előnyei: például hogy olyan színésznőkkel kerülhetett intim közelségbe, mint Audrey Hepburn, Julie Andrews vagy Mariette Hartley. Emellett olyan klasszikusnak számító remekekben várták parádés szerepek, mint a Nagy szökés, a Kerékpáros kereskedők, a 36 óra vagy az Űrcowboyok.

Szakmai berkekben rendre megpróbálták beskatulyázni, ő azonban ennek ellenére mégis jó érzékkel tudta kiválasztani megformálandó figuráit, s tette ezt anélkül, hogy túl sokáig időzött volna egy-egy szerepkörben. A képírók szerint hálás feladat volt őt rendezni, mert vérbeli profiként minden alkalommal felkészülten lépett a felvevőgép elé. Olyan csillag volt, aki a díszletek között úgy is tudta, mi a feladata, hogy a direktorok előzetesen utasították volna. Örök optimizmus sugárzott belőle, talán azért is, mert világéletében erős jellemű barátokkal vette magát körül. Minden munkatársára családtagként tekintett. 1964-ben a Szerelmi partraszállás című alkotása óriási nemzetközi siker lett. Világi barátja, a fent említett Clint Eastwood ugyanebben az esztendőben forgatta Spanyolországban a Névtelen ember trilógia egyik részét, s eldöntötte: jegyet vált pajtása mozgóképes szenzációjára. A vetítés bizonyos pontján a tengerentúli nézők tapsolni kezdtek — Jim ugyanis egy jelenetében arról elmélkedett, hogy a háború fogalma nem az amerikai kólásüvegekkel került Európába. Tudta, hogy ezzel az elcsépeltnek tűnő mondattal olyan óriási igazságra világít rá, amelyet szerinte még azok közül is sokan elfelejtettek, akik a történelem nagy ismerőjének tartják magukat.

Érdekességképpen említjük meg, hogy a mozgókép szerelmesei, illetve hozzáértő kritikusok szerint James Garner volt az amerikai széles mosoly „feltalálója”, aki a róla készült fényképeken rendre megvillantotta fehéren csillogó fogait...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..