Az aktív énidőhöz mindenkinek joga van
Szakáll Laura
2021.09.24.
LXXVI. évf. 38. szám
Az aktív énidőhöz mindenkinek joga van

Kókai Mónika neve nem ismeretlen a tévénézők, rádióhallgatók számára. Fontos neki a mozgás, az egészséges életmód. Ebben a témában műsorokat is készít. Igyekszik másokkal is megosztani a tapasztalatait. Gyermekkorában táncolt, kézilabdázott, röplabdázott, de egyik mozgásforma sem ragadta meg igazán.

Tíz éve benevezett a Trón Futóklub születésnapi versenyére, ekkor teljesítette élete első 5 kilométeres távját. Az ott tapasztalt hangulat szerettette meg vele a futást. Az ezt követő évben az első félmaratonját is lefutotta, azóta pedig már több maratonon is túl van. Most régi álma is megvalósult, csoportos edzéseket tart Szabadkán, a Vasutastelepülés Helyi Közösség nagytermében, ahol mindenkit szeretettel vár.

— Az a tapasztalatom, hogy kétféle ember van. Az egyik szeret futni, a másik pedig nem. Biztos vagyok abban, hogy az utóbbiakat soha senki nem fogja meggyőzni arról, hogy a futás mennyire hasznos. Annak ellenére sem, hogy a sport a többi közt növeli az állóképességet, erősíti az immunrendszert, vagy kitűnő stresszoldó. Számukra a futás kínszenvedés. A másik tábor viszont pontosan tudja, hogy nem véletlenül az atlétika a sportok királynője, a futás pedig minden sportág alapja. Mindenki másért szeret futni. Számtalan választ kapunk, ha a futókat megkérdezzük arról, hogy miért csinálják. Engem kikapcsol, megnyugtat. Segít helyre tenni a gondolataimat. Nagyon sokszor jöttem úgy haza egy-egy edzés után, hogy a munkámhoz fűződő remek téma- és műsorötleteim születtek, amíg róttam a kilométereket.

* Az étkezéssel kapcsolatos szokások módosítása mennyire fontos a mozgás mellett?

— Nagyon fontos, és ez nem csak egy elcsépelt frázis, pedig annak tűnik. Én is sokáig gondoltam azt, hogy ha futok, akkor bármit megehetek, mert a szervezetem el fogja égetni. Bizonyos szintig ez így is van, de könnyen át lehet esni a ló másik oldalára. Egy laza 5 kilométeres futás alkalmával nagyjából 200 kalória égethető el, ami egy csokis muffinnal vagy két banánnal pillanatok alatt vissza is szerezhető. Futás után ugyanis a szervezet kívánja, hogy pótoljuk az elveszített energiát. Nagyon tudatosnak kell lenni ahhoz, és fegyelmezettnek, hogy a futással elérjük a kívánt eredményt, ha a fogyás a célunk. Így van ez, bármit sportolunk. Ne azért kezdjünk el mozogni, hogy többet ehessünk.

* Mozgással, egészséges életmóddal kapcsolatos műsorokat is készítesz. Mi az az üzenet, amelyet ezek által át kívánsz adni?

— Igen. Rendkívül hálás vagyok, hogy a Pannon RTV adott lehetőséget ilyen műsorok készítésére, mert felismerte annak fontosságát, hogy jelentős üzenetet közvetíthetünk. Ez pedig a mozgás jótékony hatása. Szabadidős sportokat mutatunk be, melyek bárki számára elérhetőek, akik sportolni szeretnének. Csak választaniuk kell közülük. Bevittük az otthonokba a szakértők jótanácsait, ami a mozgást, a táplálkozást illeti, napi szinten 15 perc erejéig reggel és délután a Fitt Percekben edzőink átmozgatják a nézőket. Azt gondolom tehát, hogy rajtunk nem múlik, hogy valaki életmódot váltson. Tőlünk minden segítséget megkapnak. Csak egy jó döntés hiányzik, és a kitartás. Minden más már megvan.

* Most csoportos edzéseket tartasz Szabadkán a Vasutastelepülés Helyi Közösségben. Milyen gyakorlatokat végeznek a résztvevők?

— Régi vágyam volt, hogy csoportos edzéseket tartsak. Úgy érzem, hogy ez annak a tevékenységnek a folytatása, amelyet az éterben végzek. Két alkalommal szerveztünk életmódváltó akciót Fitt Zóna című műsorunk keretében. Megdöbbentő volt a jelentkezők nagy száma. Leírták, hogy miért változtatnának, és hogyan jutottak el addig, hogy változtatniuk kell. Egy közös dolog volt mindegyikükben: egyedül nem megy. Hiányzott a motiváció, a jó példa, a cél, a biztatás. Mindegyikük tudta viszont, hogy a jelenlegi állapotuk már elviselhetetlen. Azt hiszem, tudom, mit éreznek és élnek át, hiszen évekig én is küszködtem súlyfelesleggel. Amikor megszületett fejemben a csoportos edzések ötlete, még nem láttam pontosan, hogy miként is csinálnám. Sokat kellett futnom, hogy a gondolataim és egyáltalán a dolgok a helyükre kerüljenek. Beiratkoztam egy csoportosedző-képzésre is, hogy ne csak a saját tapasztalataimra építsek. A résztvevőket teljes testet átmozgató gyakorlatsorral várom. Mivel főleg keveset vagy egyáltalán nem mozgók jelentkeztek, közös megegyezésre mellőzzük az „ugrálós” gyakorlatokat, és az erősítésre helyezzük a hangsúlyt, viszont emeltük az ismétlésszámot, és több körben végezzük a gyakorlatokat. Mindenkit szeretettel várok nemtől, kortól és testalkattól függetlenül. Pontosan azért, amit említettem, hogy a gyakorlatok nem „ugrálósak”, könnyen követhetőek, és a résztvevők bármikor megállhatnak, ha úgy érzik, nehéz, és a következő körben ismét bekapcsolódhatnak.

* Mikor vannak az edzések? Bármikor csatlakozhatnak új tagok?

— Minden hétfőn és szerdán vannak az edzések. Ha igény mutatkozik rá, ezen a két napon még egy-egy edzést be tudunk majd iktatni 19 órától. Persze ehhez nagy segítséget kaptam a Pannontól is, mert ehhez tudtuk igazítani a beosztásaimat. Mészáros Klaudió, a Vasutastelepülés tanácselnöke pedig felajánlotta a helyi közösség nagytermét, melyet tökéletesen ki tudunk használni erre a célra, és valóban hatalmas hozzájárulás volt ahhoz, hogy ezek a közös edzések létrejöhessenek. Amellett, hogy a mozgás jelentőségét szeretnénk minél több emberben tudatosítani, az is közös cél, hogy ez a környék is megteljen sportolni vágyókkal. Tehát nagyon sok dolognak, sok ember jóindulatának kellett találkoznia ahhoz, hogy a tervem megvalósulhasson. Aki jönni szeretne, bármikor csatlakozhat, csak egy jógaszőnyegre van szüksége, mert talajgyakorlatok is vannak. A jókedvet, ahogy mondani szokás, nem szükséges magukkal hozniuk, inkább majd hazafelé vigyék az edzés után, mert elégedettséggel tölti el őket, hogy mozogtak.


Fotók: Facebook

* Mit javasolsz azoknak, akik életében korábban nem volt jelen a mozgás?

— Mindenképp kezdjenek el mozogni. Nem szeretném én is szajkózni, hogy a túlsúlynak, a mozgásszegény életmódnak hosszú távon milyen következményei vannak. Nem kell mindenkinek futónak lennie, de a heti négy alkalommal tudatosan végzett mozgás nagyon sokat javíthat az életminőségen. Arra gondolok, amikor célzottan megyünk el, mondjuk, egy csoportos edzésre, akár a Vasutastelepülés Helyi Közösségbe, vagy felhúzunk egy kényelmes lábbelit, és 45-60 percet tempósan sétálunk. A Szabadkai Félmaratont az idén egy nyolcvanhét éves futó is megtisztelte azzal, hogy benevezett, ő hatvanéves korában kezdett el futni. Én is készítettem már riportot olyannal, aki nyugdíjas, havi 2000 kilométert gyalogol, és nincsenek egészségügyi problémái. Ezek nyilván kirívó esetek, de tény, hogy a lábunk itt van, csak használnunk kell.

* Számodra a mozgás lételem?

— Így van, talán ez a legjobb kifejezés rá. Napi rendszerességgel sportolok. Legalább egy órát. Ha nem futok, akkor azokat a gyakorlatokat végzem, amelyeket a csoportos edzésekre is elviszek. Hiszek abban, hogy jó példát tudok mutatni azoknak, akik eljönnek velem edzeni, de azoknak is, akik a műsoromat követik a Pannon Rádióban vagy a Facebookon. Mindenkinek joga van az aktív énidőhöz kortól, nemtől, családi állapottól függetlenül. Találjuk meg, bármennyire gyorsan forog is az a mókuskerék.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..