home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Az Ede tragédiája
Sörös Vince
2024.04.25.
LXXIX. évf. 17. szám
Az Ede tragédiája

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban április 30-án mutatják be Az Ede tragédiája című darabot. A sajtótájékoztatón Fábián Péter rendezőtől megtudtuk, nem szokványos módon zajlottak a próbafolyamatok.

Madách Imre ikonikus művét, Az ember tragédiáját csak ihletként használták fel, a szövegkönyvet a hagyományoktól eltérően saját hangfelvételeik alapján állították össze. A színdarab a családalapítás, konkrétan a gyermeknemzés nehézségeit tárja fel, és az ebből fakadó frusztrációkat mutatja be a férfi szemszögéből.

A darab főszereplője Veréb Ede, egy teljesen hétköznapi, átlagos ember, foglalkozása szerint történelemtanár, akit Mészáros Gábor játszik. A főhős sikertelen próbálkozásai után elszenvedett látomásai és szorongásai adják a darab gerincét.

A felkészülés folyamatának első felében valóságos helyszíneken, a színháztól távol életszimulációkat játszottak el. Különféle alapszituációkat improvizáltak a színészek, olykor három-négy óra hosszáig is, aminek célja az volt, hogy a szereplők teljesen elfeledkezzenek arról, hogy a helyzet nem valódi. A csavar az volt az egészben, hogy próba közben a rendező apró változtatásokat illesztett a karakterek sorsába. Mindenki saját magát játssza, de a rendező fikciós elemekkel tarkítja az előadást. A trükk az volt, hogy a színészek más-más mennyiségű információt tudnak egymásról és saját karakterükről.

A szimulációk során nagyon sok hanganyag gyűlt össze. Számos ember munkája és ideje kellett ahhoz, hogy a hangfelvételekből több száz oldal szöveg legyen. A rendezőre ezután az a feladat várt, hogy válogassa ki a fontos részeket. Ebből később megszületett a másfél órás előadás, melyhez Zatykó Bori készítette a jelmezeket.

Kucsov Borisz színművész szerint egy nagyon izgalmas próbafolyamaton vannak túl, mely személyes, intim, valódi és tiszta színészi munkát követelt, és az önmagukra ismerés miatt egyúttal humoros is volt. Hozzátette, biztos benne, hogy a közönség is könnyen azonosul majd a szereplők karakterével.

Mészáros Gábor számára azért specifikus ez a történet, mert a férfi oldaláról közelíti meg a gyerekvállalást. Hodik Annabella úgy gondolja, ez volt az eddigi legizgalmasabb próbafolyamat, melyben részt vehetett, és reméli, hogy egyszer majd mindenki átélhet egy ilyen felkészülést.

Fényképezte: Sörös Vince

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..