home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Augusztus 5-e
Martinek Imre
2022.08.05.
LXXVII. évf. 31. szám
Augusztus 5-e

Szűz Mária római főtemplomának felszentelése. Havi (havas) Boldogasszony ünnepnapja

„Az efezusi zsinat (431) után Szent III. Sixtus pápa (432—440) az Istenszülő iránti hódolata jeléül átépíttette az Esquilinus-hegyen, Liberius pápa idején emelt Maria Antiqua-bazilikát és Szűz Mária római főtemplomát. A S. Maria Maggiore-templomot augusztus 5-én szentelte fel. Szokás volt, hogy ezen az ünnepnapon, mise közben a kazettás mennyezetről hófehér rózsaszirmokat hullajtottak a nép közé. Ebből a hagyományból keletkezett a templom eredetlegendája: Liberius pápa (352—366) idején, 366-ban egy gazdag, gyermektelen házaspár templomot akart építtetni. Éjszakai álmukban Mária jelent meg nekik, s tudtukra adta, hogy oda kell építeniük, ahol másnap reggelre hó esik. Ugyanakkor ezt az álmot látta a pápa is. A hó az Esquilinus-domb tetejére esett, ahová a templom fel is épült. Innen a havi, tehát havas elnevezés. Az ünnep legendája villámgyorsan elterjedt, s a Sancta Maria de Nive, Havi Boldogasszony nevet kapta, melyet 1568-ban vett föl V. Pius pápa a római kalendáriumba. Hagyomány, hogy az ünnepen virágszirmok hullatásával emlékeznek az eredetlegenda csodás hóesésére. A bazilika egyik mellékkápolnájában őrzik a betlehemi jászol darabjait.

A bazilika ősi Havi Boldogasszony kegyképét a jámbor hagyomány szerint Szent Lukács evangélista festette. A képet különösen tisztelték Salus Populi Romani (Róma népének üdvössége) néven. Nagy Szent Gergely pápa (590—604) uralkodása idején, 600 körül a Rómában dühöngő pestisjárvány megfékezésére körmenetben hordták körül a városban. A legenda elmondja, hogy amikor a pápa vezette processzió Hadrián császár hatalmas síremlékéhez ért, egy angyal jelent meg az égen, kardját a hüvelyébe tette és így szólt: Mennyek Királyné asszonya, örülj szép Szűz... A jelenés a járvány megszűntét jelezte. A csodás esemény emlékére a síremlék az Angyalvár nevet kapta.

A kegyképet az efezusi zsinat utáni időktől különös tisztelet övezte, de másolat készítését különleges pápai tilalmak akadályozták. Az 1716. augusztus 5-ie péterváradi győzelem után a típus törökverő szimbólummá is vált.”

(Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 308—309. oldal)

Alkami jegyzetünk (fotó)albumába ezúttal a közép-bánáti Nezsényben 2012. augusztus 5-én és 2013. június 1-jén , a szerémségi Péterváradon (Tekija) 2018. július 11-én, valamint az anyaországi Budakesziben 2022. július 24-én  készült vonatkozó fényképekből válogattunk. Fogadják szeretettel.


2012. augusztus 5.


2013. június 1.


Pétervárad (Tekija) 2018. július 11.


Budakeszi 2022. július 24.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..