home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Aranyat ér-e a májusi eső?
(re)
2010.05.27.
LXV. évf. 21. szám

Az elmúlt négy évtizedben nem volt ennyire csapadékos és hűvös a május, mint az idén. Egyetlen nap alatt annyi eső esett, mint amennyi az elmúlt évek májusaiban összesen. De az esőzés már hetek óta tart, jelentős károkat okozva a termőföldeken, gyümölcsösökben. Bánátban, Tordán és Kisoroszon például...

Az elmúlt négy évtizedben nem volt ennyire csapadékos és hűvös a május, mint az idén. Egyetlen nap alatt annyi eső esett, mint amennyi az elmúlt évek májusaiban összesen. De az esőzés már hetek óta tart, jelentős károkat okozva a termőföldeken, gyümölcsösökben. Bánátban, Tordán és Kisoroszon például már az utcákat, lakóházakat is elárasztotta a víz. Emberfeletti küzdelem kezdődött meg a talajvíz és a belvíz ellen. A körülöttünk levő országokban falvakat zár el az áradás a külvilágtól, a medrükből kilépő folyók, patakok áttörik a gátakat, és elöntik a száraz területeket. Dél-Szerbiában is hatalmas károkat okoz a sok csapadék és a viharos erejű szél, a mostoha időjárás még emberáldozatot is követelt...
Térségünkben a folyamatos esőzés és az emiatt megemelkedett talajvíz okozza a legnagyobb károkat. Víz alatt van a termőföldek nagy része, a gyümölcsösökben és a veteményesekben egyelőre még nem lehet felmérni, mekkora kár keletkezett. Bár az időjósok azt mondják, melegebbre fordul az idő, az okozott károk már nem térülnek meg.
Aranyat ér-e a májusi eső? - kérdeztük a héten.
Konc Renáta martonosi egészségügyi nővér:
- Hát most nem ér aranyat a májusi eső. Túl sok hullik belőle, és emiatt a termés java része tönkremegy. Nekünk csak veteményeskertünk van, de azt is alig tudtuk megművelni, beültetni a folytonos esőzés miatt. Amikor végre sikerült, ismét nagymennyiségű csapadék esett rá. Víz alatt van a kertünk, és már csak abban bízunk, hogy a szél majd kiszárítja a földet. De nemcsak a kiadós esőzés következménye a jelenlegi állapot, hanem a magas talajvízé is. Ezen a részen, ahol mi lakunk, mindössze két ásónyomra van a talajvíz, most azonban még jobban megemelkedett a szintje. Nem tudom, mi lesz a gabonával. Panaszkodnak az emberek, hogy elrothad a mag a földben, vagy ahol már kihajtottak a kalászosok, mind eldőltek, nem lehet tudni, hogy a további esőzések milyen károkat okoznak még...
Becsei Zsuzsanna debelyacsai nyugdíjas:
- Sajnos nem. Én ilyen kiadós májusi esőzésre és ennyire hűvös időre nem is emlékszem. Semmi sem lesz a gyümölcsből, mert mind leverte az eső meg a szél. Jég is esett errefelé, de az nem okozott olyan nagy kárt, mint az eső. Ráadásul a talajvíz is nagyon megemelkedett, úgyhogy a földbe vetett vetemény is valószínűleg mind elrothad. A lelkem azonban a kis fecskefiókák miatt fáj a leginkább. Minden évben sok fecske rak fészket az udvarunkban, és költi ki fiókáit. Most a kicsiket mind kiveri az eső a fészekből és elpusztulnak. Sír a lelkem a kis fecskefiókákért.
Márkus Antal kisbajmoki magántermelő:
- Nemhogy aranyat nem ér, de még csak egy krajcárt se! Minden tönkremegy miatta, amit csak elvetettünk. Kertivetemény-ültetvényem van, ebből él az öttagú családom. Fogalmam nincs, hogy mi marad meg a salátafélékből és a zöldségekből. Nagyon sok eső esett az elmúlt hetekben, és ez feláztatta a földet, a benne lévő mag és palánta nagy része elrothadt. Úgy vélem, hogy a gumós növényekben nem esett kár, de az érzékenyebb zöldségfélék, mint amilyen a fejes saláta meg a káposzta, minden bizonnyal kipusztulnak majd. A zöldborsó is nagyon szépen kivirágzott, de most mind leverte a virágjait az eső. Még szerencse, hogy a jégeső, ami esett, nem tett még nagyobb kárt a veteményben. A gyümölcsfák egy része is megsínylette ezt a sok csapadékot. A barackfákon és a szilvafákon is alig lesz gyümölcs, de az almával sem járunk jobban. Ráadásul volt néhány igazán hideg nappal és éjszaka is, de szerencsére fagy, az nem. Azonkívül feljött a talajvíz is, néhol kiöntöttek az emésztőgödrök, sok helyen víz alatt vannak a kertek. Az idei májusi eső bizony nem ért aranyat...
Mikuska Irén szabadkai nyugdíjas:
- Saját részre termesztünk veteményt a kertünkben, és bár valóban nagyon sok eső esett az elmúlt napokban, sőt az egész májusi hónapban, nem okozott különösebben nagy kárt. A borsó és a krumpli is talpon maradt, úgy látom, szépen terem is majd. A töknek kimondottan jól jött az eső, akárcsak a zöldbabnak. A sárgarépa és a petrezselyem valószínűleg nem nő majd akkorára, mint a tavalyi, de azzal sincs különösebb gond. Egyedül az almafáról verte le az eső szinte az összes virágot, úgyhogy az idén nagy valószínűséggel nem szüretelünk majd almát az udvarunkban levő két fánkról.
Tényi Mihály magyarkanizsai földműves:
- A termőföld egy része víz alatt van. A búza mind lefeküdt a víz súlya alatt. A nagy szél is megbolygatta a gyenge kalászokat, így az idén nem reménykedhetünk jó hozamban. Az árpa meg a zab még úgy-ahogy tartja magát, de félő, hogy ha tovább tart az esőzés, azokban is kárt tesz az idő. Végre sikerült idejében megművelni a földet és minőségi vetőmaggal bevetni, most meg mindent tönkretesz az eső. A felázott földre nem tudnak rámenni a mezőgépek, így a további munkálatokat is szüneteltetni kell. A májusi eső egyébként csakugyan aranyat ér a földműves számára, de ez már több a soknál. Egyre csak azt lessük, hogy mikor fordul jobbra az idő, hogy mentsük a menthetőt.
Farkas Attila palicsi virágtermesztő:
- A májusi eső valóban aranyat ér, de nem az idén, amikor a megszokott mennyiségnek a többszöröse esett. Én a virágokat fóliasátor alatt termesztem, éppen ezért reménykedtem benne, hogy nem tesz bennük kárt a sok eső. De tévedtem. A viharos szél felkapta a sátor egyik végét és letépte, most pedig a talajvíz öntötte el az ültetvényt. Szerencsére sok növénypalántát nevelek cserépben, ezek magasabban, polcokon vannak, így megmenekültek, de a talajba ültetett kardvirágokat nagy kár érte. Ezek magas szárú növények, könnyen beléjük kaphatott a szél, és szinte az egészet letarolta. Hasonlóképpen jártak a gerberáim is, tehát mondhatom: jelentős anyagi károm keletkezett. A fóliasátort azóta megjavítottam, de az elpusztult növényeket egyelőre nem tudom pótolni. A talajvizet kiszivattyúztam a sátor alól, de másnapra újból víz alatt volt szinte az egész ültetvény. Az udvarunkban a szél jócskán megtépázta a fákat, rengeteg gallyat tördelt le róluk, néhány tujafa-csemetét is kicsavart a földből. Remélem, most már felmelegszik az idő, és nem kell többé az esőtől tartanunk. Bár én még most is azt mondom, hogy sokkal szerencsésebbek vagyunk azoknál, akiknek a házukat öntötte el, és más ingatlanjukat tette tönkre a víz.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..