home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Apokaliptikus időjárás az Egyesült Államokban
(T. L.)
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám
Apokaliptikus időjárás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok északkeleti partvidéken az elmúlt napokban ítéletidő tombolt. Egyetlen nap leforgása alatt több mint 30 fokot esett a hőmérséklet. Összesen negyvenkilenc amerikai nagyvárosban dőltek meg a hidegrekordok.

Az elmúlt két évtized leghidegebb „sarkköri légörvénye” a Nagy Tavak környékén mínusz 25-30 fokos hőmérsékletet „eredményezett”. A minnesotai Embarrass-ban például fagypont alatti 37 fokra ereszkedett a hőmérő higanyszála. A sarkvidéki légörvény okozta jégdermesztő hideg mintegy 190 millió embert érintett USA-ban, számos amerikai nagyvárosban maradtak zárva az iskolák. Néhány nap alatt országszerte összesen 18 ezer repülőjáratot töröltek. A hideg időjárás nagy fennakadásokat okozott a közúti forgalomban is, jégpáncél fedte ugyanis az utakat. A hidegfrontnak eddig 21 ember esett áldozatul. Közülük sokan hajléktalanok voltak, akik nem akartak hajléktalanszállásokra menni, vagy nem értek oda időben. Öten hólapátolás közben estek össze és haltak meg.

-50 Celsius-fokos hideg a Nagy Tavak környékén

A Nagy Tavak környékén a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot, az amerikai meteorológiai szolgálat szerint azonban a szeles vidékeken mínusz 45-50 foknál is hidegebbnek érezhették az emberek a hőmérsékletet. A térség lakosságát a hatóságok folyamatosan figyelmeztették a veszélyekre. Minneapolisban például rendkívüli vészhelyzetet hirdettek ki, ilyen intézkedést csak nagyon ritkán, tornádóveszély idején szoktak meghozni. Chicagóról a meteorológiai szolgáltat „Chiberia” jelzéssel közöl híreket a Twitteren. Indianapolisban „vörös” figyelmeztetést adtak ki. Erre 1978 óta nem volt példa. Az autóversenyzés fellegvárában a segélyszolgálatok és a menedéket keresők kivételével mindenki számára tilos volt a gépkocsi használata.

A Niagara is befagyott

A sarkvidéki hideg a Niagara-vízesést sem kímélte, a csodás természeti képződmény több helyen befagyott az Egyesült Államok felőli oldalon, rendkívüli látványosságot nyújtva a kíváncsiskodóknak. A sarkvidéki eredetű légörvény következtében Buffalóban, ahol a Niagara-folyó elhagyja az Erie-tavat, mínusz 33 fok alá csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt az 1942. évi mínusz 21 fokos hidegrekord, és ez bőven elég volt ahhoz, hogy befagyjon a vízesés. A feljegyzések szerint 1848-ban az egész megdermedt, mert a Niagara-folyón feljebb jégtorlaszok alakultak ki, és a csökkent vízhozam már nem tudott megbirkózni a hideggel.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..