home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Angyalbőrben
Talpai Lóránt
2023.11.02.
LXXVIII. évf. 44. szám
Angyalbőrben

Bárki viselhet katonai egyenruhát? — Mike Johnson az amerikai képviselőház új elnöke — Jelentős jóvátétel az őslakosoknak

Bárki viselhet katonai egyenruhát?

Egy, a Magyar Közlönyben megjelent módosítás alapján mostantól Magyarországon szinte bárki hordhat katonai egyenruhát, akinek a miniszter engedélyt adott erre. Az új rendelet úgy szól, hogy „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt” hordhatja a katonai egyenruhát, akinek erre Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a honvédelmi miniszter engedélyt ad. Ezek az emberek ingyenesen kapják meg az egyenruhát és az arra való rendfokozati vagy megkülönböztető jelzéseket az adott időszakra.

Fotó: MTI

 

Mike Johnson az amerikai képviselőház új elnöke

Röviddel megválasztása után letette hivatali esküjét az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházának új elnöke, az ötvenegy éves, republikánus Mike Johnson Washingtonban. Louisiana állam republikánus képviselőjének házelnökké választásával három hét után újrakezdheti a munkát a képviselőház. Mike Johnson megválasztása után, az eskütétel előtt tartott beszédében úgy fogalmazott, a demokrácia ellenségeinek azt üzeni, az emberek háza ismét munkába áll. „Helyre fogjuk állítani a testületbe vetett bizalmat” — mondta, és hozzátette, „átfogó konzervatív politikai irányvonalat fogunk követni, fellépve a Biden-kormányzat káros politikájával szemben, és támogatni fogjuk szövetségeseinket külföldön”. Mike Johnson egy olyan kétpárti bizottság felállítását is ígérte, amely az amerikai gazdaság számára egyik legégetőbb kérdéssel, az infláció kezelésével foglalkozik majd.

 

Jelentős jóvátétel az őslakosoknak

23,4 milliárd dollár kártérítést kapnak azok az őslakosok és családjuk, akiket a gyermekjóléti rendszerben hátrányosan megkülönböztettek. Ez Kanada történetének legnagyobb jóvátételi megállapodása. A per alapja az volt, hogy a kanadai kormányzat hosszú időn át alulfinanszírozta az őslakos gyerekek számára nyújtott szolgáltatásokat a nem őslakos gyerekekéhez képest. Bár az őslakos gyerekek a tizennégy év alattiak kevesebb mint 8 százalékát teszik ki az országban, a 2016. évi népszámlálás szerint a gyermekvédelmi rendszerbe több mint felerészben ők kerülnek. A szövetségi bíróság az őslakosok ügyét felkaroló aktivista, Cindy Blackstock által kezdeményezett többéves eljárás után hagyta jóvá a megállapodást, mely mintegy 300 000 őslakos gyermek és családja számára irányoz elő kártérítést. A 23,4 milliárd dolláros pénzösszeg mellett a kanadai kormány szóvivője szerint a megállapodás 20 milliárd dolláros beruházást is magában foglal reformokra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..