home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
All (A)I Want for Christmas
Apró József
2022.12.25.
LXXVII. évf. 51. szám
All (A)I Want for Christmas

Karácsony közeledtével a városban mindenhol úgy próbálnak egy kis ünnepi hangulatot varázsolni, ahogy tudnak, a legtöbb helyen a csapból is Mariah Carey szól. Sokan szeretjük is ezt, és a karácsonyi dalok is elengedhetetlenül hozzátartoznak a készülődéshez, de vannak, akik kevésbé élvezik újra és újra ugyanazokat a számokat hallgatni. Nekik nyújthat egy hajszálnyi reménysugarat a mesterséges intelligencia.

A mesterséges intelligencia nagyon jó az automatizálásban, viszont kevésbé ügyes a kreatív dolgokban. Ám ha megnézzük az utóbbi években megjelent karácsonyi dalok listáját, hát itt sem mindegyikről a sziporkázó kreativitás jut eszünkbe, nem is csoda, hogy az emberek inkább a régi dalokat hallgatják újra egy végtelenített listában.

Sokan próbálkoztak már a mesterséges intelligenciát hívni segítségül, hogy új karácsonyi slágert írjon. Volt már több dal, melynél gépi tanulással tanították az algoritmust, az egyiket 240, a másikat 253 karácsonyi slágerre alapozva, mások szándékosan nem a slágerekkel próbálták tanítani, hanem inkább csak a kiinduló szavakat adták meg neki. Őszintén? Ezek közül egyik „remekművet” sem ajánlom senkinek. Ezt a témát már úgy körbejártuk mi, emberek, amennyire csak lehet, nem hiszem, hogy mostanában sikerül valakinek olyat alkotni, ami letaszítja trónjáról az All I Want For Christmas Is Yout. Viszont volt már több dal, melyet a mesterséges intelligencia írt, és egész jónak mondható, mint amikor együttesek már meglévő számai alapján kreál egy új számot ugyanarra a stílusra. Különösen érdekes, amikor olyan személy énekel, aki már csaknem harminc éve nincs köztünk, mint például Kurt Cobain. A Nirvana Drowned in the Sun című dala akaratlanul is mosolyt csal azoknak az arcára, akik annak idején rongyosra hallgatták a kazettákat, rátalálni erre a számra egy kicsit olyan érzés, mint amikor egy híres festő eddig ismeretlen képére bukkannak. Ezek a számok valahogy jól fekszenek az AI-nak, de a karácsonyi dalok (még) nem.

Amiben viszont jeleskedik, az az ajándékötletek ajánlása. Kevesen szeretünk ajándékot választani, mert ez korántsem könnyű feladat, főleg az utolsó pillanatban, amikor már mindenki ideges, mindenhol hosszú sorok kígyóznak, és még három helyre be kellene ugranunk 15 perc alatt, de még ötletünk sincs, mit vegyünk. Ma már szerencsére megkérhetünk egy mesterséges intelligenciát, hogy ajánljon egy listát a lehetséges ajándékokról. Úgy tűnik, ebben könnyebb dolga van, mint a zeneszámokkal, hiszen csak egyszerű adatokról van szó, és minél több adatot adunk meg neki, annál pontosabb ajándékot tud javasolni. Persze azért nem úgy kell elképzelni, hogy azt mondjuk, egy olyan fiúnak akarunk ajándékot venni, aki szeret focizni, és erre az AI ajánl nekünk egy focilabdát. Ennél azért egy kicsivel bonyolultabb, főleg a lista összeállításához kellenek még a közösségi hálózatoktól szerzett háttéradatok, egy kevés topológia, egy kis halmazelmélet, egy jó adag statisztikai adat, fogyasztói szokások elemzése, marketingadatok. Nekünk viszont mindössze annyi a dolgunk, hogy néhány kérdést kell megválaszolnunk arra vonatkozóan, kit szeretnénk megajándékozni, milyen alkalomra, hány éves az illető, mi a neme, érdeklődési köre, és egy algoritmus a beérkező adatok alapján összeállít egy remek ajándéklistát.


* AI - Artificial Intelligence (mesterséges intelligencia)

Fényképezte: Apró József

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..