home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Alkotókuckók „kolompos” mesejátékkal és táncmulatsággal
Martinek Imre
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám
Alkotókuckók „kolompos” mesejátékkal és táncmulatsággal

2013 a külhoni magyar kisiskolások éve. Ebből az alkalomból Magyarország kormánya, vagyis a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága a Bethlen Gábor Alap háttértámogatásával huszonhárom határon túli településre szervezett zenés—táncos—játékos foglalkozásokat a helyi magyar nyelvű oktatási intézmények tanulói részére. A projektum célja, hogy a szórványban, illetve a nagyobb közösségekben élő magyarság ne veszítse el nyelvét és identitását.

Ennek a családon belüli nyelv- és kultúraápoláson kívül az az alapfeltétele, hogy a család a magyar nyelvű óvodát, illetve iskolát válassza gyermekének.

Az április hetedike és huszonnegyedike közötti déli végeket érintő programkörút Zombort, a horvátországi Vörösmartot, Kórógyot és Zágrábot, majd a szlovéniai/muravidéki Lendva után Nagybecskereket, Torontálvásárhelyet, Újvidéket és Temerint jelölte ki állomáshelyül. Kreatív anyanyelvi játékokban, ügyességi, kézműves és mozgásos-énekes játékokban tehették próbára magukat az említett, illetve a vonzáskörükhöz tartozó települések magyar tannyelvű kisiskolásai. 

Mint az interjúk során többször is elhangzott: e magyarországi projektum szervesen illeszkedik bele az MNT oktatásfejlesztési stratégiája részeként korábban indított beiskolázási kampányba. Voltaképpen a tavalyi, külhoni magyar óvodák éve programjának a folytatása, és nem titkolt célja, hogy minél több külhoni magyar szülő magyar anyanyelvi intézménybe írassa be gyermekét. A kezdeményezés a szórványban élő szülőknek, pedagógusoknak, gyerekeknek olyan programokat, élményanyagot nyújt, amely által az érintettek valóban közösségi élményként élhetik meg a magyar nyelv, a magyar kultúra használatát, és kiemelt fontosságúvá teszi mindazt, ami magyar nyelven zajlik az iskolákban. A Kárpát-medencei körút keretében az oktatók helyszínenként több mint száz gyermekhez, pedagógusaikhoz és szüleikhez látogatnak el.

A torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában megszervezett foglalkozásokon — szüleik és tanítónőjük kíséretében — a hertelendyfalvi magyar tagozatos kisiskolások is részt vettek. A párhuzamosan négy helyszínen zajló műhelymunkákat magyarországi animátorok koordinálták, és szinte észrevétlenül készítették fel az óvodásokat és alsós kisdiákokat a találkozás végére tartogatott meglepetésre. Arra az élménykoncertre, amely a Csillagszemű juhász mesejáték interaktív előadásában bontakozott ki a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett Kolompos együttes népzenei közreműködésével, és amely hangszerbemutatóval egybekötött közös éneklésben, mesekeretbe foglalt játékban, végül táncházi mulatságban teljesedett ki a helyi József Attila Művelődési Otthonban.

Összeállította és fényképezte: MARTINEK Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..