home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Alkotás és sikerélmény
Tóth Lívia
2022.07.14.
LXXVII. évf. 28. szám
Alkotás és sikerélmény

Tornyoson, a Magda-lak Tájházban a múlt héten tartották meg az ötödik kézművestábort, melyet ezúttal is — immár második alkalommal — csak gyerekeknek szerveztek meg. Ottjártunkkor az udvar minden talpalatnyi helyét belakta a több mint ötven résztvevő. A rekkenő, vihar előtti hőség elől a hűvösbe húzódva szorgalmasan dolgoztak, agyagoztak, szőttek, bőröztek, vesszőt fontak… a csoportok.

Szabó Magda, a tájház vezetője, tulajdonosa, szervezője elmondta, az öt napig tartó tábor témája ezúttal is a régi mesterségek megismerése volt.

— Az első két napon a kosárfonás fortélyaival ismerkedtek, természetesen az ő tudásukhoz és erőnlétükhöz mérten egy-egy kis tartót elkészítve. A szövés folyamatos volt a karmantyúkon, a kis és a nagy kereteken, valamint a szövőszéken is. A karmantyú kivételével, ahol gyapjúfonalat alkalmazunk, rongycsíkokkal dolgoznak, ami a régi textíliáknak az újrahasznosítása. Sokan az agyaggal is itt találkoznak először, megtapasztalják, hogyan kell gyúrni, formázni. A kis korongokat díszítik, lyukat fúrnak rajtuk, és amikor megszáradtak, egy bőrcsíkra felfűzve akár a nyakukba is akaszthatják őket. A bőrözés, illetve a kancsikák készítése az idén közkívánatra ismétlődött, mert tavaly sokan kimaradtak belőle. Ez is egy régi eszköz, egyre kevesebben ismerik, mert sok helyen már nem használják. Ha pedig akad valaki, aki meg is tudja szólaltatni, mint nálunk Tóth Ugyonka Frigyes az Ady Endre Művelődési Egyesületből, akkor nagy élvezettel hallgatják a csattogást, durrogást. A fiúk ki is jelentették, hogy ezt ők is megpróbálják majd a saját ostorukkal. A tábort körbejárva láttam, hogy a jelenlévők a quilling technikával is próbálkoztak, a batikolt pólók egy része már száradt, a többi még összekötözve várta, hogy sorra kerüljön.

Mivel akkor éppen a tábor közepén tartottak, a szervező arról is beszámolt, mi vár még a gyerekekre:

— Mézeskalácsozunk is, amit a tészta gyúrásával, nyújtásával, szaggatásával kezdünk, majd a sütéssel és a díszítéssel fejezzük be, vagyis végigjárhatják a teljes folyamatot. Emellett lesz csuhéjozás és gyékényszövés is. A gyerekek, miközben a különféle alapanyagokkal foglalkoznak, erősítik a kezükön az izmokat, és megtapasztalják, hogyan engedelmeskedik nekik az a bizonyos anyag. Ha ezt megtanulják, és egy-egy tárgyat befejeznek, a sikerélmény sem marad el. Emellett énekelünk és sokat mozgunk, régi játékokat játszunk, melyekről a mai gyerekek nem megfeledkeztek, hanem meg sem tanulták őket. Például a kötélverő segítségével mindenkinek sodrunk ugrókötelet, mert hiszem, hogy azzal is ritkán játszanak. Mindebből, amit felsoroltam, bizonyára látszik, hogy itt senkinek sincs ideje unatkozni.

Magda azt is elmondta, egy kicsit megijedt, amikor az idén több mint ötven óvodás és alsós kisdiák jelentkezett, de soha nincs zsivaj vagy lárma, mindenki alkot, beszélget, barátkozik. Vannak vissza-visszatérő résztvevők és újak is. Sokan jönnek Tornyosról, de Zentáról, Csantavérről, Keviből, Bogarasról és más közeli településekről is hozzák a szülők a gyerekeket 9 órára, majd 14 órakor viszik őket haza.

A kézművestábor a Magda-lak Tájházban a hagyományokhoz híven ezúttal is záróműsorral és az elkészült munkákat bemutató kiállítással fejeződött be.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..