home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Akkor drága az egészség, mikor meglep a betegség
Dr. Kasza Bálint
2021.04.13.
LXXVI. évf. 14. szám
Akkor drága az egészség, mikor meglep a betegség

Április 7-eaz egészség világnapja

Az egészségügyi világnap célja 1948 óta ráirányítani a figyelmet az egészséggel kapcsolatos, világméretű problémákra.

Az ember alap- és természetes állapota az egészség. „Az egészséges életmód senkinek sem jár csupán állampolgári jogon, azért mindenkinek önmagának is rendszeresen, aktívan kell cselekednie!”

Mi is az egészség? Meghatározása nem egyszerű, bár sokan úgy vélik, hogy az az egészséges, aki nem beteg. Gyakran tapasztaljuk, hogy sokan a kézzelfogható dolgokban: reformételekben, táplálékkiegészítőkben, gyógyszerekben keresik a megoldást. Ezzel szemben az egészségmegőrzéséért, visszaszerzéséért négy fő életterületen kell harmóniában élni: önmagunkkal, az embertársainkkal, a természettel és a természetfelettivel. Ha e négy alapterület és az egyén összhangban van, az ember egész, egész-séges. Akkor betegszik meg, ha a négy terület valamelyikén vagy mindegyikén hiány van, illetve megbomlik a harmónia. Amíg a sérült összhang, teljesség nem áll helyre, az egészség is károsodik.

A négy fő életterület mellett mindannyiunkra hármas emberkép jellemző: a test, a lélek és a szellem hármassága.  Az ember bio-pszicho-szocio- és spirituális lény, test-lélek-szellem egysége, az egészség pedig a test, a lélek és a szellem egyensúlyának fokmérője. A keresztény szemlélet a testi egészség hiányának hátterében a szellemi harmónia, az istenkapcsolat megbomlását látja, a gyógyuláshoz pedig a lelkiismeret megtisztulását, az isteni-szellemi rend helyreállását keresi. A különbség annyi, hogy ezt elképzelhetetlennek tartja pusztán emberi erőből, isteni segítség nélkül nem tartható fenn az egészség, miként a bajba került fuldokoló sem tudja kihúzni magát a vízből. A test fizikailag fogható, látható, tapintható részünk. Ezzel szemben a lélek nem látható, nem fogható, de érzékelhető. A lélek tud örülni, de meg is bántható, van akarata, lehet szerelmes, máskor pedig bosszús. Egyszer energikus, életvidám, máskor depressziós. A lélek az a részünk, amely időnként tele van fájdalommal, félelemmel, kétségekkel, elfogadással, szeretettel, elégedettséggel és sokfajta más érzéssel. A szellemünk, észjárásunk határozza meg a tudatunkat, azazhogy hogyan látjuk a világot; a tudat, a tudattalan, az emlékek, gondolatok, elképzelések összessége keresi az élet igazi értelmét, ő a valódi én, az élet lehelete. Szükségünk van rá, hogy céljaink legyenek, melyekért küzdhetünk, melyeket megvalósíthatunk, és a megvalósítás érdekében tapasztalatokat gyűjthetünk, és tanulhatunk.

Hármas emberkép: a test, a lélek és a szellem hármassága

Az egészség érdekében mindhárom szintet figyelembe kell venni, törekedni kell az egyensúlyra, mert mindig az egész ember beteg, nem csak a testi vagy a lelki, esetleg a szellemi szint. Ha bármelyik összetevő elveszíti egyenrangúságát, arányosan meghatározó szerepét, attól kezdve megbomlik az ember szellemi-lelki-fizikai egész-sége, ami szellemi, lelki és testi betegségek formájában nyilvánul meg. Ha sikerülne megismerni e három szint működését, csökkenhetne az aggódás, kevesebb terhet kellene cipelni, kevésbé lenne fontos másoknak megfelelni. Sikerülnesokkaltöbbetfigyelnimagunkra.Aviszonylagosbiológiai állandóság (homeosztázis) fenntartása mindhárom szinten szavatoljaa sejtek számára a megfelelő működési környezetet és a stabilitást, akár a különféle változások, károsítások ellenére is. Kapócs Gábor szerint: „Az egyensúlyt nem elég megkeresni és jó szerencsével megtalálni, s ha már megtaláltuk, megpróbálni megőrizni. Az életben az egyensúlyt folyamatosan újra kell teremteni! Mert az egyensúly megteremtése igazi művészet.” Mindhárom szintet károsíthatják különféle ártalmak. A testi részre rossz hatással vannak: étrend, természetellenes életmód, alkohol, cigaretta, drogok. A lelki ártalmak közé tartoznak: félelem, harag, irigység, közönyösség, aggódás, szorongás, önzés, szertelenség. A szellemi ártalmak közé sorolhatóak: gyűlölet, hitetlenség, idegi túlterhelés.

A hit olyan fogalom, amely megmagyarázhatatlan, megfoghatatlan, mégis működik!

Az egészség tehát dinamikusan változó, sokösszetevős egyensúlyi folyamat, ahol a különféle dimenziók kölcsönösen hatnak egymásra, befolyásolják az egészséget. A harmónia, a béke és az egészség összekapcsolódnak egymással, egyik nélkül nem létezik a másik sem. Tehát akinek egészséges fizikai testevan, annak a lelke is egészséges, nincsenek gyötrő, negatív energiát generáló gondolatai. Alaptétel: a szellemi minőség határozza meg a lelki és a testi sajátságokat, de a szintek között létrejönnek kölcsönhatások.Azaz alapjában a tudat határozza meg a fizikai létet, de a testi lét is visszahathat a tudatra. A szellem és a test megfelel a szellem és az anyag poláris ellentétpárjának, a lélek pedig a közvetítő, összekötő elem a két véglet között. Az a legideálisabb, ha az ember nagyjából egyszerre fejleszti magát mindhárom szinten, így veszít a legkevesebb energiát. A szellemi síkon megjelenő diszharmónia áttevődik lelki síkra, majd egy idő után testi síkra, betegségben (pl. fájdalomban) mutatkozva meg. A testben tehát mindig a tudat információi jelennek meg, válnak érzékelhetővé. A tudati információk alapján történik a testi (anyagi) szabályozás, például a pulzus, a szív bizonyos ritmust követ, a test hőmérséklete állandó, a mirigyek hormonokat ürítenek, a test ellenanyagokat termel. Az egészség tehát a test, a lélek és a szellem összjátéka során jön létre, így a belső béke és a harmónia eléréséhez is ezen a három szinten át vezet az út. A testet (anyag) karban kell tartani, mert romlandó, vannak határai, teherbírása, helyesen kell táplálni, hagyni kell pihenni, nehogy kimerüljön.

A negatív gondolatok az egészségünk legnagyobb gátjai

Az intellektust szüntelenül fejleszteni kell, hogy az érzelmeinket a legmagasabb fokon tudjuk átélni, megtapasztalni az igazi örömöt, a boldogságot,a szeretetet.A lélek szellem nélkül képtelen megkülönböztetni a léleképítőt a lélekrombolótól, megkísérthető. Tudnunk kell, hogy az egész világegyetemet a szellem világítja be. Hamvas Béla szerint: „A dolgok nem kívül keletkeznek, hanem belül, és nem alul, hanem felül, és nem a láthatóban, hanem a láthatatlanban.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..