home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Akiket visszavárnak
Összeállította: (Tha)
2011.06.01.
LXVI. évf. 22. szám
Akiket visszavárnak

A SztárKAlapAz Énekelt Versek XVI. Zentai Fesztiválján Orcsik Roland óbecsei születésű, Faludy- és Sinkó Ervin-díjas költő, az idei esemény díszvendége azt nyilatkozta: nagyszerűnek tartja ezt a rendezvényt, mert amikor a költészetről esik szó, mindenki csak azt ismételgeti, hogy a verseket...

A SztárKAlap

Az Énekelt Versek XVI. Zentai Fesztiválján Orcsik Roland óbecsei születésű, Faludy- és Sinkó Ervin-díjas költő, az idei esemény díszvendége azt nyilatkozta: nagyszerűnek tartja ezt a rendezvényt, mert amikor a költészetről esik szó, mindenki csak azt ismételgeti, hogy a verseket nem olvassák. Az ilyen megmozdulások viszont azt bizonyítják, hogy ha a költészet ''könyves” formája nem vonzza is a közönséget, mégis igény van rá. ''A mai este után ismét úgy gondolom, nem kell vészharangokat kongatni, mert a zene sok esetben visszahozza a verseket a köztudatba, közelíti a kortárs költészetet az emberekhez” - hallottuk a véleményét.
Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, aki a zsűri elnökének a szerepét is betöltötte, elmondta: a dalnokversenyt nemcsak azért szeretik, amit nyújt, hanem azért is, amit ígér. Ezzel bizonyára azokra a fiatalokra gondolt, akik évről évre mind többen és bátrabban jelennek meg ezen a rangos megméretésen, új színt, hangot és szellemiséget hozva a vetélkedőnek. Közülük néhányan - a már profinak számító, esetenként több lemezzel is rendelkező együtteseken kívül - kiérdemlik az ítészek dicséretét, esetleg egy-egy különdíjat vagy helyezést is, de útravalóként mindenképpen megkapják a biztatást: jövőre is visszavárják őket!
A felvidéki, farnadi Horváth Margit gitáros-énekes a maga 14 évével a legfiatalabb fellépőnek számított. Miután megismerkedett az énekelt versek műfajával, úgy döntött, hogy ő is megpróbálkozik dallamba foglalni a költeményeket. Három éve gitározik, és fél éve foglalkozik intenzívebben a versekkel. Célja, hogy felhívja a figyelmet a remek, de kevésbé ismert költeményekre is. Gondolatvilágára nagy hatással vannak klasszikus nagyjaik, József Attila és Ady Endre, a kortársak közül pedig Varró Dániellel tud a legjobban azonosulni.
A másik gitáros lány, Perišić Diana Újvidékről érkezett. A negyedikes gimnazista kicsi kora óta énekel, amint mondja, a népzenétől a szimfonikus metálig sok mindent kipróbált, de úgy érzi, hogy a pop-rock és a blues irányzatok állnak a legközelebb hozzá. A zeneiskolában zongorázni tanult, gitározni viszont azért kezdett el, mert a zongorát nehéz lenne magával cipelnie. Versek megzenésítésével nemrégiben kezdett el foglalkozni, és nagyon élvezi. Zentán a legjobb szóló énekhangért különdíjat kapott.
A fesztivál rendszeres látogatói előtt nem ismeretlen a csókai Urbán Ákos neve. A fiatalember a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának másodéves hallgatója. Mivel a tanulmányai egészen más utakra irányítják, zeneszerzésre és dalszövegírásra ''csak” hobbiként jut ideje. Az összeállításában ezúttal is szerepelt egy saját verse, melyet természetesen ő maga zenésített meg.
A szabadkai ikerpár, Brestyánszki Dina és Brestyánszki Bernadett alternatív etnodzsessze bájosan üde színfoltja volt a programnak, és különdíjat hozott nekik. Mindketten a Szabadkai Zeneiskola 3. osztályának a tanulói. Bernadett elsősorban csellón játszik, de fuvolázik és énekel is, Dina etnomuzikológia szakra jár, valamint énekel és hegedül. Felléptek már Szabadkán, Újvidéken, Oromon, Topolyán stb. Muzsikáltak performance-okon, kiállításmegnyitókon, jótékonysági és más koncerteken is.
A zombori Szlákó Cynthia (ének), Pogány Viktória (hegedű, ének), Cselenák Zsolt (zongora, ének) háromtagú csapata 2010 őszén alakult meg, habár már előtte is voltak közös bemutatkozásaik. Mindhárman a zombori Veljko Petrović Gimnázium és a Petar Konjović Zenei Középiskola harmadikos, illetve negyedikes diákjai.
A szabadkai SztárKAlap együttes - Bakos Evelin (zongora, ének), Dózsa Anita (hegedű, ének), Reéb Zsófia (ének), Szedlár Ágnes (ének) és Torok Orsolya (gitár, ének) - egy éve jött össze a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének apropóján. Valamennyien a szabadkai gimnázium tanulói. Azt mondják, a tanórák miatt elég nehéz összeegyeztetni a próbák időpontját, de szerencsére az iskolában is támogatják őket. Elnevezésük kedvenc viseletükből, a ''sztárka” tornacipőből ered, egyúttal azonban szeretnének kalapot is emelni az irodalom nagyjai előtt.
Az óbecsei Zengető zenekar elsődleges célja a nemzeti hangvételű versek megzenésítése, színpadra állítása. Az együttes 2009 óta működik, azóta kétszer nyert a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén. Helyi rendezvényeken, de külföldön is rendszeresen vendégszerepel. Csonka Balázs (harmonika), Jovánovity Péter (bőgő, ének), Sterbik László (hegedű, gitár, ének), Szabó András (gitár, szájharmonika, ének), Szerda Balázs (gitár, brácsa, ének) Tompa Mihály, Bogdán József és Tari István egy-egy versének az előadásával a harmadik díjat érdemelte ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..