home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
,,Akiket nem szabad elfelejteni’’
(tv.)
2013.11.06.
LXVIII. évf. 45. szám
,,Akiket nem szabad elfelejteni’’

Huszadik alkalommal helyezték el az emlékezés koszorúit a csúrogi dögtemetőnél az 1944—45-ben ártatlanul kivégzettek emlékére. Huszadik alkalommal emlékeztek meg azokra az áratlan magyarokra — férfiakra, asszonyokra, aggastyánokra, gyerekekre egyaránt —, akiket a második világháború végén a ,,felszabadító’’ partizánok végeztek ki.

Az áldozatok hozzátartozói, az emlékezők immáron nem a több ízben is megrongált, meggyalázott, majd újrafaragott fakereszt és kőtábla helyén imádkoztak az áldozatok lelki üdvéért, hanem az idén először a júniusban felavatott új emlékhelyen, ahol néhány hónappal ezelőtt Áder János magyar és Tomislav Nikolić szerb elnök is fejet hajtott.

A megemlékezésen az áldozatok emlékére állított szoborkompozíciónál elsőnek Teleki Júlia köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, a csúrogi új emlékhelyet emlékparkká kell alakítani — ezt a szerb állam megígérte —, ám a parkosítás mindmáig elmaradt. ,,Minden emlékezés egyben gyász is, ezt mindenkinek tisztelnie kell. A csúrogi áldozatok elsősorban a magyar nemzet áldozatai, akiket nem szabad elfelejteni soha.’’

Korsós Tamás Magyarország szabadkai főkonzulja beszédében elmondta: európai jelentőségűnek nevezhető, hogy a szerb törvényhozás a Vajdasági Magyar Szövetség kezdeményezésére és a Szerb Haladó Párt indítványára politikai nyilatkozatban ítélte el a kollektív bűnösség elvét. ,,Akkor azt hittük, hogy ez a lépés meghatározó lesz a két nép megbékéléséhez, és hamarosan számtalan további követi majd. Ehelyett azt láttuk, hogy gesztusaink válasz nélkül maradtak. A szerbiai társadalom tudatában és a szerb médiában az önvizsgálat és a gaztettek beismerése helyett a hős partizán romantika és a magyar fasiszta gonosztevők hamis sztereotípiája él tovább. Itt állunk értetlenül. Szerbia Magyarország erőteljes támogatásának is köszönhetően hatalmas lépést tett az EU-integráció felé, de ez nemcsak a gazdasági integráció, hanem a jog és az igazságosság térsége is. Ugyanakkor Szerbia legfőbb méltóságainak a nyilvánosság előtt tett ígéretei és az azóta tartó folyamatos hitegetések ellenére nyoma sincs a Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét kimondó határozatok hatályon kívül helyezésének’’ — mondta Korsós Tamás, majd hozzátette, hogy a szerb kormány folyamatosan technikai okokra hivatkozik, azért nem tudja ígéreteit teljesíteni. A megemlékezésen beszédet mondott Mina Jurišin, az 1942 Razzia Emlékbizottság titkára is. Szavai szerint minden ártatlan áldozatról meg kell emlékezni vallási, nemzetiségi hovatartozására való tekintet nélkül. ,,1944-45-ben a nagyszámú magyar vértanún kívül más nemzetiségűek is áldozatául estek a terrornak’’ — mondta Jurišin. A megemlékezésen az áldozatok lelki üdvéért ft. Brasnyó Ferenc kishegyesi esperes plébános mondott imát, ezután ki-ki elhelyezte az emlékműnél a kegyelet koszorúit: Légvári Sándor az édesapja emlékére, Korsós Tamás főkonzul és Pásztor István a VMSZ nevében, Zsoldos Ferenc a Magyar Nemzeti Tanács nevében, a Tartományi Képviselőház nevében Dušan Jakovljev alelnök, a Csongrád megyei önkormányzat nevében Magyar Anna, a szabadkai VMSZ nevében pedig Kern Imre, majd a kishegyesi és nagybecskereki önkormányzatok, a Vajdasági Magyar Polgári Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Magyar Egységpárt és a Magyar Remény Mozgalom képviselői következtek, valamint más hazai és magyarországi szervezetek és egyesületek tagjai, a politikai pártok, önkormányzatok, civilszervezetek és magánszemélyek is elhelyezték az emlékezés virágait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..