home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ahol minden a hurkáról és a kolbászról szólt
Tóth Tibor
2022.11.30.
LXXVII. évf. 48. szám
Ahol minden a hurkáról és a kolbászról szólt

A hétvégén újra benépesült a Kontakt Kft. udvara, mivel Adorján Helyi Közössége, valamint az Adorján Művelődési Egyesület szervezésében tizenegyedik alkalommal tartották meg a település legnevesebb eseményét, a Nemzetközi Hurka- és Kolbászfesztivált. Az idén 97 vajdasági és 20 magyarországi, erdélyi, székelyföldi, valamint felvidéki csapat versengett, hogy elnyerje a legfinomabb hurka és kolbász készítőjének járó címet. A rendezvényen az idén is több ezer ember fordult meg a nap folyamán.

A fesztivál már a kora reggeli órákban megkezdődött, amikor hagyományos módon levágták és szalmával megpörkölték a disznót. A ma már egyre ritkábban látható pörkölési mód nagy érdeklődést keltett, a böllért nagyon sokan körülállták, és telefonjukkal fotózták a nem mindennapi eseményt. A 117 benevezett csapat hamarosan megkapta az 5 kg kolbászba való húst és a hurka elkészítéséhez szükséges, szintén 5 kg belsőséget, valamint a fél-fél disznófejet. A megnyitó után — ahol Borsos Csaba szervező és Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár üdvözölte a jelenlévőket — a szakácsok felkötötték kötényüket, összeszedték minden tudásukat, és belevetették magukat a munkába. Mindenki hagyományos módon, saját recept alapján keverte be a kolbászhúst és a hurkát, melyet tizennégy tagú bírálóbizottság értékelt, Varbai Andrással, a Chef Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Egyesület elnökével az élen. Varbai elmondta, nehéz dolguk van, hiszen több mint száz mintát kell megkóstolniuk, és minden bizonnyal ízletes ételek kerülnek eléjük, melyekből nem lesz könnyű választaniuk.


Disznópörkölés hagyományos módon

— A kolbász és a hurka titka tájjellegű. Az észak-bácskaiak csak sót és borsot tesznek a hurkába, míg Bánátban lestyánnal és egyéb fűszerekkel is ízesítenek. A kolbász fűszerezése Észak-Bácskában sóval, pirospaprikával, borssal, fokhagymával, köménymaggal történik, a Tisza túloldalán hasonlóképp fűszereznek, de paprikát nem használnak — mondta.

Adorján egyik testvértelepülését, a Keszthely mellett fekvő Cserszegtomajt tizenegy tagú baráti kör képviselte a fesztiválon.

— Másodszor vagyunk itt, legutóbb éremmel tértünk haza. A társaság ínyenc, szereti a finom falatokat. A hagyományos hurka és kolbász mellett véres hurkát is készítünk, amire nem sokan vállalkoznak. Ehhez hoztunk vért, tehát Magyarországon tenyésztett állat véréből és vajdasági sertés belsőségeiből próbálunk finomságot összerakni. A hagyományos hurkába és kolbászba sót, borsot és majoránnát keverünk, tehát azokat az alapanyagokat, amelyeket nagymamáink és nagypapáink is használtak. A mennyiséget saját ízlésünk alapján állítjuk be — mondta Bartha Gábor, a csapat vezetője.


A cserszegtomaji csapat

Erhard Gyulát, a szintén testvértelepülés Csanytelek polgármesterét akkor szólítottam meg, amikor éppen felgyűrt ingujjal keverte a kolbászhúst.

— A hurkából és a kolbászból olyan ízt szeretnénk kihozni, amely valamelyest hagyományos, mégis egy kissé változatos. Bízunk a böllérekben, remélem, sikerrel járunk. Bedaráljuk a húst, előkészítjük az abálnivalót, és következik a legfontosabb művelet, a fűszerezés. Egyedi fűszereket használunk, de nem térünk el a hagyományos módszertől sem. Annyit elárulhatok, hogy a böllér szerint minden jó fűszerezettség alapja a fahéj. Településünk környékén falunapok és egyéb ünnepségek alkalmával általában pörköltet készítenek, a disznótoros versenyek nem igazán jellemzőek — mondta a polgármester, aki hattagú csapattal érkezett a fesztiválra.


9000 kolbászt és 1000 hurkát osztottak szét a látogatók között

A magyarkanizsai Hangya Rudolf ugyancsak hattagú csapattal nevezett be a versenyre. Elmondása szerint már öt éve fontolgatják a fesztiválon való indulást, és végre rászánták magukat, hogy kipróbálják kulináris tudásukat az erős mezőnyben. A sülteket hagyományos módon készítik, bármiféle extrák nélkül, hiszen az elődeink által bevált recepttől nem kell eltérni.

Az Egerből érkező Tóth Sándor már rutinos versenyzőnek számít, mivel hetedik alkalommal látogatott el Heves megye szívéből Adorjánra.

— Eger és Gyöngyös környékének ízvilágát próbáljuk beletenni a kolbászba és a hurkába. A kolbászhúst jól megpaprikázzuk, emellett só, bors, fokhagyma és köménymag kerül bele. Nyolc tagot számláló csapatommal szeretjük az ilyen rendezvényeket, mivel találkozhatunk a határ túloldalán élő barátainkkal, de olyan magyarországi csapatokkal is, amelyekkel otthon nem futunk össze.

A kis faluban tartózkodók száma ezen a napon megtízszereződik, hiszen a fesztivál hangulata, kínálata és nem utolsósorban a koncertek messzi tájakról is a Tisza-parti településre csábítják az érdeklődőket.


Készül az ízletes kolbász

— Szervezőként mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindenki jól érezze magát, talán ebben rejlik a fesztivál sikere. A rendezvényre látogatóknak 9000 adag kolbászt és 1000 adag hurkát készítünk. A 117 csapatra való tekintettel a belsőségek végett ugyanennyi disznót vágtunk le, viszont feldolgozásra és szétosztásra 26 sertésnek a húsát használtuk fel. Nyereményalapunk több mint 6000 euró értékű, és a többi közt 1 tonna brikettet, ekét, kerékpárt és más értékes ajándékokat is tartalmaz — mondta Borsos Csaba, a rendezvény szervezője.

Az eseményt mezőgép-kiállítás és kirakodóvásár is gazdagította. A díjátadó után — a legjobb kolbászt a csantavéri Orovec János készítette Maja nevű csapatával — Balázs Pali, A Jó Laci Betyár, Gajda Gréta és Repecki Tifani, valamint a Magna Cum Laude produkcióit élvezhette a nagyszámú közönség.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..