home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ahol életeket alkotnak
JUHÁSZ Gábor
2023.04.03.
LXXVIII. évf. 13. szám
Ahol életeket alkotnak

Tavaly szeptember óta működik Szabadkán a néhány évvel ezelőtt felszerelt Mesterséges Megtermékenyítési Központ. Az első eredmények kecsegtetőek, hiszen a nyolc részt vevő páciens közül kettőnél megvalósult a terhesség, háromnál pedig sikeresen lefagyasztották a megtermékenyített petesejteket, és bizakodva várják a beültetést.

A központ megálmodója, megvalósítója és vezetője, dr. Aleksandar Radulović szerint nagy jövő áll a szabadkai program előtt, hiszen itt a páciensek a vizsgálatoktól a megtermékenyítési folyamaton, a terhesgondozáson át egészen a szülésig egy intézményen belül és egy szakember vezetésével mindent megkaphatnak.

Sok pár életét keseríti meg az a probléma, hogy szeretnének gyereket, de évekig nem sikerül a teherbe esés. Közéjük tartozik a szabadkai Mirjana Ribić és párja is. Két évig természetes úton próbálkoztak gyermeknemzéssel, de sikertelenül. Nőgyógyásza javaslatára először Újvidéken, majd Szabadkán fordult a Mesterséges Megtermékenyítési Központhoz.

— Itt egy jól szervezett csapat várt. Nővérek, akik kedvesek, szeretik a munkájukat. Egy pillanatig sem éreztem azt, hogy más volnék, nem volt olyan érzésem, hogy olyan dolgot csinálok, amely nem természetes. Mindvégig bátorítottak. Valóban csak a legjobbakat mondhatom el az orvosokról és az egész csapatról. Egy nagyon szép élményben van részem, és ez meghozta a gyümölcsét is, mert már a várandósságom ötödik hónapjában járok. Nagyon jól érzem magam, a doktor úr és a nővérek gondoskodnak rólam.

A szabadkai Mesterséges Megtermékenyítési Központba Szerbia egész területéről lehet jelentkezni. A pároknak a kérelmükkel először a választott nőgyógyászukhoz kell fordulniuk, aki megállapítja, hogy gondjuk van a termékenységgel. Ezután az illetékes bizottsághoz, mely eldönti, hogy bekerülhetnek-e az állami programba. Ha pozitív az elbírálás, akkor kiválaszthatják, melyik klinikán szeretnék elvégeztetni a mesterséges megtermékenyítést.

A központban a nővérek szinte baráti viszonyt ápolnak a páciensekkel — vallja Dejana Čalić, a szabadkai Mesterséges Megtermékenyítési Központ főnővére. 24 órán keresztül rendelkezésükre állnak, és mindenben segítik őket. A mesterséges megtermékenyítés folyamán a leendő kismamák állandó felügyelet alatt vannak, és mintegy tíz vizsgálaton esnek át.

— Nálunk jelentkeznek, hogy a petesejteket stimuláljuk, majd amikor a doktor úgy ítéli meg, hogy eljön a petesejtek leszívásának a napja, a nőgyógyászunk végzi el a nővér segítségével. Ezután a laboratóriumba küldjük, ahol az embriológusaink feldolgozzák a petesejteket az ondósejtekkel együtt. A páciensünknek a harmadik vagy az ötödik napon jelentjük, hogy elvégezzük az embrió beültetését, ha sikeres volt a megtermékenyítés — magyarázta a főnővér.

A megtermékenyítést az embriológusok végzik laboratóriumi körülmények között. A szabadkai központ munkáját a kezdetek óta segíti a világ egyik legnagyobb szaktekintélye, Alfred Kniewald. A horvátországi származású, Németországban élő szakember a régió számos mesterséges megtermékenyítési központjának kialakításánál bábáskodott, de Ausztráliában, Japánban és Izraelben is felnéznek tudására.

— Három évvel ezelőtt kapcsolódtunk össze szakmailag Radulović doktorral — mondja az embriológus. — Már ismertük egymást Németországból, amikor Giesenben dolgozott. Nem volt számomra ismeretlen a munkássága, hogy meg akarta valósítani ezt a központot, és amikor megteremtődtek rá a feltételek, együtt indítottuk meg a munkát. Korábban a feleségemmel, aki az első mesterséges megtermékenyítést végezte Németországban, mintegy huszonöt ilyen központot segítettünk az indulásban és a megfelelő szakemberek kiképzésében.

A világhírű professzor azt is elmagyarázta, a gyakorlatban hogyan történik a mesterséges megtermékenyítés:

— Amikor elvégeztük a leszívást, kiválasztjuk azokat a petesejteket, amelyek készen állnak a megtermékenyítésre, egyesítjük a spermasejtekkel, és várunk 16—18 órát, hogy megállapíthassuk, megtörtént-e a megtermékenyítés. Ez olyan, mint amikor elképzelünk egy labdát, melyben van két magocska. Ez annak a bizonyítéka, hogy a reakció megtörtént. Külön megjelent a petesejt és az ondósejt magja, majd a két mag egyesül, összevegyülnek a kromoszómaanyagaik, és már egy új alany jön létre. Az újonnan kialakult sejt elkezd osztódni, ami a következő 8—10 órában be is következik. Ha a mikroszkóp alatt megnézzük, látható a két sejt, 10—16 órával később már négy van, majd nyolc, tizenhat, harminckettő, tehát mértani sorozatban szaporodnak. Az ötödik napon már hatvannégy van, és ez már szövetnek számít. Ezután létrejön az embrioblaszt, a trofoblaszt, mely a megtermékenyített petesejtet a méh falához csatolja. Ez a pillanat a végső ideje annak, hogy egy katéter segítségével visszajuttassuk a méhbe. Ezt a műveletet már a nőgyógyász végzi, és ezután azt figyelik, hogy az anyaméh befogadja-e az embriót. Ha minden jól végződik, sikeres lesz a terhesség — magyarázta az embriológus. Véleménye szerint a szabadkai Mesterséges Megtermékenyítési Központ technikailag felveszi a versenyt a régió bármely hasonló intézményével, hiszen egy nagyon jó csapat működik ott.


dr. Aleksandar Radulović

A központ több mint tízéves várakozás után tavaly szeptemberben kezdte meg az érdemi munkáját, ami a megálmodója, dr. Aleksandar Radulović kitartásának, kapcsolatainak köszönhető:

— Az elején a Belgrádi Nők Klubjának diplomatakórusától kaptunk egy 40 000 euró értékű négydimenziós ultrahangos berendezést, a következő adomány pedig Magyarország belgrádi nagykövetsége által érkezett, mégpedig két inkubátor az embriók tárolására 25 000 euró értékben. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatásával két alkalommal kaptunk különféle berendezéseket, Szabadka Város Önkormányzata az átépítési munkálatokat támogatta. A teljes beruházás csaknem félmillió euró értékben valósult meg. Merem állítani, hogy a szabadkai központ azonkívül, hogy a legszebb, egyúttal a legfunkcionálisabb is az országban. Nyolc transzfer volt, melyet visszatettünk az embriókból. Ebből két terhesség lett, és három megtermékenyített petesejtet lefagyasztottunk az ötödik napra, ami azt mutatja, hogy nagyon jól dolgozik a labor. Ezeket egy kedvező ciklusban beültetjük a pácienseknek. A nemrég elindított második csoportba tizenöt páciensünk tartozik, ahol már van egy sikeres terhesség. További két pozitív eredmény van, tehát sikerült a terhesség, és a többinél is biztatóak a leletek. Ezek az eredmények kiemelkedőek, hiszen a világban már a 30 százalékos megtermékenyítési eredmény is sikeresnek számít. A meddőség legjelentősebb oka, hogy a nők kitolják a szülés időpontját. Egyre többen akarnak előbb karriert beindítani, egzisztenciát megteremteni, és csak a 35. vagy a 40. életévük körülre tervezik a gyermekvállalást. Ebben az életkorban genetikai jellegű problémák és egyéb rendellenességek is felléphetnek a szervezetben. A 35. és a 40. életév között jelentősen csökken a termékenység a nőknél, mert csökken a petesejtek száma, gyakran a meglévő petesejtek is rendellenességet mutatnak, aminek az a következménye, hogy ha meg is történik a megtermékenyülés, nem alakul ki megfelelő embrió. A meddőség egyéb okai nőknél a védelem nélküli korai szexuális élet, valamint a nőgyógyászati vizsgálatok elmulasztása. A kezeletlen fertőzések petevezeték-elzáródáshoz és a peték rendellenes működéséhez vezethetnek. A férfiaknál egyénfüggő a termékenységi gondok kialakulása, viszont tudományosan bizonyított, hogy az 52. életévük után megnövekszik a genetikai rendellenességek száma. Gyakori ok még a spermiumok számának csökkenése, amit tovább fokozhat az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a munkakörnyezet hatása, a stressz. Emellett a hormonkezelt élelmiszerek is hatással vannak a reproduktív képességre.

Szerbiában 43 éves korig meghatározatlan számú mesterséges megtermékenyítési próbálkozást lehet elvégezni az állam költségére. A Szabadkai Közkórházban működő Mesterséges Megtermékenyítési Központban az első vizsgálatoktól a megtermékenyítési folyamaton és a terhesgondozáson át egészen a szülésig egy intézményen belül és egy szakember vezetésével mindent megkaphatnak a programba jelentkező párok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..