home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ahol a kortárs improvizatív zene gyökerei összeérnek
(gyg)
2013.09.11.
LXVIII. évf. 37. szám
Ahol a kortárs improvizatív zene gyökerei  összeérnek

Szeptember 12-e és 14-e között kerül sor a XIX. Magyarkanizsai Jazz fesztiválra

Noha több olyan hír is felröppent, hogy a gazdasági körülmények és egyéb okok miatt a továbbiakban elmarad a Magyarkanizsai Jazz Fesztivál, az előző évekhez képest némi változtatásokkal ugyan — részben megújult arculattal és szervezőcsapattal —, de továbbra is él.
A változások elsősorban annak tulajdoníthatók, hogy az eddigi igazgatója, Bicskei Zoltán visszavonult az immár nagykorú esemény szervezésétől. Gyökeres változásoktól azonban nem kell tartanunk, hiszen az új művészeti vezető, Dejan Vujinović is arra törekszik, hogy a rendezvény, s általa Magyarkanizsa megőrizze a hosszú évek során áldozatos munkával kialakított specifikus helyét a jazz világában.
Az idei programsorozatban — amely szeptember második hétvégéjén, 12-étől 14-éig kerül megrendezésre — kiállítás, színházi előadás, koncertek és úgynevezett free session, vagyis a hazai és külföldi előadók spontán összeállásából születő szabad improvizatív zenélés is helyet kapott. A műsoron végigtekintve már ismerősen csengő nevekkel és olyan előadókkal is találkozhatunk, akik most először látogatnak el a Tisza-parti kisvárosba.
A XIX. Magyarkanizsai Jazz Fesztivál nyitóünnepsége szeptember
12-én, csütörtökön lesz. Este fél 8-kor nyílik meg Nagy József Fotogramok című kiállítása a Dobó Tihamér Galériában. A rendezvény hivatalos megnyitója a Művészetek Házában lesz 20.15-kor. Este fél kilenckor ugyanitt a Jel Színház Woyzeck, avagy a szédület karcolata című előadása következik, 22 órától pedig a német—amerikai Matthias Schubert és Hamid Drake duó lép színpadra. Pénteken az angliai Trevor Watts és Veryan Weston duó, majd a szerb és magyar zeneművészekből összeállt Mezei Szilárd Septet koncertezik. Szombaton este a cseh Miroslav Vitouš és Jiří Stivín duó, valamint a magyarországi Grencsó Collective Celebration lép fel. Az örömzenélésre a fesztivál mindhárom napján éjjel fél 12-től az Art Caféban kerül sor.
Igazi összművészeti kavalkád várja tehát a jazz iránt érdeklődő közönséget a hétvégén Magyarkanizsán. Jegyek a helyszínen kaphatók, illetve a jazzire@gmail.com e-mail címen rendelhetők meg. Az egy napra szóló belépő ára 300 dinár.
A fesztivál főszervezője a Kanizsai Kör Művészeti Műhely. Támogatói a Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság, a Nagy József Regionális Kreatív Műhely, Magyarkanizsa község, Magyarkanizsa helyi közösség, valamint a Natural kft. Magyarkanizsa. 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..