Ahol a keskeny síkságokat magas hegyek veszik oltalmukba

Ahol a keskeny síkságokat magas hegyek veszik oltalmukba

A Vöröskereszt liechtensteini szervezete és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös programjának keretében — ez utóbbi a Nagybecskereki Püspökségi Caritas közvetítésével volt jelen — tizenhat torontálvásárhelyi kisdiák és négy kísérője szeptemberben háromhetes üdülési programban vett részt Liechtensteinben.

A pluszmunkát Gyurits Kotormán Mária és Szabó Rozália — Cecília nővér katolikus hitoktatókon kívül Hlebec Irén és Tóth Horváth Andrea tantárgypedagógusok vállalták — teljessé téve mindezt a gazdag és naprakész helyszíni beszámolók internetes publikálásával. Az otthoniaknak, illetve minden jóakaratú érdeklődőnek, akinek közvetlen és közvetett támogatása nélkül aligha valósulhatott volna meg ez az utazás.

A csoport Budapestről, a Keleti pályaudvarról vonattal érkezett meg Buchs állomásig, majd „jött” a szállásfoglalás meg a felejthetetlen kalandok sora.   

A vendégek egy erre a célra kialakított gyermekcentrumban kaptak helyet, ahol csak ők tartózkodtak. Mi több, a külföldi partner nemcsak szállásukról, étkezésükről és a ruházat helyben való tisztításáról gondoskodott, de a kisdiákok és kísérőik sokrétű, kulturális és természetismereti kirándulásairól is. Liechtenstein hercegség Ausztria és Svájc között fekszik. 160 négyzetkilométer területen. Ott, ahol a keskeny síkságokat magas hegyek veszik oltalmukba.

Emellett a vonatjegyeket, az utazási biztosítás költségeit, sőt, még a Torontálvásárhely és Budapest közötti táv biztonságos megtételéhez szükséges — önerőből ugyan, de flottul megszervezett — oda-vissza utazás díját is megtérítették a vendéglátók.

Mindeközben a szakmai kísérők a tanulási programot szervezték meg, hogy azért mégse legyen annyira nagy a lemaradás a hazatérés után.

A csoport az egyik délutánon látogatást tett a nagyhercegi palotában Vaduzban, itt a Vöröskereszt liechtensteini szervezetének elnöke, a hercegnő látta vendégül a gyerekeket. A kastély megtekintése után a diákok rövid műsorral kedveskedtek a vendéglátónak.

Összeállításunk képanyagát Tóth Horváth Andrea tanárnő naplójegyzeteiből (Kalandnaplo-2018.blogspot.com) kölcsönöztük.


Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ahol a keskeny síkságokat magas hegyek veszik oltalmukba
Bánáti Újság
Ahol a keskeny síkságokat magas hegyek veszik oltalmukba
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.06.02.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink