home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Agroblokk
Dudás Viktor
2020.05.11.
LXXV. évf. 19. szám
Agroblokk

Export a vírus idején — Mi újság a határban és a gyümölcsösben?

Export a vírus idején

Szerbia a kialakult helyzet alatt megannyi terményt szállított külföldre. Mezőgazdasági és élelmiszeripari cikkekről van szó, főként tengeriről. A termések közül a kukorica mellett exportáltunk még almát, körtét, birsalmát és egyéb gyümölcsöt, valamint búzát, kenyeret, péksüteményt.

Több ország tiltja a kukorica exportálását, a többi közt Románia, Oroszország és Ukrajna is. Szerbia azonban március 15-e és április 15-e között 880 millió euró értékben vitte külföldre terményeit. Az idei adatok nem térnek el sokban a tavaly ez időben mért számoktól. A kialakult helyzet sem volt rájuk különösebb hatással, ez a szám ugyanis 1,14 milliárd euró volt az elmúlt évben.


Illusztráció (Pixabay.com)

Mint már említettük, a legnagyobb mennyiségben kukoricát szállítottunk ki, egy hónap alatt nem kevesebb mint 35 millió euró értékben.

A vámhatóság szerint a következő országokba jutott a terményeinkből, csak hogy néhányat említsünk: Németország, Románia, Oroszország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Horvátország, Franciaország, Törökország és Kína.

Németországba 83, az Egyesült Királyságba 78, Horvátországba pedig 34 millió euró értékben szállítottunk a kiváló minőségű mezőgazdasági és élelmiszeripari cikkeinkből.

Az Újvidéki Terménytőzsde adatai szerint az elmúlt hónapban a nagy kereslet ellenére nem növekedett a kukorica ára. Kisebb-nagyobb ingadozásokkal egész áprilisban tartotta a 15,80 dináros adó nélküli árát (ez minden járulék után 17,38 dinárt tesz ki).

 

Mi újság a határban és a gyümölcsösben?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására Horkai Zsolt bácsfeketehegyi termelőt kértem fel, aki mind a szántóföldi növények, mind a gyümölcsfélék termesztésében jeleskedik.

— A határban a tavaszi vetések vége felé járunk. A napraforgót és a kukoricát már két-három-négy leveles állapotban is láttam. Azok a magok, amelyek idejében el lettek vetve, és nedves földbe kerültek, megindultak csírázni, nagyon szépen kelnek. Jelenleg különösen száraz a termőföld, így akiknek nem sikerült megfelelő nedvességű talajba vetniük a növényeiket, azok bizony nagyon várják az esőt. (Cikkünk megírásának pillanatáig még nem esett — a szerző megj.) Bizonyos terményeken, például a búzán és az árpán szemmel látható a nedvesség hiánya. Egyes táblák nagyon rosszul festenek. Vidékünkön áprilisban 35—40 mm csapadék szokott hullani, de ez az érték egyelőre csak 2 mm. A tavalyi évtől kezdve felhagytam a szántással, és áttértem egy minimális műveléses módszerre. A talajéletet szerettem volna aktivizálni, hogy feljavítsam a minőségét. Némelyek számára furcsának tűnhetnek a parcelláim, hiszen a kukorica után sok helyen napraforgót vagy tengerit vetettem, és a takarónövényes parcellákon is megannyi növényi maradvány látható a felszínen. Ez senkit se tévesszen meg, mivel ezek a maradványok csökkentik a kipárolgást. Az idei vetéskor, amikor ellenőriztük, hogy milyen mélységben hatolunk a talajba, a kaparásoknál felfigyeltünk arra, hogy vannak földigiliszták, amit eddig nem tapasztaltam. A gyümölcsösökben a helyzet a következő: a barackot sajnos súlyos fagykár érte. Mutatóba ugyan lesz, de ez csak a család igényeit fogja kielégíteni. Meggyből viszont egyelőre nagyon szép termés mutatkozik. A virágzás időszakában előnyösek voltak az időjárási tényezők, de messze van még a szüret, nem szeretnék elhamarkodottan nyilatkozni ez ügyben.

* Hogyha nem tévedek, itt a prima meggyről van szó.

— Igen. Ez egy nagyon ellenálló faj. Május végén, június elején érik be, s válik szedhetővé. Ez egy közepes méretű és keménységű meggy, mely érett állapotában sötétbordó vagy már-már fekete színű is lehet. A leve mellesleg nagyon erősen festő, és különösen magas az antioxidáns-tartalma. Kedvező a cukor-sav aránya, s mindez egy kellemes ízzel párosul, így, mondhatni, mindennemű feldolgozásra alkalmas.


Horkai Zsolt (fotó: Facebook)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..