home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Adai sportkörkép
Tóth Tibor
2014.03.19.
LXIX. évf. 12. szám
Adai sportkörkép

Tavaly április 12-e óta Körtvélyesi Tícián személyében új igazgató került az Ada községi Sport– és Testnevelési Központ élére. Az aktív sportolóként is figyelemreméltó eredményeket elérő, a Kanizsa férfi-asztalitenisz csapatában jelenleg is játszó fiatalemberrel az adai sport helyzetéről, tervekről, elképzelésekről beszélgettem.

— Klubjaink nagy része sikeres évet zárt. Kiemelném a Halász József Női Kézilabdaklubot, mely az I. ligában játszik, és nagyon közel került a Szuperligába való jutáshoz. A legfiatalabb a mezőnyben, tagjainak zöme húsz év alatti, sőt már tizennégy-tizenöt évesek is játszanak az első csapatban. A saját utánpótláscsapataikból kikerülő fiatalok alkotják az együttest, mindössze egy vidéki játékosa van, aki már régóta Adán lakik. Évről évre sajnos egyre több kiválósága hagyja el a klubot, és ez nemcsak a felnőtt–, hanem már a korosztályos csapatokra is jellemző. A tavaly tartományi bajnok és országos második tizennégy éven aluli korosztályos csapatunkból a legjobb három játékos Magyarországra távozott. Ez nagyon megnehezíti a dolgunkat, de a klubban szerencsére kiváló szakemberek dolgoznak, az utánpótlás tömeges, így a távozókat mindig pótolni tudják. Kiemelném a szintén I. ligás Mlinprodukt Asztaliteniszklubot, mely jó eséllyel pályázik a Szuperligába való jutásra. Az első csapattal és az utánpótlással Branko Anušić személyében egy kiváló — Adára nősült —, jelenleg a Szuperligában a Kikindában játszó szakember foglalkozik. Igaz, hogy a moholi Partizan Birkózóklub tavaly alakult meg, de már több versenyről is érmekkel tért haza. A birkózásnak korábban gazdag hagyománya volt Moholon, és külön öröm számomra, hogy ez a sport újra létezik, tömeges és eredményes. A Potisje Pletex férfi kézilabdázói a vajdasági rangfokozatban játszanak. Utánpótláscsapataik rendszeresen eljutnak a tartományi és az országos döntőkre, ott is nagyon kemény munka folyik tehát. Női és férficsapataink is rangos nemzetközi tornákat szerveznek, melyek lebonyolítása az idén még gördülékenyebbé válhat, hiszen a 650 férőhelyes, modern, minden igényt kielégítő moholi sportcsarnok átadásával immár két csarnoka van a községnek. Van sportpanziónk, készül a kollégium is, növekszik tehát a szálláskapacitásunk, és akár többnapos versenyeknek is a házigazdái lehetünk. A többi sportklubbal is elégedettek vagyunk, hiszen községünkben legalább tizenöt olyan egyesület működik, amely nagy számban foglalkoztatja a fiatalokat, és eredményeket is elér.

• A községi költségvetésből az idén mennyi jut sportra?

— A tavalyi évhez hasonlóan az idén is 6 millió dinárt irányoztak elő, melyet a klubok között osztanak szét. Ezenkívül más juttatások is vannak, melyek nem szerepelnek ebben az összegben. Például az önkormányzat a sportcsarnok használatáért közvetlenül az iskolának fizet, mintegy 2 millió dinárt. Továbbá a 6 millióban nincsenek benne a sportösztöndíjak és a jelentősebb versenyek megrendezésére szánt pénzek sem. Ha ezt mind összeadjuk, akkor a sportra fordított összeg eléri a 14-15 millió dinárt is.

• Mi alapján rangsorolják a klubokat a támogatás elbírálásakor?

— Az eredményeket, a rangfokozatot és a tömegességet vesszük figyelembe. Sajnos nincsenek olyan cégek, amelyek több tízezer euróval támogatnák a klubokat. Az adai vállalkozók lehetőségeikhez mérten segítenek, de a főtámogató a legtöbb esetben az önkormányzat, mely a fennmaradásról és a működési feltételekről gondoskodik. A jelentősebb eredmények eléréséhez azonban a kluboknak támogatót kell találniuk. Ha az említett két egyesületünk a Szuperligába jut, a többi klubtól akkor sem vehetünk el pénzt, hiszen ők is foglalkoznak utánpótlással, és eredményesek is. Mivel az a tendencia, hogy a sportra országos szinten egyre kevesebb jut, mi egyre inkább az önállósodás felé irányítjuk klubjainkat. Próbáljanak meg pályázatokból és más forrásokból is pénzt szerezni, vagyis próbálják meg „eladni magukat”. Az önkormányzat és a sportközpont a fennmaradásukról és a működésükről gondoskodik, az előrehaladás érdekében azonban a kluboknak is tenniük kell.

• Milyen fejlesztésekre, beruházásokra került sor az elmúlt évben a községben?

— Jelentős beruházás az asztalitenisz-terem felújítása. A padlózat megsüllyedt, újra kellett betonozni, kiegyenlíteni az aljzatot, és új parketta is került rá. Tervben van a kinti, baraparti általános iskola és a benti iskola tornatermének felújítása, emellett rendbe hozzuk, és új tartalmakkal látjuk el a sportpanziót. A sportolók felkészítése céljából igénybe vett fitnessztermet kibővítjük, és megfelelő szakember bevonásával a lakosok is használhatják majd. A szobákat jobban felszereljük, számítógépeket, laptopokat vásárolunk. Nemcsak a nyári periódusra összpontosítunk, amikor sportolók tartózkodnak a panzióban, hanem más csoportokat is szeretnénk mozgósítani. Nemrégiben átadták a moholi sportcsarnokot, amely a legkorszerűbb követelmények alapján épült. A korábbi tervek szerint ott egy tornaterem lett volna, az oktatási intézmény igazgatója azonban úgy gondolta, ha már belekezdenek valamibe, akkor próbáljanak meg létrehozni egy minél nagyobb és modernebb létesítményt. Az elképzelést a tartománnyal, a Nagyberuházási Alappal és az önkormányzattal közösen sikerült véghez vinni, így átadhatták a teljesen felszerelt, nemzetközi mérkőzések megtartására is alkalmas sportlétesítményt.

A falvakat sem hanyagolják el

• A községhez tartozó településeken adottak-e sportolási feltételek?

— Településeinken is szervezünk sporteseményeket. Völgyparton hagyományossá vált egy focitorna, melyet általában az Európai Unió napján rendezünk meg. Aktív vakáció néven megnyertük a Tartományi Ifjúsági– és Sporttitkárság egyik pályázatát. Ennek köszönhetően a Törökfalun élő fiatalok egy hónapon át előadásokon és képzéseken, majd egy kézilabdatáborban vehettek részt. Megtanulták a sportágban használatos alapfogalmakat, gyakorlatokat, és a szülők jelenlétében egy mérkőzést is játszottak egymással. Labdákat, mezeket, felszerelést vásároltunk, s ezek mind a faluban is maradtak. A tábor óta az adai férfi-kézilabdaklub heti két edzést tart Törökfalun, az ígéretes játékosok pedig egy idő után átkerülnek Adára. A pályázatnak hála a nők, a lányok aerobikedzésen is részt vehettek, s úgy tűnik, ez a sportág továbbra is jelen lesz a településen. A kispályás labdarúgásnak már nagy hagyománya van, az idén 15. alkalommal kerül sor a focitornára. A testnevelőtanárokat tömörítő egyesület pályázaton nyert pénzből röplabdaiskolát indított Mo-holon, emellett röplabda–, kosárlabda– és labdarúgótornát is rendeztek a településen.

• A legjobb sportolók kapnak ösztöndíjat?

— Nyolc fiatal kapott 6000 dinárnyi, egyszeri támogatást. Követelmény volt, hogy az ifjú sportolók Ada községbeli klub tagjai legyenek. Készítettünk egy honlapot is, mely a www.sportada.rs címen érhető el. Az oldalon minden községbeli klub megtalálható, fontosabb adatok, képek kerülnének fel róluk, és napi híreket is szívesen fogadunk.

• Mennyire nehéz a fiatalokat bevonni egy-egy sportegyesület munkájába?

— A fiatalok érdeklődnek a sport iránt, és igen sokan aktívan sportolnak is valamelyik egyesületünkben. Nagy gond viszont, hogy gyorsan elhagyják a klubokat, és pályafutásukat máshol folytatják. Például a kézilabdázók között többen is vannak, akik még be sem fejezik az általános iskolát, máris Magyarországra távoznak, ahol ingyen oktatást, étkeztetést és szállást nyújtanak számukra. Vannak, akik anyagi okok miatt mennek el, és vannak, akik úgy gondolják, odaát jobban fejlődhetnek. A labdarúgásra is jellemző a fiatalok korai távozása. Nem biztos, hogy ez a helyes út. Tapasztalatom alapján állítom, hogy az itteni sportoló, bárhova megy is, ott idegennek számít, és nem úgy törődnek vele, mint itthon. Valamit ki kellene találni sportolóink itthon tartása érdekében. Lehet, hogy együttműködési megállapodást kellett volna kialakítanunk más klubokkal, s ha a fiatal átigazolna is egy másik egyesületbe, annak lenne anyagi vetülete. A pénzt újra vissza lehetne forgatni az utánpótlásba, a klubba. A község a sportoláshoz megadja a szükséges támogatást, de a színvonalasabb versenyzéshez, eredményekhez már a szülőknek és a vállalkozóknak is be kell szállniuk — zárta a beszélgetést Körtvélyesi Tícián.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..