home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
A zene csodája
Dr. Kasza Bálint
2022.06.21.
LXXVII. évf. 24. szám
A zene csodája

Június 21-e a zene ünnepe

„A nagyszerű zene körülölel, játszani kezd a szíveden, megteremti azt a ritmust, amelyet elveszítettél. […] Hatalmas béke ereszkedik rád, és hatalmas öröm van a szívedben.”
(Osho)

A világ a nyár első napját szenteli annak a csodálatos művészetnek, a zenének, amely elvarázsol bennünket, képes értelmet adni életünknek. Ez a nap a zenészeké, énekeseké azért az ajándékért, amelyet a művészetükkel nyújtanak számunkra. Ez a világ egyetlen csodálatos nyelve, melyet mindenki ismer, nem kell hozzá szótár, akinek lelke van, megérti, a hangok ugyanúgy mindennapjaink részei, akár az evés vagy az alvás. Fülünkön át hatol be, melyet nem tudunk becsukni, mint a szemünket, mert állandóan nyitva van, a bejutott hangok pedig legtöbbször tudattalanul dolgoznak bennünk tovább, hatással vannak ránk akkor is, ha erről mit sem tudunk. Van, hogy határtalan boldogságot szereznek, képesek gyógyítani, máskor meg végtelen szomorúságot, búskomorságot okoznak. Néha összerakják gondolatainkat, máskor szétszedik. 


„A zene harmonikus kapcsolat minden élőlény között, még a csillagok között is” (August Rush) (fotó: Firesz)

Napjaink stresszel, aggodalommal, szorongással, félelmekkel töltenek el bennünket, melyeket útjukra szeretnénk bocsátani, szeretnénk elmélyülni, feltöltődni. Vannak, akik meditációval igyekeznek megszabadulni ezektől az érzelmektől, mások már ettől a szótól is megijednek. Sokan félnek a csendtől, saját gondolataiktól. Ilyen pillanatokban segít a zene, vele bepillanthatunk lelkünk legmélyebb bugyraiba is, képesek vagyunk még álmaink mögé is látni.

Pedig a Földön mindannyian boldogok szeretnénk lenni. Életünk megváltoztatásának, lelkünk gazdagabbá tételének nagyon gyakran belső félelmeink szabnak gátat. Sokan gyakran észlelik élethelyzeteikben, hogy ami van és ahogy van, az nem jó, ezt nem lenne szabad így tovább folytatni, változtatni kellene, ám nincs hozzá bátorságuk, és maradnak az általuk is rossznak ítélt helyzetben. De miért is? Mert nincs lelkierejük, hogy kövessék a tiszta, világos belső hangot. Pedig ilyenkor akár egy dal meghallgatása is képes megváltoztatni a hangulatot, mert a zene olyan reakciókat indít be szervezetünkben, amelyek hatással vannak a testünkre.

Ne feledjük, minden a fejben dől el. Itt keletkeznek a teremtő, de a romboló gondolatok is, melyek hatással vannak életünkre, viselkedésünkre, kapcsolatainkra, melyek úgy működnek, mint a híres mesebeli önbeteljesítő jóslatok, ezért a siker és a boldogság érdekében legjobban akkor járunk, ha a pozitív gondolatokra összpontosítunk. A fejünkben naponta 60 000 gondolat születik, ám ezeknek 70%-a negatív, melyek képesek tönkretenni a napjainkat. Pedig „ha rosszak a mindennapok, végül rossz lesz az egész élet” — figyelmeztet Popper Péter. A leggyakoribb elszomorító gondolatok: azon rágódunk, ami rosszul alakult az életünkben, tele vagyunk panasszal, másokat hibáztatunk, szomorkodunk, mert valamit nem sikerült megkapni/elérni az életben, hasonlítgatjuk magunkat másokhoz, szeretnénk máshol lenni. Napjaink krízishelyzete tovább rontotta ezt az állapotot, még többet aggódunk, szorongunk, bizonytalanok vagyunk, amihez testi tünetek is társulnak: izomfeszülés, gyakori fej-, hasfájás, szédülés, fokozott izzadás, szájszárazság, alvászavarok, fáradtság stb.


A zene mindig boldogságot, örömet visz az ember életébe. De vajon valóban igaz, hogy boldogabbak is leszünk tőle? (fotó: she.life.hu)

A zene lehet az, amivel megszabadulhatunk a stressztől és a feszültségtől, negatív gondolatoktól, egyensúlyt teremthetünk az életünkben. Ha átengedjük magunkat neki, képes olyan hatást kifejteni, hogy elfeledkezhetünk a legnagyobb problémáinkról is, elnyerhetjük a békét, mert feltölti szívünket, testünket-lelkünket boldogsággal, örömmel. Kétségtelen, hogy a zene nagyobb hatással van az agyunkra, mint bármilyen más emberi stimuláns. Gyógyereje van, olyan univerzális energiaforrás, amely megérinti a lelket, pozitív rezgésfrekvenciát sugároz, amire egyetlen szó sem képes. Így vált manapság elterjedt módszerré a zeneterápia, melyet betegségek kezelésére használnak (posztoperatív ápolás, stressz- és fájdalomcsökkentés, daganatos betegségekkel való megküzdés, pszichiátria, neurológia).

Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a zene javítja a gondolkodási képességeket, függetlenül attól, hogy hallgatunk-e egy dalt, vagy mi magunk játsszuk. A zene élvezete ugyanazt az agyi örömközpontot serkenti, mint az élvezet másfajta formái (finom étel, szex vagy akár a drogok). Ez egy olyan csodálatos inger, amely megváltoztatja az agyhullámokat, örömhormont, azaz dopamint termel, mely az öröm és az elégedettség érzéséért felelős, javítja a hangulatot, a motivációt és a figyelmet, hatással van a kreativitásra és a tanulási képességekre, csökkenti a fájdalomérzetet. Arra bátorít bennünket, hogy olyasmit cselekedjünk, amit egyébként soha nem mertünk volna megtenni a boldogságunk érdekében. Bizalmat épít, de provokálni is tud. Ehhez olyan dallamokat, zenét kell keresnünk, hallgatnunk, amely megfelel elvárásainknak, mivel hatására felgyorsulhat, máskor lelassulhat pulzusunk. A zene gyakran összehangolt mozgásra (pl. tánc vagy ütemes lábmozgás) késztet bennünket. A vérpezsdítő dallamok energiát adnak, segítik tevékenységünket, megszüntetik az unalmat. A zene szépségére való figyelem-összpontosítás átsegít bennünket szorongatott helyzetünkön (közeli hozzátartozó elvesztése, szakítás stb.). A zene a gyógyító hatását a rezgésével fejezi ki, észrevétlenül (tudatos gondolatainkat megkerülve) suhan a lelkünkbe, mivel a testünkbe érkező rezgéseket a DNS-ünk kódolja, és információként továbbítja a sejtjeinknek. Légzésünk, szívverésünk képes a dallam ritmusához igazodni. A hangerőnek is nagy a jelentősége, fokozása „felizgatja” a testet, összehúzza a bőr alatti ereket, növelve ezzel a vérnyomást, intenzívebbé téve a szív és a légzés működését. Ezzel szemben a fokozatos hangerőcsökkentés pihentetően hat, lassítja a szívritmust és mérsékli a vérnyomást. A zenei stílusok hatása is különböző: a klasszikus műfaj elősegíti a szerotonin felszabadulását, mely hormon mérsékli a stresszt, szorongást, elősegíti a relaxációt, növeli a koncentrációt, a memóriát, a kreativitást és a tetterőt, valamint pozitívan hat az immunrendszerre.


Testi-szellemi nyugtató, pozitív energiát adó zene, a stressz enyhítésére, a fizikai betegségek, a feszültségek és az aggodalmak csillapítására (fotó: kepek.4ever.eu)

Képes mérsékelni a fájdalmat, javítani az alvásminőségen. Az egyházi zene nyugtató hatású, a latin-amerikai dallamok jó hangulatot teremtenek. A rock- és a popzene mozgásra késztet, egyúttal kedélyjavító, fáradtság esetén élénkítő hatású, különösen, ha monoton tevékenységet végzünk. Mindezek mellett a zenének nagy közösségépítő hatása is van: képes ismeretlen embereket összehozni, láthatatlan köteléket kialakítani közöttük.

Végezetül álljon itt ez az üzenet egy orvosi váróterem faláról: „A legpihentetőbb megújító erők az egészséges hit, az alvás, a zene és a nevetés. Legyen hited Istenben, sajátítsad el a nyugtató pihenést, szeresd a jó zenét, nézd az élet derűs oldalát — így az egészség és boldogság a tiéd lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..