home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A víz meghódítása Csantavéren
Bíró Tímea
2019.06.11.
LXXIV. évf. 23. szám
A víz meghódítása Csantavéren

Nem mindegy, hogy hol, milyen oktatóval és milyen körülmények között tanulnak meg úszni a gyerekek. A csantavéri Delfin Úszóklubban tavaly ötvennyolc gyerkőc szerette meg a vizet, és használta ki a tulajdonságait. Az idén is Gubik Krisztina úszásoktató kezei között tehetnek szert a hűsítő tudásra.


A háton siklás tanulása

A tavalyi év nem kedvezett a medencébe vágyóknak, a sok esős nap miatt ugyanis jó néhány úszólecke elmaradt a csantavéri fürdőben. Az idén Krisztina és Lality Bettina — aki gyógytornászgyakornok — az esős napokra is gondol.

— Mivel tavaly mentoráltam Bettinát, az idén egy picivel több gyereket tudunk fogadni. Tavaly hat csoportban tíz-tíz gyerek igyekezett elsajátítani az úszás technikáit, az idén pedig 13—15 fős csoportokat tanítunk. Okulva az időjárás kiszámíthatatlanságából, a diszkó egyik régi termében gyógytornát fogunk tartani, és fejlesztő játékokat játszunk az esős napokon. Ez megelőzés céljából történne. A 60 percben összesen 30 perc torna lenne (pl. gerinc-, lúdtalptorna), a többi időt pedig sor- és váltóversenyek színesítenék.


Gubik Krisztina

Krisztináék rendkívül következetesen állítják össze a csoportokat a fejlettségi szintek szerint, kezdő, középhaladó és haladó kategóriákba sorolják ugyanis a gyerekeket.

— A kezdő csoportos gyerkőcöket előbb vízhez szoktatjuk, merülős játékokat játszunk velünk, segédeszközként pedig vízbe merülő karikát, dominót és különféle játékokat használunk. Akkor kezdődik el az igazi munka, amikor a gyerek már nem fél a víztől, van bátorsága alámerülni. Ilyenkor siklunk, lebegünk, és gyakoroljuk a gyors hát-láb tempót. A középhaladósok megtanulják a gyorsúszás kartempóját és levegővételét, a hátúszás kartempóját, valamint a fejes- és a talpasugrást. A haladó csoportban levőkkel mindezt tökéletesítjük, gyakoroljuk a megtanultakat, illetve elsajátítják a mellúszás technikáját. Az oktatás során úszódeszkát, vízinudlit használnak a gyerekek. Mindenki a kis medencében tanul, csak a középhaladókat szoktatjuk be a mély vízbe, a haladókkal pedig a kicsiben megtanuljuk, a nagyban pedig gyakoroljuk a technikákat, mivel nekik ott leér a lábuk. Tehát a tanulás ott van, ahol leér a gyerek lába, hogy biztonságban érezze magát, és a feladatra figyeljen, ne pedig arra, hogy lehet, meg fog fulladni.

Krisztina elmondása szerint azért ideális ötéves kor körül elkezdeni a foglalkozást, mert ez szenzitív időszak, ilyenkor könnyebben tanul a gyerek, illetve könnyebben le tudja győzni a félelmét és a szorongását, ellentétben az idősebbekkel. Ha az oktatók szükségesnek látják, akkor két részre osztják a kezdő csoportot, és az egyik napon Krisztina foglalkozik azokkal, akik félősebbek, jobban idegenkednek a víztől, Bettina pedig a bátrabbakkal, aztán másnap cserélnek.

Az úszóiskolába ajánlatos papucsot, nagy törülközőt, naptejet, ivóvizet, úszószemüveget vinni, a gyógytornára pedig trikót, tornanadrágot, tiszta zoknit, illetve tiszta benti lábbelit.

A négy hétig tartó úszóiskola július 1-jén kezdődik, a foglalkozásokat pedig hétköznapokon tartják. A tervek szerint a záróműsort július 28-án rendezik meg. A szervezők öt és tizennégy év közötti gyerekek jelentkezését várják a delfin.uszo.klub@gmail.com e-mail-címen, illetve a Delfin Úszóklub Facebook-oldalán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..